U GZ Crno prvi sele Vodovod i Čistoća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U tijeku izmjena projektne dokumentacije
Za prvu fazu radova u Gospodarskoj zoni Crno bit će potrebno oko 30 milijuna kuna, a iz EU fondova moglo bi se dobiti deset

U tijeku je izrada izmjene projektne dokumentacije za Gospodarsku zonu Crno, a već iduće godine tamo bi se trebala preseliti neka zadarska komunalna poduzeća. Gospodarska zona Crno jedan je od najznačajnijih razvojnih projekata Grada Zadra, no za oživljavanje te priče potrebno je osigurati sredstva, a samo za komunalnu infrastrukturu zone od 400 hektara, prema riječima Alana Kocipera, direktora Inovativnog Zadra, potrebno je između 200 i 300 milijuna kuna.

- Trenutno se radi na otvaranju mogućnosti rada na površinama od 20-25 hektara što je puno jeftinije, a kad se tamo presele komunalna poduzeća, ostalo bi oko 15 hektara koje bismo mogli ponuditi investitorima. Za sada se u Crno planira preseliti Vodovod, Čistoću, Nasade i Odvodnju. Priorit je Vodovod koji mora iseliti iz prostorija Providurove palače zbog radova na obnovi tog objekta, ali i Čistoća koja radi u nedadekvatnim prostorima u širem centru grada, kazao je Kociper. Kapitalnu pomoć za oživljavanje projekta ove poslovne zone trebao bi dati Grad Zadar, a Kociper je napomenuo kako bi se značajna sredstva mogla dobiti i iz EU fondova.

- Izgradnja Gospodarske zone Crno može se prijaviti za EU fondove, pa bi se prva faza radova za koju je potrebno 30 milijuna kuna mogla s deset milijuna financirati iz tih fondova, kaže Kociper. U izvještaju koji je predočen Gradskom vijeću stoji kako je zona u potpunom vlasništvu Grada Zadra te da ima gotovo idealan položaj zbog neposredne blizine međunarodne Zračne luke Zadar, Luke Gaženica (putničke i teretne), željeznice, brze ceste Zadar2-Zadar, autoceste A1, državne ceste D8 te centra grada udaljenog svega tri kilometra, stoji u izvješću Inovativnog centra dostavljenog Gradskom vijeću gdje se navodi kako je ova poslovna zona prvenstveno namijenjena za razvoj proizvodnih, gospodarskih i sportsko-rekreacijskih sadržaja bez ograničenja u veličini parcela i uz osiguranu kompletnu komunalnu infrastrukturu.

- Tijekom 2016. u suradnji s Gradom izrađena je Financijsko-tehnička analiza preseljenja komunalnih tvrtki u GZ Crno, a rezultat ovog projekta je uvid u potrebe za zemljištem unutar zone, okvirni troškovi takvog preseljenja te financijski kapaciteti komunalnih tvrtki za pokrivanje troškova preseljenja, kazao je Kociper ističući važnost poslovne zone Crno u rastu i razvoju gospodarstva na području grada Zadra, stvaranju novih radnih mjesta, te osiguravanju specifičnih kapaciteta poduzetničke infrastrukture na području grada koji će omogućiti kontinuirani razvoj i dotok investicija.

Projektna dokumentacija za prvu fazu izgradnje trebala bi biti osigurana do studenog ove godine, a svi radovi trebali bi biti okončani u roku od 24 mjeseca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika magunja
Sve uprave gradskih firmi i sve one koji zive na grbaci naroda, tj. na sisanju proracuna treba poslati van grada, sto dalje tako da ne mogu u radno vrijeme od dosade setati i suncati se