Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedrilicom po Telašćici

02.10.2011. 22:00
Jedrilicom po Telašćici


Naročito zanimljiv dio nastave je podizanje i razapinjanje jedara na jarbol te kraćenje glavnog jedra, zamjena jedra i spuštanje uz konačno pristajanje na bovu


U Parku prirode Telašćica nedavno je pokrenut projekt “Jedrilicom po Telašćici” koji zainteresiranima nudi jednodnevni edukativni boravak na 13-metarskom krstašu uz usvajanje osnovnih jedriličarskih vještina i navigacijskih manevara i upoznavanje ćudi vjetra, mora, te ponašanje jedara u tim maritimnim uvjetima.
Takav spoj ugode i stjecanja korisnih iskustava u uzmorskom arealu Telašćice provodi se zahvaljujući nedavnoj akviziciji komfornog krstaša “Aba” kojim je znatno  poboljšan plovni park u ovoj Javnoj ustanovi koja skrbi o  svrsishodnim zahvatima na tom prostoru. Osim što poboljšava i obogaćuje receptivnu ponudu posjetiteljima Parka prirode, ovaj edukativni program jedrenja osmišlja interakcijske kontakte s domicilnim stanovništvom.
Prve krenule domaće cure
Iskusni skiper Tomislav Grandov i stručni vodič Jurica Basioli odradili su već s ovom jedrilicom dvije uspješne ture, pri čemu su im “pitomci” na edukaciji jedrenja bile isključivo pripadnice nježnijeg spola. U prvoj rundi su to bile saljske djevojke koje su htjele nakon cjelosezonskog rada u mjesnim restoranima i konobama osvježiti svoj duh i tijelo te usput bolje upoznati prostor svoga kraja. U drugoj vožnji na jedrilici su ih zamijenile osmašice OŠ Petra Lorinija uz pratnju svoga učitelja matematike, prof. Ivana Dodigovića.
Prvoga dana jedriličarske ture po Telašćici djevojke Katarina, Ana, Beta, Sanela i Lidija su se uz stručnu ruku i savjete “morskog vuka”, skipera Tome, brzo prilagodile vjetru, moru i jedrilici te usvojile osnove jedrenja i tajne logike ponašanja na brodu i moru, potom i same upravljale konopcima jedra i usmjeravale ga najpovoljnijoj snazi vjetra. Krenuvši iz uvale Jaz isprva su brodili unutarnjom stranom Telašćice, uz njene zaljeve, puntice, skrovite vale. Na obroncima smo vidjeli i omanje stado ovaca, a u razgovoru s autohtonim Kornatarima i vlasnicima obiteljskog ugostiteljstva u Veloj Proversi doznajemo da im takvo ovčarstvo služi samo zbog janjadi. Uz takvu praksu je izlišno govoriti o nekoj autentičnoj ponudi izvornog kornatskog sira, skute, mlijeka s okusom kornatskih pašnjaka, suvenira u obliku toplih vunenih bičava pletenih isključivo od prirodnog materijala bez sintetike, a što bi sve bila dobra osnova za daljnji razvoj robinzonskog turizma na obiteljskom gospodarstvu.
Kupanje i edukacija
Nakon tog izuzetnog “napajanja baterija” otisnuli su se u “kulaf”, na otvorenu pučinu s vanjske strane jugoistočne špice Dugog otoka, gdje su napeli jedra u njihovu punom profilu, diveći se kamenim vertikalama koje obrubljuju ovu stranu otoka. Nisu pritom izostali ni “gušti” skupnog kupanja, skakanja u more na glavu i inih morskih zezancija primjerenih mladoj čeljadi. Vodič Jurica ih je s posebnom strpljivošću nastojao stručno upoznati s prirodnim osobitostima u ovom području, geomorfologijom, Slanim jezerom, ribljim i ptičjim vrstama koje obitavaju na tom prostoru, zaštićenom vrstom alge Posidonia važnom za mriješćenje riba u ovom akvatoriju, a koju stručne službe  ove ustanove tretiraju važnim prirodnim kapitalom  podvodnog areala u cijelom zaljevu Telašćice.
Stopama ovih veselih i simpatičnih cura su pošle i osmašice saljske OŠ koje su uz svoga nastavnika Ivana pokrenule sljedeće isplovljavljanje “Abe” iz uvale Jaz. Zanimljivo je da ovogodišnji naraštaj polaznika osmog razreda ovdje čine većinom djevojke uz tek dvoje muških kolega. One su se i ovom prilikom pokazale hrabrijima pred morskim izazovima, dok dečki nakon nastave nisu bili dovoljno disponirani i orni za tu avanturu te su se umorni od dnevnih školskih obveza zaputili kućama. Naročito zanimljiv dio njihove terenske nastave bilo im je podizanje i razapinjanje jedara na jarbol te kraćenje glavnog jedra, zamjena jedra i spuštanje uz konačno pristajanje na bovu. Upoznavali su i pojedinačne dijelove plovila uz rad i funkciju članova posade na provi, uz jarbol, u kokpitu, uz kormilo, te temeljne manevre pri jedrenju.
Sve u svemu, možemo izvijestiti o jednoj potrebnoj i poučnoj inicijativi koja uz uranjanje u finese jedrenja i nautike inicira i izletničko razgledanje brojnih specifičnosti cjeline prirodnog fenomena razasutih duž unutarnje i pučinske strane jugoistoka Dugog otoka.