Težina prisege

Slika korisnika admin

Nije teško prisegnuti, ni obećati, teško se toga držati. Svjedoče tome građani gledajući „svoje" političare, one koje su sami izabrali važući njihova obećanja i nerijetko nasjedajući na riječ "prisežem".

Kada bi htjeli samo razumom sagledati neke njihove izjave i postupke, teško bi to išlo, ono što su o njima čuli i što se o njima šuška obično je već dovoljno za političku presudu i osudu. I ne treba se previše tome čuditi. Onaj tko je više puta bio zavaran prisegama i obećanjima, brzo zaboravi kako je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Zato se javnost zgraža nad dolaskom bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel iz pritvora u Sabor, a ni kolege saborski zastupnici ne zapljeskaše nakon njezine prisege. Kum joj Slavko Linić koji je već znao isticati kako ne ostavlja prijatelje u nevolji, s njom je popio kavu, a ona se požalila kako joj nije lako, no da će izdržati i dokazati svoju nevinost. No, tek što je u Sabor sjela, Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo o skidanju imuniteta, a da cijela priča oko snažnih kandži kojima politika uhvati pojedince i ne pušta ih, bude još ironičnija i sama je bivša županica izjavila kako će glasovati za skidanje svog imuniteta.

Ipak, ono što joj se stavlja na teret, a to su milijunske malverzacije na štetu Županije, ne može se odvajati kao neki njezin privatni problem pa dok ga rješava nitko je ne sprječava da se bavi politikom - poslom za opće dobro. Nešto u tom stilu reče Linić zaboravljajući da su ti Marinini problemi zapravo i problemi Sisačko-moslavačke županije, a i cijele zemlje.  Zanimljiva je, naime, paralela prisege u Saboru bivše sisačke županice nad kojom se provodi sudski postupak i sisačkih prosvjednika koji sa suzama u očima pokušavaju javnosti i MOL-u poručiti kako bi gašenjem rafinerije u Sisku ostali bez radnih mjesta i gladni. Ne sumnjaju kako je INA i došla u takav položaj štetnim potezima nekih drugih izgovarača prisege.

Zato se političari ne trebaju čuditi nepovjerljivosti građana za koje njihove prisege stalno gube na težini. No, oni ne odustaju.

Nova obećanja političkih lisaca, poput Čačića koji sa svojim reformistima sada napada neprovođenje reformi koje ni sam nije znao, ili nije mogao provesti, teško će prolaziti. Veliko je pitanje što bi to trebao učiniti ili reći da mu mnogi povjeruju kako on to priželjkuje. Osim da se ne može oduprijeti sirenskom zovu politike, zasad Čačić ne pokazuje nešto jako. Samo kritizira HDZ i SDP i nitko ništa osim njega ne zna napraviti niti sprovesti u djelo.  Na to bi odmah i prisegnuo!

Ne bi se možda dvoumili ni Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, u utrci za počasni predsjednički krug, bez razmišljanja bi na debelim koricama svojih tankih programa prisegnuli da će baš oni biti najbolji izbor.

Da se i ne govori o šefovima SDP-a i HDZ-a, oni bi i ruku u vatru stavili da su jedini na dobrom putu. ORaH Mirele Holy, stranka koju se i inače veže samo uz ime predsjednice, po rejtingu je pretekao SDP, ali tek treba pokazati hoće li mu se pod vjetrom SDP-u ipak povijati krošnja, mada sada, ruku na srce, Holy priseže na svoju vjerodostojnost.

Protokolarne ili one "obične" predizborne, one u Saboru ili u stranačkom taboru, političke prisege sve manje vrijede...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno