Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Medicinska škola u zajednici elitnih inovativnih škola

02.10.2010. 22:00
Medicinska škola u zajednici elitnih inovativnih škola


Ulaskom u EU škole će imati obvezu povezivanja s drugim školama, to je dio globalnog procesa kojim se ide u razvoj multietičnosti i multikulturalnosti, cirkulacije znanja i postignuća
Ovo je vjerojatno najveći događaj u povijesti hrvatskog školstva i mnogima u Europi postali smo uzor, ponosno je rekao Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića na konferenciji za medije koja je održana u povodu njihova izbora za svjetsku Partnersku školu u programu za inovativne škole “Microsoftov partner u učenju”.
Medicinska škola iz Zadra ušla je u odabrano društvo među 56 škola od 114 školskih aplikacija iz 48 zemalja svijeta u navedenom projektu čim su dobili i svojevrsno priznanje o ulasku u zajednicu elitnih inovativnih škola iz cijelog svijeta.
Davor Vidaković, ravnatelj škole, Marija Perković, zamjenica ravnatelja i Edin Kadić, voditelj školskih projekata sudjelovat će u pripremnim Live Meeting treninzima, a zatim i prvom okupljanju svjetskih inovativnih škola u Inovativ Educative Forumu koji će se krajem listopada održati u Cape Townu. Forum će okupiti sve timove iz 56 škola svijeta sa ciljem upoznavanja s jednogodišnjom programskom strukturom, očekivanjima, ciljevima i mjerama uspjeha. Svaka škola će sudjelovati i na izložbi EXPO na kojoj će razmijeniti svoja najbolja praktična iskustva koje su ostvarile škole i nastavnici u izgradnji inovativne globalne školske zajednice, kao i primjeni novih IC tehnologija u školama.
Rezultat višegodišnjeg rada
– Ovo je rezultat višegodišnjeg rada u implementiranju novih tehnologija u odgojno-obrazovni sustav, a mi smo jedina škola u regiji koja će sudjelovati u radu Foruma u Cape Townu. Ovo znači kako smo davno zakoračili u jedno novo vrijeme te da smo upotrebu tehnologije u odgojno-obrazovnom procesu shvatili kao dio svakodnevice o čemu svjedoče i brojni projekti, a naglašavam kako je na ovome radio čitav tim i čitava škola, kazao je Vidaković dodajući da su veliki doprinos ovome osim nastavnika imali i Zadarska županija, Ministarstvo obrazovanja, Carnet i Microsoft Hrvatska.
– Možda mnogi i ne shvaćaju važnost ovoga trenutka, ali ovo je veliki korak hrvatskog školstva i jako afirmira Hrvatsku, ali i naš grad. Sudjelovali smo u brojnim projektima u zemlji i inozemstvu koji se baziraju na korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije i slobodno možemo reći da smo uzor mnogima u Europi, kazao je Vidaković dodajući kako su ovakvi projekti, kao i oni koji se već rade poput e-medice, bitni za školstva.
Idejni tvorac tehnologizacije i svih projekata u kojima je medicinska škola do sada sudjelovala je profesor Edin Kadić. Osim tehnologizacije škole te pokretanja projekata RivaOn i e-medica, pokretač je i ovoga programa.
Veliki korak hrvatskog školstva
– Sve je počelo još 1999. godine, a od tada smo svake godine donosili smo neke novosti. Naš osnovni cilj bio je da se tehnologija sprijatelji s profesorima, a s učenicima tu nije bilo problema. Suradnja s Microsoftom urodila je plodom da nam se otvore u Europi. U ovom projektu imamo dva segmenta, a jedan je “Inovative teacher”. Imao sam privilegiju da smo 2004. pokrenuli projekt “Znanje bez granica”, a na Forumu u Londonu naša izlaganja oduševila su mnoge. Željeli smo ono što naučimo proširiti na županijsku razinu, a onda i dalje. Kroz projekte RivaOn, e-medica te videokonferencije i povezivanje škola otvorili smo nove poglede i krenuli su veliki projekti. Prije pola godine Microsoft me pozvao da sada krećemo u projekt “Inovative school”, a to je Forum na kojemu se sastaju škole, ravnatelji i oni koji vode projekte u pojedinim zemljama. Ponosan sam jer u tim projektima nije bilo bitno samo što radi pojedina škola, već kako ih povezati, kazao je Kadić ističući kako će na Forumu u Cape Townu sudjelovati kao vodeća škola, a nada se kako će uskoro postati i mentorska škola te lider koji će pokazivati ostalima kako pedagoški i informatički pristupiti novim tehnologijama.
Kadić je rekao i da u cijelom projektu sudjeluje gotovo milijun i šesto tisuća nastavnika iz 59 zemalja te da u cijeloj regiji predstavljaju motiv vođenja i to ne samo u tehnologiji, nego da su škola 22. stoljeća.
Ulaskom u ovaj projekt otvorit će se suradnja s mnogim drugim školama.
– Ovaj program otvara nove oblike suradnje u svakom pogledu. Ulaskom u EU škole će imati obvezu povezivanja s drugim školama, to je dio globalnog procesa kojim se ide u razvoj multietičnosti i multikulturalnosti, cirkulacije znanja i postignuća.
Više o onome što ovaj projekt nosi učenicima i profesorima, kazao je Edin Kadić.
– Prvenstveno škola postaje interesantna za učenike i oni neće bježati. Kada su gledali prijenos operacije u razredu su bili sat i pol vremena, a nakon toga su zapamtili sve. Papagajsko primanje podataka prestaje, jer nema druge, učenik radi u projektu i osjeća kreativnost. Profesor dobija malo više posla, ali puno bolji rad i poriv za posao, dok škola dobija ugodnije okruženje, kazao je Kadić.
Na konferenciji je sudjelovala i Zdenka Vulić, predsjednica školskog odbora, koja je rekla i kako je škola od 2004. godine u sustavu Eko škole.