Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Slavili Marin i Katarina Žepina, kod juniora najbolji Lovre Milin

02.10.2011. 22:00
Slavili Marin i Katarina Žepina, kod juniora najbolji Lovre Milin


Kod seniora je nastupila 21 ekipa, panulaš i barkajol, koji su u akvatoriju Karinskog i Novigradskog mora tražili primjerke teže od 400 grama


U subotu je održan tradicionalni Kup Karinskog i Novigradskog mora, ribolovno natjecanje u panuli u organizaciji ŠRD Sipa iz Benkovca. Nastupila je 21 ekipa, panulaš i barkajol, koji su u akvatoriju Karinskog i Novigradskog mora tražili primjerke teže od 400 grama, jer su se oni bodovali.
Natjecanje je trajalo osam sati i lovilo se iz brodica, koje su morale biti u pokretu. Razmak između brodova u brazdi morao je biti najmanje 200 m, kako ne bi dolazilo do zaplitanja panula, a bočni razmak morao je biti najmanje 30 m. Moglo se sve loviti, osim tune, igluna i iglana. Primjerci koji bi bili teži od 5.000 grama, bodovali su se s dodatnih 500 bodova, ali ovog puta panulaši nisu imali sreće. Najveći primjerak donio je 2.000 bodova, a time i zlatno odličja sretnom i spretnom panulašu. Od 21 natjecatelja njih sedmorica predali su prazne vreće, dok je njih 14, svoje vreće ispunilo ulovom, od kojih su samo trojica zadovoljavali uvjete natjecanja, a time i pravo na podjelu nagrada i odličja.
Marin Mužjak s barkajolom Grgom Špraljom, poznatim panulašem brojnih natjecanja, članovi zadarskog Zubaca, ulovili su šest primjeraka, ali samo jedan je imao 406 grama, što im je donijelo treće mjesto i broncu. Nešto uspješniji za 36 grama bio je Damir Červar s barkajolkom Vanjom Čvrljak iz benkovačke Sipe, koji su primjerkom od 442 grama prisvojili srebro. Najuspješniji dvojac Marin Žepina s barkajolkom Katarinom Žepina, ulovivši pet palamida, ali i jednog pravog lubina od 2 kg, što im je donijelo 2.000 bodova, zasluženo su ponijeli ovogodišnji naslov pobjednika Kupa Karinskog i Novigradskog mora.
Najmlađi (juniori U-16) natjecali su se u lovu štapom s obale. Nastupila su 54 juniora, od kojih je najmlađi imao samo pet godina. Lovilo se u području Šušnjara, a lov je bio pojedinačan. Bodovao se svaki ulovljeni primjerak, jedino što se moralo voditi računa o primjercima koji su zakonom zaštićeni. Nastupili su juniori Podlanice iz Biograda na Moru, zadarskog Zubaca i Donata, Vrsi, Iglice iz Donjeg Karina te benkovačke Sipe.
Mladi ribolovci, raspoređeni na obali dužine oko 400 metara natjecali su se četiri sata, a lovili su se uglavnom špari, glavoči, cincele, poneka balavica. Ipak, trojici natjecatelja posrećilo se pa su ulovu dodali i podlanice koje su na kraju i odredile redoslijed u borbi za medalje. Sretnije ruke bio je Lovre Milin (Zubatac) čija je podlanica bila i najteža (253 grama) koja je ujedno bila i najveći ulovljeni primjerak koji je Lovri donio i nagradu za najveću ribu. Drugoplasiranom Antoniju Pribiloviću podlanica (214 grama), uz ostalu ribu, donijela je srebrno odličje. Trećeplasirani Hrvoje Knežević (Donat), ulovio je podlanicu od 228 grama, drugu po veličini, ali mu je ona osigurala (samo) treću poziciju i broncu. Svi juniori na kraju su dobili zahvalnicu za nastup. Najmlađi su pokazali kako se mogu uloviti i najmanje ribice, a nekoliko od njih i to kako pravi primjerak treba izvući na obalu.


 REZULTATI




Seniori: 1. Marin Žepina/Katarina Žepina (Sipa) 2000, 2. Damir Červar/Vanja Čvrljak (Sipa) 442, 3. Marin Mužjak/Grga Špralja (Zubatac) 406, 4. Roman Šimunković/Josip Ilić (Iglica), 5. Marin Lepur/Ivan Vuksan (Sipa Benkovac), 6. Igor Palić/Ante Marinović (Sipa), 6. Igor Palić/Ante Marinović (Sipa), 7. Vladimir Frković/Delko Jurica (Sipa), 8. Zvonko Gašpar/Pavle Kostić (Sipa), 9. Ivica Bulić/Tomislav Bulić (Sipa), 10. Ivica Kostović (Jastog)…
Juniori: 1. Lovre Milin (Zubatac) 475, 2. Antonio Pribilović (Podlanica) 373, 3. Hrvoje Knežević (Donat) 327, 4. Luka Gradičak (Zubatac) 297, 5. Frane Patača (Sipa) 253…
Najveće ribe (juniori), sve podlanice: 1. Lovre Milin (253), 2. Hrvoje Knežević (228), Antonio Pribilović (214)
Ulovljeno: 194 komada riba
Težinski ulov: 3,817 kg


 KOSTOVIĆ ZAKASNIO, ALI NIJE ODUSTAO


Dr. Ivica Kostović, dugogodišnji sudionik ovog natjecanja, zakasnio je na početak. Ipak, natjecanje nije propustio.
– Krenuo sam iz Londona i u Zagreb sam stigao u noćnim satima i odmah pripremio sve potrebno za natjecanje. Ukrcao sam svoj gumenjak na automobil i pravac Karinsko more. Nisam htio, bez obzira na kašnjenje, propustiti ovogodišnji nastup – ističe Kostović, koji je, došavši u Karin, vrlo brzo sredio svoj gumenjak i sa tri sata kašnjenja uključio se u natjecanje. Nije bio velike sreće, ali dvije ulovljene palamide donijele su mu 10. mjesto.