Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U laguni se pokazale bijele i sive čaplje

02.10.2016. 22:00
U laguni se pokazale bijele i sive čaplje


U vrijeme kad ninska laguna pomalo tone u posezonsko mirovanje, prvog pravog jesenskog, polukišovitog dana u Solani Nin okupila se grupica turista, i domaćih i stranih, kako bi uz stručno vodstvo promatrala ptice. Drugi listopada obilježava se europski dan prebrojavanja ptica, a ovo je sedmi put za redom da se obilježava u ninskoj solani. Djelatnice Solane i Tutističke zajednice dijelile su dalekozore koje su promatranje ptica učinile znatno lakšim i dostupnijim.
Turisti su razgledavali Solanu i učili o pticama pod stručnim vodstvom jednog od najcjenjenijih hrvatskih biologa, Gorana Šafareka, koji volontira i pomaže Turističkoj zajednici Grada Nina u razvoju manifestacije i utemeljenju turističkog proizvoda birdwatching turizma. Zainteresirane je podučio kako promatrati ptice te je nabrajao vrste koje žive na solanama.
– Ovdje je riječ ne samo o očuvanju prirode, već i o vidu turističke ponude kakva je u svijetu puno više razvijena nego kod nas. Objašnjavamo zainteresiranima koje ptice ovdje dolaze i obitavaju, te im govorimo o specifičnostima solane i općenito ninske lagune. Ovo je rijetko močvarno muljevito stanište, gdje se nalaze ptice poput ćurlina, a to je grupa ptica s dugim nogama i kljunovima koji im pomažu da gacaju po plitkom mulju, kazao nam je Šafarek i nastavio objašnjavati zainteresiranim turistima karakteristike vlastelice, koja je upravo proletjela pokraj grupe.
– Vlastelice su specifične za ovu solanu jer je ovo njihovo najveće gnijezdilište u cijeloj Hrvatskoj. Ima ih još svega nekoliko parova na delti Neretve, dok ih je ovdje između deset i petnaest, rekao je Šafarek.
Cilj promatranja ptica je promocija iznimne biološke vrijednosti solane i lagune, kao iznimno važnog močvarnog staništa, s naglaskom na faunu ptica. Ovo je jedno od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali, u koja spadaju i niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim dijelovima. Mediteranska vlažna područja koja su pod utjecajem plime i oseke predstavljaju jedno od globalno najugroženijih staništa, a u Hrvatskoj su ista kritično ugrožena. Od preko 200 vrsta ptica koje obitavaju na području grada Nina najpoznatije su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar. Ovo je područje uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje.
U ugodnoj šetnji prije kiše i uz malo vjetra posjetitelji su naučili štošta o pticama, njihovim staništima i navikama, a po dolasku do međe, koja je iza sjenice u solani, otvorio se pogled na razne vrste ptica, od standardnih galebova i vranaca, do bijelih i sivih čaplji koje su privukle najviše pogleda i klikova fotoaparata okupljenih.