Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Velik korak za hrvatsku podvodnu arheologiju

02.10.2011. 22:00
Velik korak za hrvatsku podvodnu arheologiju


Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar u petak navečer je u povodu održavanja IKUWA4 međunarodnog kongresa u prostorima u kojima je Centar smješten upriličio predstavljanje priručnika „Konzervacija podvodnih arheoloških nalaza” kojem je izdavač. Osim predstavljanja priručnika za goste je upriličeno predstavljanja radionica, kabineta i ostalih prostora Centra.
Urednik priručnika koji je čitav napisan na engleskom jeziku je Luka Bekić, voditelj Centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Autori tekstova o konzervaciji podvodnih arheoloških nalaza su Luka Bekić, Martina Ćurković, Ante Jelić, Antonija Jozić, Mladen Mustaček, Tanja Perin i Mladen Pešić. Priručnik ima 94 stranice i tiskan je u 50 primjeraka.
Na predstavljanju su goste pozdravili Luka Bekić kao domaćin, Barbara Egger u ime UNESCO-a pod čijim se pokroviteljstvom održava IKUWA4 i u sklopu kojeg djeluje Centar, Hrvoje Potrebica, predsjednik Hrvatskog arheološkog društva i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te Mladen Mustaček koji je predstavio Centar gostima.
– Neobično je bitno što su tekstove u ovom izvrsnom priručniku napisali hrvatski autori, jer to je za našu arheologiju, posebno podvodnu veliki korak, istaknuo je Potrebica predstavivši pojedinačno tekstove. Barbara Egger je izrazila zadovoljstvo radom Centra koji je predstavio svoje izdavačke i organizacijske potencijale, te naglasila važnost obuke koju Centar provodi, a u sklopu koje se trenutno obučava osmero studenata iz različitih zemalja.
Prvi je tekst u priručniku na temu „Podvodno kulturno nasljeđe i UNESCO-va konvencija” napisao Luka Bekić. Slijede tekstovi „Smjernice, etika i metodologija konzervacijsko – restauracijskog posla” i „Uzroci propadanja arheološkog materijala” Mladena Mustačeka, „Keramički, kameni i stakleni arheološki materijal” Martine Ćurković, „Konzervacija i restauracija arheoloških metalnih nalaza” i „Organski materijal” Ante Jelića, „Rukovanje, pakiranje, transport i pohrana podvodnih arheoloških nalaza” Tanje Perin, te najzad „’In situ’ zaštita podvodnog kulturnog nasljeđa” Mladena Pešića. Tekstove prate brojne ilustracije, fotografije, grafikoni, skice i statistički prikazi, a priručnik sadrži i popis literature i internetskih izvora.