Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadre, moj galebe, moja slobodo…

02.10.2011. 22:00
Zadre, moj galebe, moja slobodo…


Ive Livljanić, prvi zadarski gradonačelnik, prisjetivši se tih teških dana, a osobito tri dana pakla u Zadru, 4., 5. i 6. listopada, potvrdio je još jedanput i strašnu ondašnju istinu kako je naša obrana baš tada bila ostala bez streljiva!


Projekcija dokumentarnoga filma “Zadre, moj galebe, moja slobodo”, što je u subotu navečer održana u školi u Stanovima, privukla je mnoge Zadrane koje je podsjetila na teške listopadske dane 1991. godine, kada se Zadar našao u neprijateljskome okruženju, kada je danonoćno bombardiran sa svih strana, iz zraka, iz mora i iz neposredne blizine, iz samoga predgrađa. Ovim filmom Stanarca Miljenka Dujele MO Stanovi i Društvo Stanaraca obilježili su 20 godina od tih teških zadarskih dana. Na projekciji su, među ostalima bili i ondašnji gradonačelnik Zadra Ive Livljanić, danas veleposlanik u mirovini, kao i ondašnji predsjednik Gradskoga vijeća Davor Aras, te i poveća skupina branitelja iz Udruge tenkista. Došao je i današnji zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, kao i saborska zastupnica Ana Lovrin, te mnogi drugi.
Bilo je kao i na prvoj projekciji na istome mjestu 5. travnja 1992. godine izuzetno emotivno, bilo je mnogo onih koji su zasuzili nad potresnim scenama iz filma, nad onim što se događalo Zadru i Zadranima, a što je Dujela zabilježio i što je već početkom 1992. godine pokazivao svijetu nastojeći prenositi istinu o ratu u Hrvatskoj i rodnome mu Zadru. Dujela je, inače, sve do nedavno više od 40 godina bio uspješni režiser na talijanskoj nacionalnoj televiziji, pa je i u vrijeme Domovinskog rata nastojao da tamošnji gledatelji shvate što se to zbiva u njegovoj domovini.
Poslije projekcije filma okupljenima se obratilo nekoliko gostiju, zahvalivši Dujeli na ovome projektu i na svemu što je kao novinar činio za Zadar. Ive Livljanić, prvi zadarski gradonačelnik, prisjetivši se tih teških dana, a osobito tri dana pakla u Zadru, 4., 5. i 6. listopada, potvrdio je još jedanput i strašnu ondašnju istinu kako je naša obrana baš tada bila ostala bez streljiva! Naravno, neprijatelj to nije znao, tako da je sve ostalo samo na umješnosti pregovaranja. Prisjetio se tih dana i mons. Milivoj Bolobanić, današnji župnik u Stanovima, kao i današnji gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, koji je uz ostalo najavio da će Grad Zadar urediti područje oko zaostaloga tenka na Dračevcu, kako bi i to bio podsjetnik na ratne strahote.
Uime branitelja autoru filma je čestitao Mladen Malta, koji se prisjetio poginulih branitelja iz kvarta Stanovi i kazao da branitelji ustraju da se Bihaćka ulica u Stanovima preimenuje u Ulicu Borka Šarlije-Kese, poginulog branitelja iz ovoga dijela grada. Branitelji su već jedanput Gradu uputili taj prijedlog i opet će ga ponoviti, kazao je Mladen Malta.