Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za tehničku jedno bacanje, za “mrtvu loptu” podbacivanje

02.10.2013. 22:00
Za tehničku jedno bacanje, za “mrtvu loptu” podbacivanje


Nakon tehničke pogreške, protivnička će momčad šutirati samo jedno slobodno bacanje, a ne dva kao do sada. U slučaju “mrtve lopte”, ponovno je uvedeno podbacivanje, umjesto strelice po kojoj su momčadi naizmjenice dobivale posjed
U novoj sezoni ABA lige, koja službeno počinje sutra, utakmicom MZT-a i Olimpije u Skoplju, primjenjivat će se neka nova košarkaška pravila, a vraćaju se i neka stara.
U slučaju “mrtve lopte”, ponovno je uvedeno podbacivanje, umjesto strelice po kojoj su momčadi naizmjenice dobivale posjed. Utakmica će početi podbacivanjem, kao i svaki eventualni produžetak. Momčad, koja na početku osvoji loptu, imat će prvi posjed u posljednjoj četvrtini, dok će u drugoj i trećoj dionici prvi napad imati suprotna momčad. Lopta će se izvoditi sa središnje linije igrališta, suprotno od zapisničkog stola.
Nakon tehničke pogreške, protivnička će momčad šutirati samo jedno slobodno bacanje, a ne dva kao do sada. Nakon toga imat će i posjed lopte, također sa središnje linije igrališta, suprotno od zapisničkog stola. Dvije tehničke pogreške istog igrača ujedno znače njegovo isključenje.
Svaka momčad imat će po dva time-outa u prvom poluvremenu (jedan od 60 sekundi i jedan od 30), te po tri u drugom poluvremenu (dva od 60 sekundi i jedan od 30). U posljednje dvije minute četvrte četvrtine svaki će trener moći pozvati najviše jedan 60-sekundni i jedan 30-sekundni time-out. U produžetku će svaki imati pravo na još jednu minutu odmora.
Između prve i druge, odnosno treće i četvrte četvrtine, neće više biti dvije minute stanke, nego 90 sekundi. Isto vrijedi i za produžetke.
I sama ABA liga je u svojim propozicijama uvela nekoliko novosti.
Pravo igranja u Euroligi u sezoni 2014./15. ostvarit će dva kluba i to finalisti Final Foura. Pravo igranja u kvalifikacijama za Euroligu izborit će trećeplasirani klub na osnovu konačnog plasmana u ABA ligi, s tim da to neće moći biti klub iz zemlje, iz koje dva kluba već igraju Euroligu. Svi klubovi, dakako, moraju ispunjavati i uvjete Eurolige. Što se plasmana u Eurokup tiče, situacija ni ove sezone nije jasno definirana, nego će to biti određeno aneksom propozicija.
Klubovi ABA lige od sljedeće sezone mogu igrati samo u međunarodnim natjecanjima Euroligi i Eurokupu, ne više i u Eurochallengeu, gdje ove sezone nastupaju Krka i Szolnoki Olaj, a prije tri godine je i Zadar.
Menadžeri (agenti) od sezone 2014./15. ne mogu biti članovi kluba, niti obnašati bilo koju funkciju u klubu i ne mogu imati dionice kluba izravno, neizravno ili preko povezanih osoba.
Klubovi mogu na polovici i na kraju sezone 2013./14. pismeno izraziti svoje nezadovoljstvo suđenjem utakmica u ligi i tražiti izuzeće suca ili više njih. Ako više od šest klubova pismeno zatraži izuzeće nekog suca ili sudaca nakon polusezone, direktor lige i predsjednik sudačke komisije će istoga ili iste brisati sa liste sudaca do kraja sezone. Ukoliko više od šest klubova pismeno to zatraži na kraju sezone, suci će biti brisani s liste za iduću sezonu.