Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Oproštaj Pina, Krešo se ne vraća u Zadar

03.10.2018. 19:11
Oproštaj Pina, Krešo se ne vraća u Zadar


Olimpija je posljednja prvenstvena utakmica koju je odigrao Pino Giergia. I to kako, na kakav način. 40 poena za kraj, u 39-oj godini, da ne povjeruješ. I dok većina od nas misli kako Pino dokazuje i pokazuje svoju snagu i košarkašku moć, te svi zajedno čekamo Krešu za još jedan juriš i osvajanje novog naslova prvaka, Pino objavljuje kraj igračke karijere i oproštaj. Zašto ne, pitamo se mi, još jedna sezona, naslov prvaka, pa oproštaj na vrhuncu? Ubrzo saznajemo zašto. Krešo je zatražio ispisnicu iz kluba i najavio da se neće ni pod koju cijenu vratiti u Zadar. Utakmicom Zadar – Jugoslavija (96:120), 15. travnja 1976., oprašta se Pino. "Opečen" jednom ranijom utakmicom, Mirko Novosel nije dao Kreši da igra za Zadar, pa će nas na centarskoj poziciji pojačati Ratko Radovanović, centar Bosne te čuveni, Nikola Plečaš.
I tako je košarkaški parket ostao siromašniji za jedno veliko sportsko ime i bogatiji za još jednu veću legendu. Prva violina zadarskog košarkaškog orkestra, čarobnjak među koševima, dirigent, mađioničar i tko zna kakve još sve ne epitete mu nisu zaljubljenici igre između dva obruča dodjeljivali. Najbolji hrvatski razigravač svih vremena. Jazine su, naravno, krcate. Pjesma, cvijeće, pokloni, umjetničke slike, zahvale… i 10-ti koš za kraj, broj 10 koji je obilježio cijelu njegovu karijeru…
Zadar: Babić, Tičina, Plečaš 16, Petani 2, Radovanović 15, Giergia 10, Perinčić 21, Jerak 14, Šuljak, Matulović 4, Skroče 10. Gledatelja: 5000.


Krešin potpis za Olimpiju
Zašto je Krešo zatražio ispisnicu? Zašto se više ne želi vratiti u Zadar? Teška pitanja, možda najteža, ne mogu ponuditi u potpunosti prave i točne odgovore. Čovjek koji o tome puno više zna i može odgovoriti na ova pitanja, je tajnik kluba, Božo Miličević. Jer sve prelazi preko njegovog stola. Društveno-političke organizacije, a među njima najagresivniji je Savez boraca, vrše jak pritisak na klub. Ne žele više Krešu u Zadru. Razlog koji se navodi – "dodjela stana u trajno vlasništvo, umjesto stanarskog prava, nitko nema pravo otuđivati društvenu imovinu (narušavanje sustava)" – po meni nije dovoljno jak, ne pije vodu. Hoće li Krešo, ako je vlasnik stana (110 m2), polovicu stana koristiti kao mormonsku crkvu za čiju izgradnju nije dobio potrebne papire, te će na taj način širiti mormonsku vjeru? Je li to jači razlog? Vjerojatno da. I onda se u opticaj pušta "psina". Povezuje se Krešu s jednom stranom obavještajnom agencijom i kada te informacije dođu do Kreše, on se više ne želi vratiti u Zadar. Što je i potpuno razumljivo. Odlazi u Ljubljanu, potpisuje za Brest (Olimpija). Klub mu, naravno, neće izdati ispisnicu i tako najbolji igrač u državi ostaje bez prava na igru u sljedećoj sezoni.
Što Zadar radi u situaciji, kada je ostao bez Pina, sada i Kreše, a Mišo Ostarčević je i dalje u Americi?
Ostali smo, dakle, od nositelja: novi kapetan Zdravko Jerak, Branko Skroče i ja. Ostali su još "golobradi" mladići i budućnost je još neizvjesnija u odnosu na prošlu sezonu. Možda je ovo bila dobra prilika da se angažira Nikola Plečaš (koji odlazi iz Cibone) na sezonu-dvije, dok ne stasa novi, zadarski 'play' i donese toliko potreban mir u svlačionici za novu sezonu.
Ali, u klubu ne razmišljaju tako, nema mjesta za velike zvijezde, a bez njih nema ni prave košarkaške atmosfere u gradu, nema rezultata, velikih derbija i svega drugog što ide uz to.
Kao prvo pojačanje, vraća se iz Amerike, Nikola Olujić. Snažan, visoko skače, igra tipično američku kontakt košarku, "ubija" u reketu. Pametni i iskusni Zdravko Jerak, neće ulaziti na treninzima u takve okršaje s njim, dozvoljava mu puno prostora i puno zakucavanja, pa Nikola ostavlja snažan dojam. I onda se javlja dobrovoljac, Željko Pribanović: "Ja ću to (igrati obranu na Nikoli)". I, scena, koju bi volio da je nisam vidio. U snažnom okršaju s Nikolom, Željko ostaje bez šest-sedam zubiju. Srećom, takvo što, nisam više vidio u karijeri.


