Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Molitve i zahvale upućene Gospi od Ružarija

02.10.2011. 22:00
Molitve i zahvale upućene Gospi od Ružarija


Na glavnu svetkovinu rodne župe došli su i mnogi iseljeni župljani iz Hrvatske, kao i oni trajno raseljeni diljem Europe i svijeta


Jučer, prve nedjelje u listopadu, na zadarskoj Ploči, u Briševu, Ražancu, Pridragi, Diklu, Raštanama, Biogradu na Moru, Preku na otoku Ugljanu, Luci i Salima na Dugom otoku, Dinjiški na otoku Pagu i drugim župama Zadarske nadbiskupije svečano se proslavio blagdan Gospe od Ružarija ili Gospe od Svete Krunice, koji se još u puku zove Luzarica. Posebno je svečano bilo u Posedarju.
Jučerašnju svečanu misu u župnoj crkvi Gospe od Ružarija iz 14. stoljeća u zajedništvu sa subraćom svećenicima je predvodio mladi svećenik don Stipe Mustapić iz Bibinja. Od prije osam godina i tragične smrti don Mije Stijepića iz Kraljeve Sutjeske (BiH), posedarskog župnika koji je nestao 21. lipnja 2003. i koji je nakon šest dana pronađen mrtav u uvali Prosiki na šibenskom području, župnici su bili pavlini.
– Isusove riječi svevremenske i vječne nisu upućene samo ljudima toga vremena nego svakom čovjeku i u svakom vremenu do svršetka svijeta. Pa tako i nama. Čovjek je stvoren da bi svojim životom slavio i hvalio Boga. Sve što imamo je Božji dar, ništa ne možemo učiniti bez Boga. A sudeći po onome što nam današnji svijet nudi i previše je onoga što je u suprotnosti s Božjom voljom, poruke su don Stipe.
Božja Riječ nam govori da postoji jedna druga kvaliteta čovjeka, a to je poniznost koju vidimo slaveći zagovor Blažene Djevice Marije od Ružarija ili od Krunice.
– Marija prihvaća svakoga od nas i želi nam pomoći tražeći pomoć svoga sina Isusa Krista. Gospa je u poniznosti došla pomoći čovjeku i obitelji. Kroz krunicu proživljavamo cijeli Isusov život, rekao je predvoditelj svete mise. Poslanice su čitale Ljubica Magaš i Gloria Zdrilić, a molitvu vjernika Ivanka Kolendarić.
Na tradicionalnoj procesiji Gospinim kipom ulicama Posedarja kolona od gotovo tisuću vjernika se protezala nekoliko stotina metara. Pod budnim okom Tita Krste Žunića, križ na čelu ophoda je nosio Tomislav Tome Miletić, a brojne crkvene barjake posedarski mladići i muževi. Nimalo lagan Gospin kip su nosili Šime Zurak, Ante Klanac, Kristijan Klanac i Roko Kataro.
Najveća dragocjenost i predmet brojnih molitvi, zavjeta i zahvala su kip Gospe s Djetetom presvučen u bjelinu na kojem je zavjetno zlato posedarskog vjerničkog puka i hodočasnika. Svakako treba napomenuti i kako sada Posedarci umjesto sakristijana imaju i sakristijanicu, Marinu Miletić. Dakako, i da se miloradi skupljaju tijekom cijele trase procesije, kroz cijelo Posedarje.
Misno slavlje, završilo je pjevanjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino”. Na kraju misnog slavlja na kojem je, između ostalih, nazočio i posedarski načelnik Ivica Juričević, župnik je zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji slavlja, posebno Željku Barićeviću za uređenje fasade crkve i Ani Škara za rukotvorine s kojim je ukrašen oltar.
Po tradiciji kraja, na glavnu svetkovinu rodne župe došli su i mnogi iseljeni župljani iz Hrvatske, kao i oni trajno raseljeni diljem Europe i svijeta, koji o svetkovini Gospe od Ružarija dođu u zavičaj. Nakon mise nastavila se tradicionalna posedarska crkveno-pučka fešta.