Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mobbing postao dio kazneno-pravnog okvira

02.10.2011. 22:00
Mobbing postao dio kazneno-pravnog okvira


Poznato je da smo mi iz zadarskog SSSH prvi potencirali uvođenje mobbinga u kazneni zakon, kako se on ne bi više morao podvoditi pod druge pravne norme, ali sada konačno imamo normu po kojoj ćemo ga sankcionirati. Ovaj je prijedlog usvojen prije dva mjeseca, ali odgoda primjene ovog zakona je godinu dana, kazao je Vedran Uranija


S obzirom na to da Svjetski dan dostojanstvenog rada, koji se obilježava u petak 7. listopada, u prvom redu asocira na pojam mobbinga, o kojemu se u posljednje vrijeme konačno progovorilo, o ovom pojmu govori Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH Zadarske županije. Poznato je da se sudstvo do sada susretalo s poteškoćama sa sankcioniranjem prijestupnika optuženih za mobbing, s obzirom na to da ovaj pojam nije postojao u kaznenom zakonu.
Kazneno djelo
No, kako navodi Uranija, Sabor je konačno usvojio prijedloge SSSH te uveo pojam mobbinga u kazneni zakon kao kazneno djelo.
– Poznato je da smo mi iz zadarskog SSSH prvi potencirali uvođenje mobbinga u kazneni zakon, kako se on ne bi više morao podvoditi pod druge pravne norme, ali sada konačno imamo normu po kojoj ćemo ga sankcionirati. Ovaj je prijedlog usvojen prije dva mjeseca, ali odgoda primjene ovog zakona je godinu dana, kazao je Uranija, pojasnivši kako, da bi se određeno uznemiravanje moglo normirati kao mobbing ono mora biti permanentno, odnosno uzastopno intenzivno uznemiravanje ili zlostavljanje na radnom mjestu duže od šest mjeseci, koje kod žrtve izaziva osjećaj straha.
Prema riječima Uranije, mobbing u tvrtkama u Zadarskoj županiji u svim svojim sferama u protekloj i ovoj godini u znatnom je porastu. Mobbing je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu kojim netko (pojedinac ili grupa) na razne načine planirano, osmišljeno i sofisticirano ometa drugu osobu i to radi ugrožavanja časti, ugleda i dostojanstva, i u krajnjoj liniji eliminacije s radnog mjesta.
– Mobbing je veoma širok pojam, a mi ga dijelimo na radni i seksualni. Radni mobbing podrazumijeva svekoliko zloupotrebu položaja kroz što se radniku uskraćuje isplata plaća, zadaju mu se poslovi koje je nemoguće izvršiti u zadanom roku i slično, vrijeđa ga se i maltretira u fizičkom i verbalnom smislu i slično. Prema podacima našeg SSSH za prošlu i ovu godinu mobbing je za to vrijeme prijavilo više od 500 osoba, što je znatno više nego prijašnjih godina i što nikako nije zanemariv broj, kazao je Uranija, naglasivši da se najveći broj ovih slučajeva odnosio na umanjenje plaće bez osnova, raspored na niži rang bez osnova, odnosno ugroženost digniteta radnika, otkaze bez osnove te uzastopno maltretiranje i verbalno vrijeđanje koje je trajalo mjesecima. U oko 50 slučajeva od ovih 500 riječ je o seksualnom mobbingu, od najtežih do laganijih povreda, odnosno provokacija.
Šefovi “nižeg” ranga
Uranija je također istaknuo da su u najvećem broju ovih slučajeva oni koji vrše mobbing šefovi, ali ne oni s “vrha”, nego voditelji nižeg ranga, dok uprava tvrtki od SSSH i zahtijeva ovakvu vrstu zaštite svojih zaposlenika jer u svojoj tvrtki ne želi zlostavljače. Žrtve su u čak 70 posto slučajeva žene i to srednje stručne spreme i niže, dok su među visokoobrazovanima žrtve one koje tek ulaze u radni odnos, primjerice, pripravnici.
– Kada nam neka osoba prijavi mobbing mi najprije izvještavamo upravu, obavljamo razgovore i pregovore s poslodavcima kako bismo provjerili i drugu stranu. Vrlo često problem riješimo dogovorom, a ako je potrebno ići dalje od toga, onda pokrećemo sudski postupak. Slučajevi koje smo riješili dogovorom riješeni su na način da se osoba zlostavljač udalji s radnog mjesta, kazao je Uranija, naglasivši da su posljedice mobbinga psihofizičke, a zapravo su slične posljedicama dugotrajnog izlaganja velikom stresu i pritisku, jer ga upravo mobbing uzrokuje. Također je istaknuo da mnogi još uvijek zbog straha od osvete ne prijavljuju mobbing zbog čega poručuje svima da mobbing odmah prijave i ne čekaju da osjete njegove teško posljedice.


Diskriminacija na radnom mjestu




Vedran Uranija najavljuje da će se uskoro, već u studenom, u organizaciji zadarskog SSSH u Zadru održati seminar na temu “Diskriminacija na radnom mjestu”. Tim više što je, kako navodi Uranija, diskriminacija sve češći pojavni oblik mobbinga i općenito u svijetu i na području Zadarske županije.
– Diskriminacija na radnom mjestu podrazumijeva vrijeđanje na vjerskoj, spolnoj, političkoj, dobnoj, obrazovnoj i nekoj drugoj osnovi, pojasnio je Uranija.


Zaštita dostojanstva radnika


Uranija također pojašnjava da izmjene Zakona o radu provedene tijekom prošle i pretprošle godine posebno govore o zaštiti dostojanstva radnika.
– Prema izmjenama i dopunama Zakona o radu dostojanstvo radnika štiti se na način da svaka tvrtka koja zapošljava više od 20 zaposlenika mora imati i ovlaštenu osobu koja se bavi pritužbama zaposlenika na ugrožavanje dostojanstva, a što se može odnositi na uzastopno uznemiravanje bilo koje vrste. Osim toga, svaka tvrtka ima pravo posebnim zakonom ili kolektivnim ugovorom ili na bilo koji drugi način još detaljnije regulirati primjenu ovih odredbi u svom okruženju, ističe Uranija, pojašnjavajući da žrtva mobbinga ima pravo privremeno prekinuti rad, dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da u roku od osam dana podnese tužbu protiv počinitelja mobbinga.


Hrvatska udruga Mobbing savjetuje onima koji pate:


Pismeno zabilježite svaki mobbing nasrtaj i arhivirajte sve pismene dokumente.
O onome što vam se događa obavijestite osobu iz vaše radne sredine u koju još uvijek imate povjerenja, a ako takva osoba ne postoji, s povjerenjem se obratite aktivistu nekog od udruženja za zaštitu ljudskih prava, za jednakost spolova ili sl.
Otvoreno razgovarajte s osobom koja vas zlostavlja o njenom ponašanju i postupcima.
Budite ljubazni sa zlostavljanom osobom, razgovarajte s njom, pomozite joj.
Recite zlostavljačima neka prestanu sa svojim ponašanjem.
Ne dajte se uvući u mobbing ponašanje!
Požalite se osobi koja Vam je izravno nadređena.
O svemu biste trebali moći obavijestiti kadrovsku službu i upravu poduzeća.
U slučaju pojave psihičkih ili tjelesnih poremećaja, potražite savjet psihologa, psihijatra, liječnika.
Potražite savjet pravnika koji se bavi radnim pravom.
Trenirajte komunikacijske vještine!
Trenirajte tehnike relaksacije.