Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zvoni na uzbunu, novca dovoljno samo za plaće

02.10.2013. 22:00
Zvoni na uzbunu, novca dovoljno samo za plaće


Zadarska županija kao osnivač neće biti u mogućnosti pokriti nastale gubitke u ukupnom iznosu veće od devet milijuna kuna, a niti će se poslovanje bolnica u ovakvim uvjetima moći poboljšati ikakvim programom sanacije jer je udio troškova na koje se može utjecati neznatan, gotovo da i ne postoje, kaže Andrija Marcelić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije


Specijalne bolnice za ortopediju trpe kontinuirano smanjenje mjesečnih limita te će se do kraja godine naći u poziciji da će imati sredstava dostatno samo za isplatu plaća. Te ustanove su već provele sve moguće racionalizacije, pitanje je kako će podmirivati svoje obveze do kraja godine i u kolikom će se minusu naći, upozorava Andrija Marcelić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.
Na alarmantno stanje u poslovanju dviju specijalnih bolnica kojima je osnivač Zadarska županija, onih u Biogradu i Ugljanu, pročelnik Marcelić upozorio je nedavno i Ministarstvo zdravlja. Naime, ukupni prihodi Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru od siječnja do svibnja ove godine iznose 16,5 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi za isto razdoblje veći od 18 milijuna kuna.
– Najznačajnije je istaknuti da na stavku rashoda za zaposlene, koja već iznosi oko 90 posto paušala, uopće ne mogu utjecati budući da je ista regulirana Kolektivnim ugovorom, a smanjivanje broja zaposlenih je već iscrpljena mjera, te je nije moguće daljnje provoditi jer se time dovodi u pitanje funkcioniranje osnovne djelatnosti ovih dviju bolnica. Ugovori s HZZO-om su određeni tako da ne uvažavaju realni trošak zdravstvenih usluga, a on je determiniram cijenom rada i ostalim troškovima na koje ustanove isto tako nisu u mogućnosti utjecati, kaže Marcelić.