Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svjedoče trojica vatrogasaca, a u srijedu Frane Lučić

02.10.2011. 22:00
Svjedoče trojica vatrogasaca, a u srijedu Frane Lučić


Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić opet će imati pune ruke posla kako bi “obuzdao” tužitelja Zvonka Ivića i opunomoćenika obitelji stradalih, mladog dubrovačkog odvjetnika, Mara Mihočevića kako bi ga spriječio da ne iscrpljuje svjedoke “irelevantnim pitanjima”


Mate Udovičić, profesionalni vatrogasac iz Dobrovljnog vatrogasnog društva iz Vodica te Dragan Juras i Mile Perkov iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe, u utorak bi trebali svjedočiti u nastavku suđenja protiv Dražena Slavice bivšeg vatrogasnog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika i bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika i jedinog optuženog za kornatsku tragediju u kojoj je 30.kolovoza 2007. godine, živote izgubilo 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Pred Sudsko vijeće u srijedu napokon bi se trebao pojaviti i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić. Osim obitelji stradalih, njegovo svjedočenje na zadarskom sudu s nestrepljenjem očekuje i cjelokupna hrvatska javnost koja vjeruje da će se možda barem malo rasvjetliti najveća hrvatska tragedija nakon Domovinskog rata.
Predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić i  sutra će imati pune ruke posla da “obuzda” tužitelja Zvonka Ivića i opunomoćenika obitelji stradalih mladog dubrovačkog odvjetnika, Mara Mihočevića kako bi ih spriječio da ne iscrpljuju svjedoke, kako je i sam sudac Babić više puta naglasio, “irelevantnim pitanjima” i unakrsnim ispitivanjima tijekom kojih se nerjetko odvjetnik Mihočević stavlja u ulogu tužitelja, a svjedoke pretvara u optuženike.
Upravo stoga, sve dosadašnje rasprave bile su mučne, dugotrajne i iscrpljujuće, a nerijetko se događalo da tijekom višesatne neprekidne rasprave, odnosno saslušanja i ispitivanja pozvanih svjedoka, ime optuženog – Dražena Slavice uopće ne bude spomenuto, pa njegov odvjetnik Čedo Prodanović nije “imao posla”.
No, znao se često uhvatiti za glavu, pa čak i prigovoriti predsjedniku Sudskog vijeća Babiću da dozvoljava pitanja koja nemaju nikakve veze s “inkriminacijom koja je Slavici stavljena na teret”. A, od prve rasprave, 18. siječnja ove godine održano je 17 rasprava te je ispitano 46 svjedoka. U kontinuitetu trajanje glavnih rasprava je 70-tak sati. Pozivana su dva do tri svjedoka dnevno, a svaki je svjedok prosječno prošao oko sat vremena “tretmana” u kojoj su glavne uloge uvijek imali tužitelj Ivić i odvjetnik obitelji, Mihočević. U istrazi je ispitano 49, a državno odvjetništvo je još predložilo 20-ak svjedoka, što u konačnici znači da još treba ispitati preko 60 svjedoka.
Za sriejdu je dakle, predviđeno ono što se najviše čekalo od početka suđenja Draženu Slavici – saslušanje i ispitivanje Frane Lučića za kojeg je predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, rezervirao cijeli jedan, raspravni dan.