Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za program HNK Zadar 3,7 milijuna kuna

02.10.2010. 22:00
Za program HNK Zadar 3,7 milijuna kuna


Osnovni programski i financijski okvir za razdoblje od 2011. do 2014. donosi se kako bi kazališno vijeće moglo u zakonski propisanom roku raspisati natječaj za ravnatelja HNK Zadar
Zadarski gradski vijećnici na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja je najavljena za utorak, raspravljat će o osnovnom programskom i financijskom okviru Hrvatskog narodnog kazališta Zadar za razdoblje od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2014. godine.
Naime, Zakonom o kazalištima propisano je da je osnivač, dakle, Grad Zadar, dužan prije raspisivanja natječaja za ravnatelja kazališta uvažavajući umjetničke kriterije, utvrditi osnovni programski i financijski okvir za sljedeće četverogodišnje razdoblje. Istim Zakonom propisano je i da se natječaj raspisuje najkasnije godinu dana prije isteka mandata ravnatelja. Javni natječaj se objavljuje u dnevnom tisku i Narodnim novinama, a raspisuje ga i provodi kazališno vijeće.
– Osnovni programski i financijski okvir sastavni je dio natječaja za imenovanje ravnatelja i dostupan je kandidatima na uvid, ali se ne objavljuje u dnevnom tisku i Narodnim novinama. Ravnatelja kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje Gradsko vijeće Grada Zadra, pojašnjava Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport u Gradu Zadru, dodajući kako mandat sadašnjem ravnatelju Renatu Švoriniću ističe u studenome 2011. godine zbog čega je potrebno donijeti osnovni programski i financijski okvir za razdoblje od 2011. do 2014. kako bi kazališno vijeće moglo u zakonski propisanom roku raspisati natječaj za ravnatelja HNK Zadar.
Programski i financijski okviri za četverogodišnje razdoblje predstavljat će osnovu djelovanja ravnatelja s obzirom na to da godišnji program kazališta mora biti usklađen s navedenim okvirom osnivača. Naime, prema Zakonu o kazalištima, sredstva za rad kazališta uključuju sredstva za program, materijalne izdatke kao i sredstva za investicije i investicijsko održavanje. Ta sredstva osigurava osnivač, u ovom slučaju Grad Zadar, prema zakonu i na temelju prihvaćenog prijedloga programa i financijskog plana. Kako se sredstva za rad kazališta planiraju u Proračunu Grada Zadra, programski i financijski okvir može biti donesen samo u skladu s planiranim rashodima u donesenoj projekciji Proračuna.
– Rebalansom Proračuna za 2010. godinu usvojena je i projekcija Proračuna za 2011. i 2012. Njime su planirani rashodi za HNK Zadar. Tako je za programsku djelatnost za 2011. godinu planirano 3.699.700 milijuna kuna, a za 2012. godinu 3.747.080 milijuna kuna, kaže Dunatov.