Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Djeca nam u školama padaju u nesvijest jer nemaju za marendu!

Autor: Irena Jurjević

02.10.2012. 22:00
Djeca nam u školama padaju u nesvijest jer nemaju za marendu!

Foto: Marin GOSPIĆ



Ministarstvo ne živi u realnom svijetu kada misli da će zdravstveni odgoj sve popraviti, i zdravstveno stanje i život učenika, kazao je Šarić


Škole u Zadarskoj županiji su u minusima od pola milijuna kuna i nemaju novca za plaćanje osnovnih sredstava za rad, poput krede, kazao je Tomislav Šarić, predsjednik županijskog vijeća HSP-a dr. Ante Starčević na jučerašnjoj novinskoj konferenciji, na kojoj su uz njega nazočili i dopredsjednik stranke Rudolf Dvorski te predsjednik podružnice Zadar Zlatko Miliša.
Šarić je dodao i to kako na prvi dan početka nastave pojedine škole nisu imale niti imenike i dnevnike, jer su im računi u Narodnim novinama bili blokirani. Konkretno radi se o OŠ Šime Budinića, a i u Stankovcima profesori već godinama nose svoj vlastiti papir za fotokopiranje, izneseno je na konferenciji.
– Ministarstvo ne živi u realnom svijetu kada misli da će zdravstveni odgoj sve popraviti, i zdravstveno stanje i život učenika. Ali realnost je takva da naša djeca padaju u nesvijest u školama jer im roditelji nemaju novca za marendu. Ovo je društvo osiromašeno i opljačkano, kazao je Šarić, dodajući kako su 2010. godine prava za financiranje minimalnog standarda osnovnih škola iznosila 1 milijardu i 83 milijuna kuna, a 2012. godine 930 milijuna kuna. No, dubinu krize u Zadarskoj županiji treba pojasniti i time da se iz ovih sredstava kod nas 60 posto sredstava troši za prijevoz učenika, što Zadarsku županiju dovodi u vrlo neravnopravan položaj s drugima, kazao je Šarić, uputivši apel Županiji da izdvoji dodatna sredstva za kako bi se ublažilo ovo teško stanje u školama.


Miliša: “Bolonja” je urušila sustav visokog obrazovanja




Zlatko Miliša kazao je kako netko konačno treba reći “car je gol” kada je u pitanju Bolonjski proces:
– Od njegovog uvođenja se potpuno urušio sustav visokog obrazovanja. Zbog toga tražimo da se hitno evaluira sustav studiranja po Bolonji, jer broj nezaposlenih je sve veći, a istovremeno je prisutna ekspanzija visokoobrazovnih ustanova, kazao je Miliša, dodajući kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nema niti viziju, niti strategiju, ni prioritete iz oblasti znanosti, obrazovanja i športa.