Posedarci proslavili Gospu od Ružarija

Slika korisnika valentinam
SVETKOVINA
Svečano euharistijsko slavlje održano je u pretijesnoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija iz 14. stoljeća. Mnoštvo vjerničkog puka bilo je izvan crkve. U zajedništvu sa župnikom don Stipom Mustapićem predvoditelj misnog slavlja bio je fra Anselmo Stulić, župnik Srca Isusova na zadarskoj Voštarnici
Velimir BRKIĆ
Procesija kroz Posedarje okupila je veliki broj vjernika

Prve nedjelje u listopadu Posedarci slave svoju nebesku zaštitnicu, Gospu od Ružarija ili blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, blagdan koji se još u puku zove Luzarica. To je već tradicionalno jedna od najljepših i najdojmljivijih svetkovina s procesijom u Zadarskoj nadbiskupiji.

Snažna molitva

Svečano euharistijsko slavlje održano je u pretijesnoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija iz 14. stoljeća. Mnoštvo vjerničkog puka bilo je izvan crkve. U zajedništvu sa župnikom don Stipom Mustapićem predvoditelj misnog slavlja bio je fra Anselmo Stulić, župnik Srca Isusova na zadarskoj Voštarnici.

- Slaveći ovaj blagdan živimo identitet svoje vjere. Marija i krunica - ružarij sažetak su temeljnih istina naše vjere, kazao je fra Anselmo.

Propovjednik je pozvao vjernički puk da ima nadu i pouzdanje u Blaženu Djevicu Mariju koja uči da je Bog jedina snaga i jedini koji čovjeku daje spas.

- Kroz krunicu proživljavamo cijeli Isusov život, istaknuo je fra Anselmo, dodajući kako je krunica poslije euharistijske molitve najizvrsnija i najuzvišenija molitva.

- Vrijeme molitve je najbolje iskorišteno vrijeme. Krunica je zaista snažna molitva, poručio je fra Anselmo.

Pritom se podsjetio riječi blaženoga i dobroga pape Ivana XXIII: "Čovjek nije nikad tako velik kao kad kleči",

- U identitetu Marije, Gospe od Ružarija neka živi ova župa. Gospe od Ružarija moli za nas, zaključio je fra Anselmo.

Župni zbor donio svečani ugođaj

Najveća dragocjenost i predmet brojnih molitvi, zavjeta i zahvala je kip Gospe s Djetetom presvučen u bjelinu na kojem je zavjetno zlato vjerničkog puka.

Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod vodstvom Milana Bolića, koji je uz pomoć tri gitare (Marina i Miodrag Milekić, Milan Bolić) pjevao kombinirano liturgijsko pjevanje. Sakristianica je Marina Miletić.

Na tradicionalnoj procesiji Gospinim kipom ulicama Posedarja kolona se protezala nekoliko stotina metara. Pod budnim okom Tita Žunića križ na čelu ophoda je nosio Milan Bolić, a crkvene barjake Domagoj Brala, Toni Mrkela, Mako Brala, Stipan Mrkela, Filip Mrkela, Brane Šimurina i Marko Juričević.

Gospin kip su nosili Kristijan Klanac, Šime Klanac I, Šime Klanac II, Jure Magaš, Kuzman Čulina, Luka Zdrilić, Mate Brala i Mihovil Čulina.

Blagdan nebeske zaštitnice tradicionalna je prigoda da se nakon svete mise okupi cijela obitelj i prijatelji te da se uz bogat stol vesele do večeri.

Osim u Posedarju blagdan se svečano proslavio i u Raštanima, Pridragi, Briševu, Diklu, Preku na otoku Ugljanu, Luci i Salima na Dugom otoku, Dinjiški na otoku Pagu, na zadarskoj Ploči.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno