Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U listopadu 1991. u neposrednoj obrani Zadra odnos snaga bio 4:1 u korist neprijatelja

03.10.2018. 10:45
U listopadu 1991. u neposrednoj obrani Zadra odnos snaga bio 4:1 u korist  neprijatelja


Obrana Grada Zadra najvažnija je bitka u povijesti grada. To je prva pobjeda Zadrana protiv jednog velikog agresora još od davne 1202. kad su križari i Mleci, nakon godina uzaludnih pokušaja, potpuno razorili grad. Za JNA bila je to prilika za konačni obračun s gradom kojeg su smatrali izvorištem hrvatskog nacionalizma. Za velikosrbe, prilika da na jadranskoj obali stvori snažno uporište i točka koja će presjeći Hrvatsku na pola. Obrana Zadra nije samo ratna pobjeda već trijumf želje i htijenja hrvatskog naroda za slobodom ostvarenom u pobijedi protiv neofašističke politike tadašnjeg srpskog rukovodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem.


Napad Golijata na Davida
Tih početaka listopada 1991. u neposrednoj obrani Zadra tj. u borbenom sektoru, sudjelovalo svega 1.300 ljudi dok je samo napadni ešalon Kninskog korpusa, dakle vrh koplja koji je ubadao grad, brojio oko 5.000 vojnika. Odnos snaga je bio 4:1 u korist neprijatelja. O nesrazmjeru u količini oružja i tehnike nije potrebno ni govoriti. Zanimljivo je da je Kninski korpus bio pričuvom najkompletiranija postrojba JNA na početku Domovinskog rata zbog velikog odziva srpskog pučanstva i vjere u brzu pobjedu. Popunjenost je iznosila 80 posto ratnog rasporeda, za razliku npr. od mnogih jedinica JNA koje su istovremeno napadale i razarale Vukovar.
Zadaća neprijatelja je bila razbiti snage obrane, uništiti preostale manje dijelove, deblokirati vojarne u gradu, te zauzeti luku Gaženica kao bi se osigurala morska opskrba okupacijskih snaga. Hrvatske snage željele su osloboditi leđa i pustiti vojsku da ode iz kasarni te je odmaknuti nekoliko kilometara od grada kako bi se osigurao predah. Hrvatski branitelji i Zadrani spriječili su da Zadar doživi sudbinu sličnu onoj kojoj su Nijemci namjerili Staljingradu. Napose zbog geografske sličnosti s bitkom prekretnicom Drugog svjetskog rata, tj. zbog razvučenosti urbane cjeline uz veliku vodenu površinu. No to nije bio sraz dviju velikih vojski kao te 1942. na Volgi, nego napad Golijata na Davida.


Crta obrane
Prema dokumentima zapovjednika Kninskog korpusa JNA generala Milana Vukovića, vidljivo je da su namjeravali ući u Zadar pravcem preko Križa, Babinduba, Dračevca i Ploče, a cilj je bio s istim postrojbama izbiti u Gaženicu. Srećom branitelji su postavili obranu po crti starih talijanskih bunkera iz Drugog svjetskog rata. Uz pripadnike 4. brig. ZNG-a tu su bili i domaći ljudi. U jednom trenutku, Srbi su nam probili crtu s tenkovima T-55. Nešto dalje izbili su i s tri tenka M-84 koji su već tukli po gradu. Skupina neprijateljskih specijalaca se probila do repetitora na Dračevcu. Jedna grupa, 25-26 ljudi, u kojoj su bili Željko Vujić i Jozo Šerić pogodila jedan tenk i onesposobila drugi tenk. Nažalost, taj su tenk Srbi sutradan izvukli.
Druga točka obrane na Dračevcu bila je kod repetitora kad je zapovjednik voda, također pokojni Andrija Bartulić, koji je tad bio teško ranjen, sa skupinom vojnika potukao neprijateljske pješake. Tad se na neprijateljskim radio-frekvencijama mogla čuti njihova panika koja je urodila dezertiranjem većeg broja ročnih vojnika čim su branitelji pogodili tenkove. Svom su generalu Vukoviću pravdali „bežaniju“ povlačenjem jer tisuće "ustaša" nadire od grada i Bibinja. Nisu znali da je na crti bilo samo 225 hrvatskih vojnika. U samom protunapadu, sudjelovalo je svega 30-40 ljudi.




