Posljednjih godina na zadarskom području nema epidemije ospica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Cijepljenje jedina zaštita
Ako je dobra procijepljenost nema straha od epidemije ospica jer je cijepljenje jedina zaštita od ove nimalo bezazlene dječje bolesti koja može imati opasne posljedice, pa čak izazvati smrt, upozorava dr. Jagoda Šarunić-Gulan sa Zavoda za javno zdravstvo Zadar
Dr. Jagoda Šarunić-Gulan

 Kada su u pitanju ospice, vrlo zarazna dječja bolest od koje u susjednoj Bosni i Hercegovini bilježe drastično povećanje broja oboljelih, na zadarskom području vlada dobra epidemiološka situacija, doznajemo na Zavodu za javno zdravstvo Zadar. Iako izvješće Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti iz travnja ove godine Hrvatsku svrstava među deset europskih država gdje se broj prijavljenih slučajeva ospica, u narodu poznatih i pod nazivom male boginje, u prva dva mjeseca udvostručio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, razloga za zabrinutost, barem kada je riječ o području Zadarske županije, nema. Naime, posljednjih godina na zadarskom području nije zabilježena niti jedna epidemija ospica što svjedoči o još uvijek zadovoljavajućoj stopi procijepljenosti.

Nepotrebna bojazan

- Ako je dobra procijepljenost, potvrđuje dr. Jagoda Šarunić-Gulan, spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, tada nema straha od epidemije ospica jer je cijepljenje jedina zaštita od ove nimalo bezazlene dječje bolesti koja može imati opasne posljedice, pa čak izazvati smrt, upozorava dr. Šarunić-Gulan, podsjećajući kako je posljednjih godina u javnost nepotrebno unesena bojazan da cjepivo kod djece uzrokuje različite nuspojave. Također, za promoviranje necijepljenja koristi se netočna tvrdnja kako se bolest ospica može suzbiti higijenskim mjerama, što epidemiologinja Šarunić-Gulan odlučno demantira.

- Higijenske mjere su važne, primjerice, kod suzbijanja gripe, ali ne i kod bolesti kao što su ospice, te je jedina zaštita protiv ove bolesti cijepljenje. Ospice ili morbili prenose se kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, najčešće preko sluznice dišnih putova i očne spojnice, a najviše su ugrožene upravo necijepljene osobe. U povećanom riziku od obolijevanja su i imunokompromitirane osobe neovisno o dobi, neimune trudnice, te djeca mlađa od šest mjeseci čije majke nisu cijepljene niti su preboljele ospice prije trudnoće, kaže dalje dr. Jagoda Šarunić-Gulan i dodaje kako ospice mogu biti posebno opasne kod osoba starije životne dobi. Inkubacija bolesti, doznajemo dalje, iznosi prosječno 14 dana (7 do 18 dana), a osoba je zarazna četiri dana prije izbijanja osipa i još četiri dana nakon izbijanja osipa.

Simptomi i komplikacije

- Ospice se manifestiraju povišenom tjelesnom temperaturom, konjunktivitisom, hunjavicom, kašljem i karakterističnim makulopapuloznim osipom po koži i bukalnoj sluznici (tzv. Koplikove pjege). Od trećeg do sedmog dana bolesti izbija osip, najprije na licu, pa na trupu i ekstremitetima, nakon čega se može javiti sitno perutanje kože. Kod oboljelih od ospica mogu se razviti i komplikacije, što produljuje vrijeme oporavka, ali može dovesti i do težih zdravstvenih posljedica. Komplikacije mogu biti od upala srednjeg uha i pluća, do najtežih, a to su upala srčanog mišića (miokarditis) i središnjeg živčanog sustava (najčešće encefalitis odnosno upala mozga). Također, komplikacije se češće javljaju u osoba mlađih od 5 i starijih od 20 godina.

Za ospice do danas lijek nije pronađen, a svi poznati antivirusni lijekovi su na virus morbila nedjelotvorni, te je održanje visoke procijepljenosti stanovništva (95 posto) od presudnog značaja, dodaje još dr. Šarunić- Gulan, naglašavajući kako se cijepljenjem ne štiti samo pojedinac koji je primio cjepivo nego i cjelokupna populacija.

Upravo zbog nedovoljne procijepljenosti ospice su jedan od najvećih ubojica djece širom svijeta, te je tako samo tijekom prva dva mjeseca 2017. godine u 14 europskih zemalja zabilježeno više od 1500 slučajeva ove visoko zarazne bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ospice su u 2015. godini odnijele 134.000 života.

Od 1968. cijepljenje protiv ospica obavezno

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv ospica obavezno, a uvedeno je 1968. godine. Prije toga vremena prosječan godišnji broj oboljelih u Hrvatskoj bio je oko 15.000, dok je posljednjih godina prosječno 4 do 5 oboljelih godišnje. U Hrvatskoj u nekim godinama uopće nije bilo oboljelih od ospica, sve do pojave epidemije manjih razmjera koja se javila početkom 2015. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno