Gdje su nestali info panoi o burnoj i bogatoj prošlosti?

Slika korisnika valentinam
Inicijativa Zadruge braniteljskih udruga Zadarske županije
U Gradu Zadru rekli su nam kako projektom nisu predviđene instalacije na spomenutim lokacijama kod crkve sv. Šime. Ovo znači da se na tim lokacijama ne mogu staviti city light plakati, kakvi su tu bili prije, jer bi trebali kopati pod i postavljati instalacije za struju, a što iziskuje značajnija sredstva
Zvonko KUCELIN
Ovo ljeto postavljeni su info plakati kod Vrata sv. Krševana

Nakon što su ovoga ljeta na našu inicijativu postavljena dva info panoa na Poluotoku, nastavljamo dalje s radom te želimo da se vrate info panoi kod crkve sv. Šime i Trga pet bunara. Naime, oni su prilikom rekonstrukcije Poljane uklonjeni, ali nikada nisu vraćeni. Na plakatima se opisuje kulturna i povijesna baština, odnosno crkva sv. Šime, škrinja sv. Šime, te Trg pet bunara, započeo je razgovor Zvonimir Pandžić, jedan od inicijatora postavljanja i vraćanja info panoa te izmjena podataka u turističkim materijalima. Inače, cijelu ovu priču oko postavljanja i vraćanja info panoa započela je Zadruga braniteljskih udruga Zadarske županije. Njihova želja je, kako je Pandžić rekao, kroz suradnju s Gradom te Turističkom zajednicom Zadra istaknuti burnu i bogatu gradsku prošlost.

Istaknuo je kako su i sami krenuli u potragu za uklonjenim panoima te su redom provjerili u Turističkoj zajednici i Gradu Zadru, ali nisu ih našli.

On i njegovi kolege još su 2014. godine počeli s inicijativom da nadležne službe postave info plakate te su djelomično i uspjeli u naumu jer su ovo ljeto postavljeni info plakati kod Vrata sv. Krševana te u Perivoju Jarula, između stare Tehničke škole i Pegle. Na ovim pločama se opisuju ratna razaranja Zadra u Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu.

- Postavljanje ovih slika pokazalo se kao odličan potez jer izazivaju velik interes kod prolaznika, posebno turista koji zastajkuju te čitaju što piše na plakatima. Vjerujemo da ovakvim sadržajima obogaćujemo grad te vraćamo vrijednost baštini koja se ponekad i zaboravi, rekao je Pandžić.

Upravo zato i ne odustaju već i dalje traže od Grada i Turističke zajednice da se vrate info ploče na spomenute lokacije kako bi turisti, ali i domaći, mogli dobiti uvid gdje se nalaze.

Slijedom priče provjerili su u Turističkoj zajednici znaju li oni gdje su nestali plakati.

- Upoznati smo s inicijativom gospodina Pandžića te moram reći kako smo na njihovu inicijativu izmijenili neke sadržaje na plakatima, ali i u brošurama. Sada traže vraćanje dva plakata koji su bili na tim lokacijama prije radova na rekonstrukciji, ali su tijekom radova izmješteni. Koliko mi je poznato, plakati su trebali biti vraćeni na ista mjesta, ali to nije u našoj nadležnosti. Mi smo nadležni za sadržaj i dizajn tih info-plakata, Grad Zadar za ishodovanje dozvola te instalacije, a Čistoća za čišćenje, pojasnio je Ante Galić iz TZ Zadar.

U Gradu Zadru rekli su nam kako su i oni upoznati s ovom inicijativom, ali kako projektom nisu predviđene instalacije na spomenutim lokacijama kod crkve sv. Šime. Ovo znači da se na tim lokacijama ne mogu staviti city light plakati, kakvi su tu bili prije, jer bi trebali kopati pod i postavljati instalacije za struju, a što iziskuje značajnija sredstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika branimir
Da,poršlost u Hrvatskoj do 1945god,do prvog bobadiranja od strane Engleza,kad su Zadar bombali prvi puta 1943 god,,i do 1945godine Hrvati i Hrvatska su bogati i bogata zemlja.Vrlo bogata zemlja i građani.Do 1945 god kad su došli teroristi,ćifutari,partizani ubojice i kriminalci..Do 1945 godine Hrvatska je bogata bila.............i kako to nepaše istina pa me blokira na facebooku,,ne pašeti istina........---------------------------------------------------------------------------------------------------Zašto ti jugošprdije,jugovici ,partizani nemaju svoju zemlju,nemaju svoj običaj,nemaju svoju povjest,nemaju ništa pa idu otimati tuđi dvor,idu uništavati rušiti,pokrasti samo da drugi nema,kad nemaju svoju zemlju ona otimaju tuđe i to s oružjem,,jer ti šta sebe zovu partizanima,jugovicima ništa drugo neznaju nego uništavati i druge okrivljuju za svoja dijela,,,,Čak šta više ti partizani su djecu,žene i starce ubijali...za svoja nedjela,za svoja ubojstva ,za palež,za silovanjea šta su činili po Hrvatskoj su prepisali--(zamisli ti te drske laži)-časnoj ,velikoj vojsci i postrojbama Hrvatske vojske i Ustašama našim ,Domobranima našim.Njima su išli prepisivati svoja nedjela,zlodjela partizana šporki..baniten..BANDITEN--tako vas zovu...