Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Badurina, Jurlina, Lukinec i Butković osumnjičeni da su napravili štetu od 68 milijuna kuna!

03.10.2018. 12:25
Badurina, Jurlina, Lukinec i Butković osumnjičeni da su napravili štetu od 68 milijuna kuna!


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske, u suradnji i uz koordinaciju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru i Poreznom upravom, proveli su opsežno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe koje se sumnjiči za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Neslužbeno doznajemo da je riječ o vlasniku tvornice za preradu ribe Ostrea iz Stankovaca Nevenu Badurini (48) te Mladenu Jurlini (62), Valentinu Lukinecu (28) i Hrvoju Butkoviću (44).
U PU zadarskoj održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali načelnik PU zadarske Anton Dražina, voditelj odsjeka krim policije Bore Mršić i voditelj odsjeka za gospodarski kriminalitet Tomislav Škara. Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja, Badurinu se sumnjiči da je, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima, u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata, bez ikakve valjane osnove, sa žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna. Bore Mršić je rekao kako je 48-godišnjak između ostalog za sebe uzimao novce koje država daje za poticaje u poljoprivredi te za zapošljavanje i nabavku opreme.
No detaljnije o onome što se osumnjičenoj četvorki stavlja na teret objasnio je Tomislav Škara.
– Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Nadalje je isplatama primitaka, koje u biti predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. godini, oštećenom trgovačkom društvu u konačnici stvorio obvezu plaćanja poreza državnom proračunu RH u ukupnom iznosu od 13.795.446,08 kuna, koju obvezu ne samo da nije uplatio, nego istu do trenutka vršenja poreznog nadzora nije niti prikazao u poslovnim knjigama društva, rekao je Škara.
Badurinu se sumnjiči i da je u međusobnom dogovoru sa osumnjičenima, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za društvo, po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima.
– Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova. Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo za iznos od 48.173.266,70 kuna, objasnio je Škara.
Neven Badurina je uhićen u ponedjeljak, a u utorak je predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Mladenu Jurlina, Valentinu Lukinet i Hrvoje Butković su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske uz kaznenu prijavu zbog utaje poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.