U Biogradu se okupili najveći stručnjaci podvodne robotike

Slika korisnika valentinam
Biograd postao svjetski centar obuke za podvodna istraživanja
Posebna važnost daje se okupljanju studenata s ciljem da im se, kroz stručna predavanja i radionice, olakša integracija u profesionalni, znanstveni sektor
Velimir BRKIĆ
Sudionici osmodnevne biogradske radionice

Biograd na Moru postao je na tjedan dana svjetski centar terenskih radionica i obuke za podvodna istraživanja. U hotelskom kompleksu Ilirija na međunarodnoj interdisciplinarnoj radionici nazočno je 35 eminentnih predavača iz čak 21 zemlje svijeta i 200 sudionika, a radionice traju do nedjelje, 8. listopada.

Međunarodnu znanstvenu radionicu podvodne robotike, Breaking the Surface (BtS), organizira Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva - FER, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije - LAPOST.

Predavanja i prezentacije

- BtS-ova radionica je nezaobilazna stanica stručnjaka iz raznovrsnih područja. FER je u Biograd doveo svjetske znanstvenike iz pomorske robotike, biologije, arheologije, oceanologije i sigurnosti, naglasila je Ivana Mikolić iz Organizacijskog odbora zagrebačkog FER-a.

Radionica uključuje različita područja podvodnih znanosti, kao što su podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostale grane pomorskih znanosti.

- BtS program sastoji se od predavanja istaknutih međunarodnih istraživača, demonstracije opreme, tutorijala za odabrane teme i prezentacije projekata EU-a iz domene pomorske robotike, dodala je Mikolić.

Uz predavanja najboljih svjetskih stručnjaka, četiri europske tvrtke, Blueprint Subsea (VB), Blueye Robotics (NO), EvoLogics (NJEM), i Norbit (NO) predstavile su svoja vozila i rekla više o njihovoj svrsi i mogućnostima.

Radionicu od početka uspješno vodi prof.dr.sc. Zoran Vukić, voditelj FER-ovog laboratorija LAPOST uz pomoć međunarodnog programskog odbora te nacionalnog organizacijskog i tehničkog odbora.

BtS se financira kroz LABUST-ov EU projekt Horizon 2020., a važnost je prepoznala i američka agencija za financiranje istraživačkih projekata ratne mornarice SAD-a (Office of Naval Research Global - ONRG) kao i centar Centre for autonomous marine operations and systems - AMOS s norveškog University of Science and Technology - NTNU.

BtS i ovog puta organizira "Dan za inovacije", cjelodnevnu radionicu u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima.

Prilika za studente

- BtS posebnu važnost daje okupljanju studenata i ima u cilju, kroz stručna predavanja i radionice, olakšati integraciju studenata i doktoranata u profesionalni, znanstveni sektor i olakšati njihovo pozicioniranje na globalnoj sceni, navodi Mikolić.

Naime, radionica Breaking the Surface - BtS poznata je upravo prema svojem jedinstvenom spoju izlaganja, demonstracija, radionica, predavanja i mogućnosti za networking te spajanju različitih podvodnih znanosti

- Smatramo da je ovo jedinstvena prilika našim studentima da upoznaju različite mogućnosti nastavka rada u ovim granama znanosti, upoznaju svjetske znanstvenike i u opuštenoj atmosferi, uz šalicu kave, možda i dogovore buduću suradnju ili čak doktorski studij, zaključila je Ivana Mikolić.

Promocija Hrvatske kao znanstvene destinacije

Ovogodišnja predsezona u ovom gradu u srcu Dalmacije bila je uspješnija od prošlogodišnje, a prema statističkim podacima još bolja bi mogla biti posezona.

- Smatramo da je konferencija odlična promocija Hrvatske ne samo kao turističke, već i znanstvene te istraživačke destinacije, kaže dr. sc. Irena Radić Rossi, najpoznatija hrvatska podvodna arheologinja s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno