Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Uglešić: Položaj znanosti u našem društvu nije ni približno onakav kakav bi trebao biti

Autor: Ante Rogić

02.10.2012. 22:00
Uglešić: Položaj znanosti u našem društvu nije ni približno onakav kakav bi trebao biti

Foto: Zvonko KUCELIN



Usprkos tomu molim vas da se radi toga ne obeshrabrite niti umanjite intenzitet vaših znanstveno-istraživačkih aktivnosti. Svjesni postojećih okolnosti u kojima smo limitirani brojnim čimbenicima, svi zajedno uložimo povećane napore u pronalaženju izlaza iz takve situacije – rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana svečana promocija doktora znanosti. Promociji su uz rektora Sveučilišta dr. sc. Antu Uglešića prisustvovali i prorktori dr. sc. Dijana Vican, dr. sc. Leonardo Marušić, dr. sc. Josip Faričić i dr. sc. Robert Bacalja. Promotori su bili prof. dr. sc. Stjepan Malović i doc. dr. sc. Marko Lukić.
Rektor Uglešić je naglasio kako u prigodama poput ove je jasnije nego inače da su ljudi ono najdragocjenije što imamo.
Pozitivni primjer
– Naime, upravo na vama, dragi promoventi, na vašoj kreativnosti i inovativnosti, temelji se vrijednost i prepoznatljivost ne samo sveučilišta na kojem ste stekli akademski stupanj doktora znanosti, ustanove na kojoj radite, nego i društva u cjelini. Svaki pojedinac dužan je djelatno se angažirati u rješavanju gorućih društvenih pitanja i aktivno sudjelovati u stvaranju uvjeta za gospodarski i socijalni napredak te sveopće dobro cijele zajednice. Duboko sam uvjeren da je to moguće ostvariti samo neumornim radom i stvaralaštvom, istaknuo je Uglešić poručivši novim doktorima znanosti kako će, kao kvalificirani istraživači, osposobljeni za samostalno vođenje znanstvenog istraživanja, do kraja ostvariti svoju ulogu i dati značajan društveni doprinos samo svojim pozitivnim primjerom, stremljenjem prema vrhunskim rezultatima te nadasve ispunjavanjem njihove primarne zadaće, a to je daljnji razvitak njihovih znanstvenih disciplina.
Naglasio je još jednom kako položaj znanosti u našem društvu nije ni približno onakav kakav bi trebao biti ili kakav je u drugim zemljama, pa i mnogo siromašnijima od nas.
– Usprkos tomu molim vas da se radi toga ne obeshrabrite niti umanjite intenzitet vaših znanstveno-istraživačkih aktivnosti. Svjesni postojećih okolnosti u kojima smo limitirani brojnim čimbenicima, svi zajedno uložimo povećane napore u pronalaženju izlaza iz takve situacije, poručio je rektor Uglešić promoventima poželjevši im hrabrost i odvažnost u brojnim izazovima koji se iz dana u dan rađaju u sve kompleksnijim i ubrzanijim društvenim i kulturnim okolnostima. – Neka vaše poslanje znanstvenika i istraživača bude uvijek u službi čovjeka, dobra i istine, a vaše bavljenje znanošću, kao što stoji u tekstu prisege, na dobrobit Domovine, našega naroda i cijelog čovječanstva!
Uspjeh rezultat rada i napora
Vi ste, kako će to sada za svakog od vas pojedinačno obrazložiti kolege promotori, već pokazali da ste sposobni doći do same srži relevantnih tema te znanstveno utemeljeno i argumentirano braniti vaše teze. Na tome vam od srca čestitam u ime Sveučilišta a Zadra i svoje osobno. Tijekom dosadašnjeg obrazovanja i naročito pri izradi doktorata uvjerili ste se da je uspjeh rezultat vašeg ustrajnog rada i napora, ali i neprocjenjive pomoći svih onih koji su vam nesebično prenosili svoja znanja i dragocjena iskustva. Kao doktori znanosti i vi ste dužni, uz profesionalno i savjesno ispunjavanje svojih obveza, pomagati i brinuti se za mlade suradnike, slijedeći načela objektivnosti, korektnosti, nepristranosti, tolerancije i dijaloga, zaključio je Uglešić.
U doktore znanosti promovirani su: Jadranka Ančić, Katica Balenović, Marija Benić Penava, Nikolina Borčić, Zoran Bručić, Martina Dragija Ivanović, Kornelija Giunio, Slobodan Hadžić, Pavao Ivić, Marijana Javornik Čubrić, Savo Marković, Anita Papić, Ana Pejdo, Ita Praničević Borovac i Vesna Ukić Košta.