MVEP još nema odgovor za spomenik Miru Barešiću

Slika korisnika valentinam
Nakon prosvjedne note Crne Gore
Crna Gora je lani poslala prosvjednu notu Hrvatskoj prigovarajući kako je "Barešić terorist koji je na ciničan i svirep način učestvovao u monstruoznom ubojstvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, rođenog Baranina, u napadu 7. aprila 1971. u Stockholmu"
Velimir BRKIĆ
Otkrivanju spomenika bili su nazočni ministar Medved i kipar Kujundžić s obitelji Barešić

Samo dva dana nakon što je u Beogradu otkriven spomenik Milanu Tepiću, majoru bivše JNA koji je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu u Bjelovaru, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić.

Ministarstvo je upozorilo da je tim događajem bivša JNA umalo "cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom", a tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja, zbog čega Hrvatska ukazuje na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Međutim, u Srbiji na ovu prosvjednu notu samo odmahuju rukom, a u političkim kuloarima spominje se kako je jedan od razloga i šutnja hrvatskih vlasti na podizanje spomenika Miru Barešiću u Dragama u srpnju prošle godine. Tada je, naime, Crna Gora poslala prosvjednu notu Hrvatskoj prigovarajući kako je "Barešić terorist koji je na ciničan i svirep način učestvovao u monstruoznom ubojstvu ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovića, rođenog Baranina, u napadu 7. aprila 1971. u Stockholmu". Veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, Boro Vučinić, zbog ovog je spomenika nedavno bio i na sastanku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, uručujući im otvoreno pismo građana Crne Gore nezadovoljnih šutnjom hrvatskih vlasti na prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

No, hrvatska vlast i dalje nema odgovora na njihov diplomatski protest te su i nama, nakon 20 dana čekanja i bezbrojnih telefonskih poziva na temu hoće li se i kako Crnoj Gori očitovati o spomeniku Miru Barešiću, jučer tek kratko odgovorili da - odgovora nemaju.

Spomenik Miru Barešiću očito je "vruć krumpir" za hrvatsku vlast te odugovlačenjem odgovora na prosvjednu notu crnogorskog ministarstva očito pokušavaju dobiti na vremenu. Tim je čudnije što očekuju hitru reakciju srpskih vlasti na njihov protest povodom podizanja spomenik JNA majoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
S čime se mi bavimo. Mi u Hrvatskoj dižimo spomenike našim herojima, bez obzira što će srbi reći. Nismo isti i hvala Bogu na tome. Neka oni dižu kome im volja. To nije naša briga. Neznam čemu tolika halabuka.