Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

CRO RACE Grosu slavio između dva pljuska

03.10.2019. 10:58
CRO RACE Grosu slavio između dva pljuska


Rumunjski biciklist Eduard-Michael Grosu, član francuske momčadi Delko Marseille, pobjednik je druge etape CRO Racea vožene jučer od Slunja do zadarskog Foruma u dužini od 183 kilometra, a pobjedom u etapi on je ujedno preuzeo i vodstvo u ukupnom redoslijedu. Grosu je slavio i prošle godine u Zadru, a dobro poznavanje završnih kilometara pokazao je napadom kilometar prije cilja kojim je vrlo brzo stekao 20-ak metara prednosti koje je uspio zadržati do cilja. Drugo mjesto zauzeo je Australac Alexander Edmondson iz momčadi Mitchelton-Scott, a treće pobjednik prve etape Slovenac Marko Kump iz Adria Mobila. U trećoj etapi plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru nosit će Kump, zelenu Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM), a bijelu Kazahstanac Vadim Pronski (Astana).


Dva Nacionalna parka
Druga etapa ovogodišnjeg CRO Racea vozače je vodila kroz dva Nacionalna parka, Plitvička jezera i Sjeverni Velebit.
Grad Slunj opravdao je status iznimno gostoljubivog domaćina na startu druge etape. Vozače su u središtu mjesta uoči starta toplo pozdravili brojni Slunjani i zaželjeli im sretan put. Znak za početak utrke dao je slunjski gradonačelnik Jure Katić, a vrlo brzo nakon starta iz glavne se skupine izdvojilo pet vozača. Kao i u utorak u prvoj etapi, među bjeguncima je bio nositelj zelene majice za najboljeg penjača Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM) uz sunarodnjake Daniela Lehnera (Felbermayr Simplon) i Dominika Hrinkowa (Hrinkow Advarics) te Australca Benjamina Hilla (Ljubljana Gusto Santic) i Nizozemca Jensa van den Doola (Metec-TKH). Spomenuta petorka vrlo brzo je izgradila prednost od preko pet i pol minuta te je odnijela bodove na prvom prolaznom cilju na ulasku u Nacionalni par Plitvička jezera te na brdskom cilju na Jezercu pet kilometara potom. Na prolaznom cilju prvi je bio Van den Dool ispred Hrinkowa i Lehnera, dok je na brdskom cilju Hill bio ispred Wildauera i Hrinkowa.
Nažalost, u nastavku etape vozače su pratili loši vremenski uvjeti, nakon prolaska kroz zonu okrepe sredinom dionice počela je padati jaka kiša uz osjetan pad temperature. Uz pad temperature, počela je padati i prednost vodeće skupine koja je na početku drugog uspona dana u Parku prirode Velebit imala tek nešto više dvije minute ispred pelotona kojega je predvodila slovenska momčad Adria Mobil. Tijekom uspona na čelo glavne skupine izašle su francuske momčadi Delko Marseille i Vital Concept koje su prednost vodeće petorke do vrha smanjile na samo 47 sekundi. Brdskim ciljem druge kategorije na Velebitu prvi je ponovno prošao Hill ispred Wildauera i Hrinkowa. No, Wildaueru je i drugo mjesto na Velebitu bilo dovoljno da zadrži zelenu majicu.


Masovni pad na Bulevaru
Srećom, tijekom spusta s Velebita prema Maslenici vrijeme se smirilo, kiša je prestala, a bijeg vodeće petorke okončan je 50 kilometara prije cilja. Vrlo brzo potom iz glavne se skupine izdvojilo sedam vozača, Austrijanci Florian Kierner i Stephan Rabitsch (Felbermayr Simplon), Nizozemci Dylan Bouwans i Stef Krul (Metec-TKH), Francuz Matthieu Jeannes (Illuminate), Poljak Maciej Paterski (Wibatech Merx) i Nijemac Jonathan Dinkler (P&S Metalltechnik). Njihova prednost niti u jednom trenutku nije bila veća od minute, pa su Kierner, Rabitsch i Dinkler ubrzo odustali od bijega, dok su Bouwmans, Krul, Jeannes i Paterski ustrajali sve do šest kilometara prije cilja. Umalo im je u prilog išao i masovni pad vozača koji se dogodio kada su već bili u Zadru (Bulevar), ali tada je prednost vodećeg četverca bila tek 10-ak sekundi. (h)
 




Održana treća virtualna dječja utrka


Eva, Katja i Vice iz Osnovne škole Petra Preradovića u Zadru te David iz Osnovne škole Šime Budinića pobjednici su treće virtualne utrke KIDS CRO Race održane u Zadru. Oni su tako, zajedno s pobjednicima iz Osijeka i Lipika, ušli u konkurenciji za ukupnu pobjedu, a danas će u Makarskoj biti poznato i tko će im se u tome priključiti. U iščekivanju preko stotinu profesionalnih natjecatelja koji su se utrkivali na drugoj etapi međunarodne biciklističke utrke CRO Race, pred ciljem u Zadru se okupilo mnoštvo djece i građana koji su tijekom popodneva bodrili sudionike KIDS CRO Racea. Eva i Vice pobijedili su u mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina, a vozili su na virtualnoj stazi koja prolazi Makarskom rivijerom. Katja i David bili su najbolji u starijoj kategoriji od 11 i 12 godina i oni su vozili virtualnom stazom postavljenom na ulice u samom središtu Zagreba.