Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kruh kao simbol životne snage

Autor: Z L

02.10.2012. 22:00
Kruh kao simbol životne snage

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Projekt ima za cilj očuvati običaje naroda, kao dio nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha koji je simbol životne i duhovne snage, iskazuje se i duhovna dimenzija ovog projekta


Tijekom listopada diljem zemlje održavaju se dvadeset i prvi po redu Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.
Svečanost blagovanja kruha uz prikaz različitih plodova zemlje odvijat će se u svim osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, različitim ustanovama te na brojnim drugim mjestima diljem Hrvatske, Federacije BiH i Vojvodine. Od prije nekoliko godina ova svečanost odvija se također u hrvatskim školama i vrtićima u susjednim i bližim zemljama u kojima Hrvati predstavljaju značajnu etničku zajednicu.
Ekološki smisao ovog projekta je kroz izložbu plodova zemlje iz svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha i drugih plodova zemlje, uz izložbu starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvati običaje naroda, kao dio nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha koji je simbol životne i duhovne snage, iskazuje se i prevažna duhovna dimenzija ovog projekta.
Organizatori Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje su Udruga Lijepa naša i Agencija za odgoj i obrazovanje. Suorganizatori su Zavod za školstvo iz Mostara i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice. Potporu ovoj smotri pružaju Hrvatska televizija, Katolička crkva, te brojne institucije i pojedinci.
Ovogodišnja središnja svečanost Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje na državnoj i svehrvatskoj razini održat će se u Starigradu-Paklenici 14. listopada o.g. pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Svečanost će se odvijati prema utvrđenom programu.
Općina Starigrad-Paklenica i Zadarska županija kao domaćini državne i svehrvatske svečanosti, pobrinut će se da ova svečanost bude na dostojnoj razini.