Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I slijepi će “čitati” novine

02.10.2013. 22:00
I slijepi će “čitati” novine


Slijepa osoba uvijek mora nekoga vući za rukav da joj pročita novine, teletekst ili neki drugi medij, a kada krenemo u obuku slijepih za rad na računalu oni će uz pomoć nekoliko klikova primjerice moći pročitati sve dnevne vijesti bilo kojeg portala što će im uvelike olakšati svakodnevnu komunikaciju, pojašnjava Denis Rudić


Znanstvena knjižnica Zadar ponosni je vlasnik prostrane Dacie Lodgy kupljene sredstvima Europske unije kroz projekt Talking books financiran u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. Primopredaja vozila, vrijednog sedamdesetak tisuća kuna, obavljena je jučer ispred Mehanizacije d.d., a služit će Znanstvenoj knjižnici za obilazak i edukaciju slijepih i slabovidnih osoba u Županiji u korištenju računala kako bi svoje znanje upotrijebili u svakodnevnom životu.
– Slijepa osoba uvijek mora nekoga vući za rukav da joj pročita novine, teletekst ili neki drugi medij, a kada krenemo u obuku slijepih za rad na računalu oni će uz pomoć nekoliko klikova primjerice moći pročitati sve dnevne vijesti bilo kojeg portala što će im uvelike olakšati svakodnevnu komunikaciju, pojašnjava Denis Rudić, slijepa osoba, ujedno djelatnik Znanstvene knjižnice Zadar koji će u pratnji vozača ići po mjestima Zadarske županije i educirati slijepe i slabovidne za rad na računalu.
Znanstvena knjižnica Zadar, u suradnji s Razvojnom agencijom krenula je u projekt prekogranične suradnje Talking books u suorganizaciji s Gradskom organizacijom slijepih Banje Luke. Cilj projekta je uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u svakodnevni život, a njegova ukupna vrijednost je 99.889,47 eura, od čega se polovica iznosa odnosi na hrvatsku stranu projekta.


Kako se uključiti u projekt?




Slijepe i slabovidne osobe u Zadarskoj županiji koje nisu uključene u Udrugu osoba s invaliditetom Zadarske županije s kojima Znanstvena knjižnica surađuje mogu, također postati korisnici projekta i to, ili kroz učlanjenje u udrugu ili kontaktiranjem Znanstvene knjižnice Zadar na broj telefona 023 211 365 ili osobno.