Nedostatak municije
Na težištu napada 1. bojne 4 brig. ZNG, nastupala je jedna oklopna bojna JNA iz Benkovca s 27 tenkova, 17 ovdje i 10 na pravcu prema Šepurinama, uključujući u to i oklopne transportere. No, u napad je bila uključena kompletna podrška Kninskog korpusa koja je bila raspoređena od Debelog Brda do Zemunika Gornjeg. Ukupno brojno stanje neprijatelja koji je navaljivao na Zadar bilo je oko 3.000 vojnika. Njima se, na prvoj crti, suprotstavilo maksimalno 600 hrvatskih branitelja.
Hrvatski branitelj, kaže povjesničar dr. Vladimir Alavanja, bio je sretan ako je čučeći u starom talijanskom bunkeru na Dračevcu, imao u ruci kalašnjikov i pun RAP streljiva. Jedna od postrojbi tadašnje 112. brig. ZNG-a koja je branila istočni prilaz Zadru, imala je svega dva sanduka municije 7,9 mm za puške M-48 i puškomitraljez M-53 i jedan sanduk municije 7,62 mm za kalašnjikov. To je bila sva bataljunska pričuva streljiva. Dovoljna dvadesetorici branitelja da se isto toliko minuta brani od neprijatelja.
Kao i svaka velika priča tako i ova o obrani Zadra, ima svoje epizode o slojevitim sudbinama njenih branitelja. Jedna od njih je i hitac raketnim bacačem Osa Željka Vulića u tenk T 55 koji je prijetio izbiti u Dračevac i razbiti posljednju crtu obrane grada. Danas taj tenk stoji kao spomenik i mjesto sjećanja kod kojeg se obilježava Dan obrane Zadra. Neposredno prije toga, česti gost stranica crne kronike, pokojni Vinko Žuljević Klica je bio taj koji je u ključnom trenutku obrane rekao:“… nemamo što tražiti u Zadru, jer ako četnici provale, možemo samo plivati u Anconu.“


Jaguar, Maslenica
Jedan od junaka je i danas gradski „škovacin“, ali veliki gospodin Valentino Grdović koji je skupa s Tomislavom Lenkićem i Brankom Mičićem vodio Vulića, Klicu i ostale i gardiste 4. GBR kroz svoj Dračevac u obranu drevnog Zadra. No, kako to inače biva, njihova uloga se godinama nije znala, niti spominjala u obilježavanjima Dana obarane grada ili na prijemima za „…vojne i civilne vlasti“.
No, jedno je sigurno da je obrana Zadra onemogućila presijecanje Hrvatske na dva dijela. Zbog toga je Jadranskom magistralom stizala pomoć i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Završnom operacijom Jaguar u svibnju 1992. neprijatelj je otjeran i s posljednje važne kote Križ, a konačnu deblokadu Zadar doživljava operacijom Maslenica kad se srpski neprijatelj odbacuje daleko od grada.


Program obilježavanja
U petak, 5. listopada u Kazalištu lutaka Zadar u 13.30 na programu je predstava „BROD“, za učenike osnovnih škola
U Kneževoj palači, u Multimedijalnoj dvorani u 18.00 sati, pririkazat će se dokumentarni film „Ljubim to suro kamenje“ autora Darka Dovranića.
U 19.00 sati u crkvi svetog Šime bit će Svečana večernja u čast svetog Šime.
U 20.00 sati je Spomen hodnja u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu od crkve svetog Šime do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu (uvala Jazine).
Na Dan obrane Zadra, u subotu, 6. listopada u 8.00 sati na programu je budnica Gradske glazbe gradskim ulicama, a u 9.30 sati je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata – polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju Zadar.
U 10.00 sati je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, 3. Imotske bojne – polaganje lovorovog vijenca i paljenje svijeća pred spomenikom imotskim vitezovima u Zadru; u 10.30 sati je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja na Ploči; u 11.00 sati – odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata – polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja na Dračevcu; u 12.00 sati je misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu; u 13.00 sati je svečana akademija na spomen obilježju na Dračevcu, a u 14.00 sati domjenak.
Na nogometnom igralištu NK Crno u 16.00 sati je nogometni turnir branitelja iz Vukovara, Sinja, Posušja i Zadra.
6. i 7. listopada u dvorani SC Višnjik u 10.00 sati je 12. memorijalni Kup Hrvatske u sjedećoj odbojci.
U nedjelju, 7. listopada na Bokanjcu na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu svetog Šimuna i Tadije u 9.00 sati je polaganje vijenaca i spomen hodnja prvom linijom obrane grada (dolazak na Ploču oko 12 sati).