Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ivan Mikulić u redovima dvostrukog viceprvaka Europe

02.10.2016. 22:00
Ivan Mikulić u redovima dvostrukog viceprvaka Europe


Ivan Mikulić karijeru će nastaviti u Brnu. 25-godišnji zadarski košarkaš potpisao je ugovor s tim češkim prvoligašem i priključio se novoj momčadi, za koju će debitirati u srijedu. Mikulić je prošle sezone uspješno nastupao za Kutaisi, s kojim je osvojio naslov prvaka Gruzije, a Češka će biti četvrta strana država u kojoj će igrati.
– U Gruziji mi je bilo odlično, zaista nemam nikakve zamjere. Klub je bio dobro uređen, ljudi i navijači su me odlično prihvatili, imao sam važnu ulogu u momčadi, a naslov prvaka bio je kruna svega. Preko ljeta sam imao više opcija gdje nastaviti karijeru i na kraju sam se odlučio za Brno. Možda se sve to malo odužilo, ali zadovoljan sam svojim odabirom i vjerujem da ću se brzo uklopiti u novu momčad – kaže Mikulić, kojega će u Brnu voditi vinkovački trener Zoran Helbich.
– Razgovarao sam s njim, rekao mi je što očekuje od mene i spreman sam na nove izazove. Pričao sam i s Denisom Mujagićem, koji je dugo igrao u Češkoj i rekao mi je sve najbolje o tom klubu. Nadam se da ćemo imati dobru sezonu i da ćemo svi biti zadovoljni.
Brno je, inače, klub bogate košarkaške tradicije, osnovan 1926. Osvojio je 21 naslov prvaka Čehoslovačke i još triput bio prvak Češke, posljednji put prije točno 20 godina. Što je još zanimljivije, dvaput je bio i u finalu Kupa europskih prvaka i to 1964. i 1968., a u oba slučaja poražen je od Real Madrida.
U sezoni 1967./68. igrale su se dvije četvrtfinalne skupine. U skupini A prvi je bio Zadar, ispred Simmenthala iz Milana, španjolskog Juventuda i CSKA iz Sofije, dok je skupinu B osvojio Spartak Brno, ispred Real Madrida, Maccabi Tel Aviva i belgijskog Mechelena. U polufinalu je potom Zadar poražen od Reala, dok je Brno svladao Simmenthala, da bi u finalu u Lyonu Real pobijedio češku momčad sa 98:95. Godine 1969. Brno je igrao finale FIBA-inog Interkontinentalnog kupa (poraz od američkog Akrona), a 1974. finale Saporta kupa (poraz od Crvene zvezde).