Izvrsni Matulović i Skroče
Novi igrači u timu su: Ivica Obad (Čapljina, BiH), te juniori: V. Petranović, D. Radović, A. Matulović, i Z. Petani.
Sezona počinje loše, četiri vezana poraza: Cibona, Beko, C. Zvezda, Rabotnički. Ta utakmica u Skoplju, završila je 96:97. Ali, 30-ak minuta poslije, kada smo već bili na putu prema hotelu, saznali smo da smo je izgubili. Naime, u tih 30-ak minuta, domaćini su, velikim pritiskom "uvjerili" suce, da je faul na njihovom igraču bio unutar, a ne na kon isteka vremena. Dva bacanja i gubimo utakmicu. Sastav Zadra: Babić, Olujić 4, Tičina, A. Matulović 18, B. Petani, Fabulić 12, Perinčić 28, Jerak 6, Šuljak, T. Matulović 2, Skroče 27.
Izvrsna igra Ante Matulovića i najava da će Zadar dobiti pravog Pinovog nasljednika. Prva pobjeda protiv Bresta (Perinčić 36, Skroče 17, Ž. Pribanović 10), kojeg kao trener vodi Krešo Ćosić. Poraz od Bosne, pa druga pobjeda, jedna od mojih najboljih, prvenstvenih utakmica, Industromontaža, zabijam 40. Porazi od Radničkog, Jugoplastike, Partizana, Kvarnera. Nakon tog poraza, promjena na klupi. Umjesto Trpimira Lokina, za trenera dolazi Pino Giergia, pomoćnik Đorđo Zdrilić. Prva Pinova utakmica, kao trenera, Metalac u Šibeniku gubimo 77:78. Pobjedom protiv Igmana, završavamo prvi dio, omjerom 3-10, pretposljednji smo na tablici. Kao i prošle sezone, cijelo ovo vrijeme, izvrsno igra Branko Skroče i vodeći je strijelac momčadi.
Dugi dio: Cibona – Zadar 79:78, 9 sekundi do kraja, 77:77, faul na kapetanu Jeraku. Možemo birati, izvoditi bacanja ili lopta s strane (takva su bila pravila), Pino bira bacanja. Jerak pogađa jedno, napad Cibone, Pavličević uzima loptu, visoko se diže u reketu, skačem visoko "lijepim ga", vraća natrag, lopta ide u centar reketa, natrčava Knego i, u posljednjoj sekundi, ubacuje loptu u koš. "Voda do grla". Pino odlazi u Ljubljanu, dogovara s Krešom povratak za barem polusezonu. Nađeno je rješenje u klubu, a s Krešom je to, naravno, potpuno druga pjesma i bez većih problema ulazimo u "mirne vode".
Zadar – Bosna. Bosna je vodeći klub u prvenstvu i ima najveće šanse postati prvakom. Imaju četiri boda prednosti pred Jugoplastikom, gostovanje kod nas i Jugoplastika u Sarajevu – još su prepreke. Dovoljna je jedna pobjeda i prvaci su. I sada dolazi priča koju sam najavio ranije (Bogdan Tanjević: "Hajde , majstore, pokaži što znaš"). Zadnji napad, idem punom brzinom u kontru, prati me jedan od suigrača, Mirza Delibašić u sredini, brani jedan na dva. Na drugom koraku, pravim snažnu fintu dodavanja iza leđa suigraču. Zbog važnosti utakmice, Mirza želi presjeći loptu i baca se golmanskom paradom, ja zaustavljam kretanje lopte prema natrag, vraćam je i polažem za pobjedu. Dvorana samo što se nije srušila, svi su na nogama, Jazinama se ori: "Ćiro, Ćiro" i TV prijenos je. Nastavljam kretanje ispod sjevernog koša, dalje pored klupe Bosne i kažem Tanjeviću: "Jesam li ti, majstore, pokazao što znam". On je, naravno, izbezumljen utakmicom i nema pojma o čemu ja govorim, ali znam ja i to dobro (27 poena na utakmici). Jugoplastika ih pobjeđuje u Sarajevu, izborili su majstoricu u kojoj ih pobjeđuju košem Damira Šolmana u posljednjoj sekundi utakmice i postaju prvaci. Omjerom 9-17, 11. smo na kraju sezone, a moglo je i svršit…. Ipak lošu sezonu, uljepšat će juniorska momčad, postaju prvaci države u Celju. Najbolji strijelac ekipe je Branko Skroče sa 615 poena, Perinčić 444,.. Utakmicom Radnički – Zadar, prelazim 2000 prvenstvenih poena. Napomenut ću još 11. veljače 1977. g., postao sam otac, rodio se Ivan. I doprinos zadarskoj košarci obitelji Perinčić, u to vrijeme, '75., '76, '77. godine se pojačava, moja sestra Sonja igra, i to jako dobro, za prvi ženski sastav KK Zadra.
U sljedećem nastavku: Stvara se nova momčad, Branko Skroče postaje reprezentativac