Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Humana Gospa od Ružarija

02.10.2011. 22:00
Humana Gospa od Ružarija


Program je imao i humanitarnu komponentu i većim dijelom bio posvećen liječenju i ozdravljenju teško bolesne učenice četvrtog razreda OŠ Jurja Barakovića


Davno se na trgu ispred knjižnice i čitaonice Jurja Barakovića u centru Ražanca nije okupilo toliko domaćeg vjerničkog puka te hodočasnika i gostiju iz okolnih mjesta Jovića, Krneze, Rtine, Radovina, Podvršja, Ljupča, otoka Paga i Vira te grada Zadra, kao što je to bilo u predvečerje zavjetnog blagdana župe Ražanac – Gospe od Ružarija, koji je ujedno i Dan Općine Ražanac. Oko tisuću ljudi uživalo je u prigodnom programu.
Svi oni odazvali su se pozivu organizatora svečanog programa domaće molitvene zajednice “Ljiljani sv. Ante” i njezine voditeljice časne sestre Ljiljane Marić, u kojem su sudjelovali brojni izvođači.
Svečanost je počela svetim misnim slavljem u prepunoj crkvi Gospe od Ružarija. Homiliju je održao dekan ražanačkog dekanata velečasni Damir Juričin.
Na početku programa pozdravne riječi svim sudionicima, kao i svim okupljenima u svoje osobno te uime jednog od pokrovitelja Općine Ražanac uputio je općinski donačelnik Nediljko Jović.
Program je otvorio zbor zajednice “Apostoli krvi Kristove” iz Zadra skladbom “Gospe ribara i težaka” pod ravnanjem Sonje Petani. Njihov glumački tim poslije je izveo igrokaz pod nazivom “Ružarij”.
Velikim pljeskom nagrađena je dječja folklorna skupina iz Osnovne škole Jurja Barakovića iz Ražanca. Oni su pod budnim okom učiteljice i voditeljice Ive Čačić otpjevali staru izvornu pjesmu “Šetalo se momče kroz selo” te su izveli čuveno Ražanačko kolo. Učenica 7. razreda Lucija Veršić iz Jovića govorila je stihove pjesme “Čuvaj moj narod”, Mate Vigan i Ema Dokoza iz Radovina recitirali su pjesme “Ljubav je” i “Tebi” dok su Marija Uzelac, Marija Romić i Matea Vigan otpjevale pjesmu “U lipoj toj Dalmaciji”. Pučka pjesnikinja Kata Miočić iz Rtine predstavila se stihovima svoje najnovije pjesme “Pjesma za našu Gospu Ražanca” dok je pučka pjesnikinja Marija Perković iz Ražanca izrecitirala stihove svoje pjesme “Gospa od Ružarija”.
U dijelu programa kulturne i tradicijske baštine s najnovijim ostvarenjima predstavili su se članovi dječjeg folklora OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca te pučki pjevači Radovina, Rtine i Krneze.
Blagdansko slavlje uveličala je muška klapa Ponistra iz Crnog kod Zadra te KUD-ovi Nadin iz Nadina, Vlašići iz istoimenog mjesta na otoku Pagu te narodni diplar Mile Nimac.
Program je imao i humanitarnu komponentu i većim dijelom bio posvećen liječenju i ozdravljenju teško bolesne učenice četvrtog razreda OŠ Jurja Barakovića Vlatke Knežević.