Na Silbi održana umjetnička kolonija Zimmer is our Gallery

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Niz aktivnosti na otoku i kopnu
U prvom tjednu listopada radi se treća po redu radionica suhozidnje gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy
Kolonija je održana pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i Gabriel Hensche

Jesen je stigla, a s njome stižu i izvasezonske aktivnosti organizacije SEA Silba Environment Art po zajedničkim nazivnikom SOS  Silba off Season. Silba off Season programska je platforma koja okuplja  različite umjetničke, edukativne i ekološke aktivnosti na otoku Silbi izvan turističke sezone namijenjene prvenstveno lokalnom stanovništvu  otoka koje provodi organizacija Silba Environemnt Art u suradnji sa lokalnim i nacionalnim instituacijama, organizacijama, inicijativama i  pojedincima.

Protekli tjedan zajedno s Akademijom primjenjene umjetnosti u Rijeci i Umjetničkom akademijom u Splitu organizirana je umjetnička  kolonija na Silbi pod nazivom Zimmer is our Gallery. Desetak studenata pod mentorstvom profesora i umjetnika Petre Mrše, Eliana Otta i  Gabriel Hensche radili su site-specific umjetničke projekte na otoku, a  završne prezentacije imali su u četvrtak, 27. rujna, tako što su napravili  privremene galerijske projekte u privatnim kućama lokalnog stanovništva.

Na otoku i na kopnu

Ove jeseni aktivnosti su se prenijele i na kopno, gdje su u Zadru, u  petak, 28. rujna, u sklopu Kalibar bestivala, urednici prvih otočkih novina CRTICE S OTOKA, Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Nora Verde  predstavili njihov prvi broj i najavili zimski broj koji će, zajedno s  otočnim stanovništvom na Silbi izraditi početkom iduće godine, a u  planu su prvi brojevi otočkih novina i na otocima Olibu i Zlarinu u  2019. godini.

Organizator ovog projekta je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art, partneri na projektu CRTICE S OTOKA su savez udruga  Clubture te udruge SOL i ZaPis, a projekt se provodi kroz platformu  Clubture, uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilog  društva (kroz projekt Centri znanja), Zaklade Kultura nova, Ministarstva  kulture RH, Grada Zagreba i Grada Zadra.

U prvom tjednu listopada radi se treća po redu radionica suhozidnje  gradnje i sadnje kapara MOCIR KAPAR #3, već tradicionalno u suradnji  s udrugom Dragodid, a ovogodišnji voditelji radionice su Andro Nigoević, Mario Zaccaria, Romina Tominić i Sean Robert Kennedy.

Projekt Dragodid je inicijativa fokusirana na proučavanje i primjenu  tehnika, materijala i struktura predajnog (narodnog, tradicijskog) graditeljstva na našem kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. Na Silbi su već treći put  te ćemo nastaviti obnavljati oštećene suhozide na južnoj strani otoka, i  napraviti još nekoliko kapareta, tobolastih suhozidnih tvorevina koje  smo sami osmislili za potrebe sadnje kapara.

Silba otok umjetnika

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna  platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela i stalno iznova oduševljava nove generacije  ljudi te je 2010. godine osnovana neformalna umjetnička platforma  unutar koje se zajedno stvara i radi na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima  iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima  održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u  svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu  kulture RH.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)