Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

[FOTO] AFERA SRPSKE KUĆE Todorovićevi izbačeni iz kuće čiji su još uvijek vlasnici?

03.10.2019. 13:47
[FOTO] AFERA SRPSKE KUĆE Todorovićevi izbačeni iz kuće čiji su još uvijek vlasnici?


Uz asistenciju većeg broja pripadnika interventne policije PU zadarske, jutros je iz svoje kuće deložirana obitelj Milovana Todorovića. Nakon odgode u svibnju Todorović i njegova djeca su izbačeni iz kuće oko koje se već 20 godina vodi spor. Tako je završila još jedna pravosudna trakavica u Sabunikama vezana za srpske kuće.
Todorović je kuću kupio još 1997. te je jutros nazočnim novinarima pokazao zemljišno-knjižni izvadak da je na sam dan deložacije još uvijek vlasnik sporne kuće. Zbog toga su se ponovno okupili prosvjednici iz Živog zida te njihov bivši član, saborski zastupnik Ivan Pernar.
– Ovo je još jedna deložirana obitelj u Hrvatskoj dok se ilegalnim emigrantima u Hrvatskoj daje besplatno na korištenje stanove i kuće. To je politika hrvatske države za koju je narod glasovao. Glasovao je i vlasnik kuće Milovan Todorović koji u novčaniku drži sliku Kolinde Grabar – Kitarović jer je ona lijepa žena. No, što će biti s njegovom kućom, očito mu je manje bitno.
Podsjetimo se, Todorovići koji žive u Međimurju, vikendicu u Sabunikama su kupili 1997. od stanovitog Branka Fodora, koji je pak kuću kupio od Kuzmana Španovića. No, za nju mu izgleda nikad nije isplatio ugovoreni iznos. Apsurd je da je Španović tužio Todoroviće nakon što su Fodoru isplatili kuću, jer Fodor od dobivenog novca nije nikad u cijelosti platio kuću Španoviću, kao prvom vlasniku.
– Kuću sam kupio od Branka Fodora za 115 tisuća tadašnjih maraka. No, izgleda da je Fodor od Španovića kupio kuću za 60-tak tisuća maraka te je u ovom naknadno proradila pohlepa kad je vidio za koliko je meni prodata kuća. Kada sam kupovao vikendicu, dobio sam i kupoprodajni ugovor sklopljen između Španovića i Fodora. U njemu piše da je kuća isključivo Fodorovo vlasništvo i da nije opterećena nikakvim uknjižbama te da potpisom ugovora Fodor odmah stupa u posjed, objašnjavao je Milovan Todorović pokazujući vlasnički list koji nema opterećenja.
Za kuću je kako kaže, odmah dao 50 tisuća maraka, a za ostalih 65, dignuo je kredit. Slučaj se navodno iskomplicirao zbog dokumenta poslanog telefaxom kojeg je Todorović dobio od Španovića. Prema Todoroviću, to je bio ključan dokument u kojem je saznao da navodno Fodor nikad Španoviću nije isplatio u cijelosti dogovoreni iznos za kuću te da Todorović upada u zamku jer se Fodor na prevaru upisao kao vlasnik.
– Greška je moja što sam zvao Španovića želeći se informirati o kvaliteti gradnje. No, kad je drugi put mene Španović nazvao, rekao sam mu koliko sam Fodoru platio kuću. Tad je u Španoviću proradila pohlepa jer je vidio za koliko je malo novaca prodao Fodoru kuću, ali mi tad nije spominjao da ima nekakve nepravilnosti oko kuće. Taj faks, koji je poslan u Međimurje, nisam dobio na vrijeme jer sam u to vrijeme bio na ljetovanju, rekao je vrlo uzbuđeni Todorović.
Španović i Fodor se sude odmah nakon što je Todorović u cijelosti isplatio 115.00 maraka Fodoru te on u sporu biva jedan od svjedoka. Nakon nekoliko godina, sud Fodoru daje za pravo i presuđuju da nije bilo nikakve prijevare pa se Todorović upisuje u zemljišne knjige kao vlasnik. Španović sad tuži Todoroviće. No, Općinski sud u Zadru, prema Todorovićevim izjavama, uvažava sporni fax upozorenja te u konačnici on gubi kuću u Sabunikama. Bez obzira na to što se oko svega vodi spor na Vrhovnom sudu za reviziju pravomoćne presude te za još dvije Todorovićeve tužbe za retenciju i dokazivanje vlasništva Todorović je jutros skupa s aktivistima Živog zida izbačen iz kuće.
–  Znamo da postupka pred Vrhovnim sudom, ne odgađa deložaciju, ali smo došli podržati obitelj Todorović jer nam je dosta ove svakodnevne nepravde. Čovjek je platio kuću u cijelosti, vlasnik je kuće bez ikakvog tereta, ali ga tjeraju van. Cijeli se slučaj treba ispitati, ali ne ovako, bez ikakvog razloga, čovjeka tjerati na ulicu. Jednom za sva vremena se treba zaustaviti nepravda koja se događa malom čovjeku, rekla je pravnica Živog zida Vlasta Krpetić Meić.