Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mladi, “zakačite se za volontiranje”!

03.10.2019. 12:43
Mladi, “zakačite se za volontiranje”!


 Koordinatori volonterske akcije "72 sata bez kompromisa" za Zadarsku nadbiskupiju održali su jutros konferenciju za medije na kojoj su predstavili ovogodišnju akciju koja će se održati pod geslom "Zakači se za volontiranje". Riječ je o akciji humanitarnog karaktera koja se u Zadru održava već četvrti put, kao dio međunarodnog volonterskog projekta pokrenutog u Njemačkoj još 1995. godine s ciljem poticanja vršnjaka na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva – diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.
– Prošle godine projekt je u Zadru okupio oko 160 volontera, a ove godine očekuje se slična, ili još veća brojka, kazala je Marijana Čiklić, jedna od koordinatorica ove akcije za Zadarsku nadbiskupiju koja je jučer na Narodnom trgu medijima predstavila ovogodišnju akciju zajedno s Anom Albin, Enom Klepić i Josipom Romić.
Akcija će trajati od 17. do 20. listopada, a okupit će, istaknula je Čiklić, mlade od 16 do 30 godina s ciljem poticanja solidarnosti i zajedništva među mladima.
– Dosadašnje akcije u Zadru su jako dobro odjeknule i sve više mladih se uključuje u ovakav vid volontiranja, kaže dalje Čiklić i navodi kako se na ovaj način razvija solidarnost, ali i pomaže lokalnoj zajednici. Naziv akcije "72 sata bez kompromisa" znači da volonteri idu tamo gdje su potrebni i da ne biraju mjesto volontiranja već pomažu bez kalkuliranja, pojasnili su organizatori ove akcije koja animira mlade i promiče zajedništvo, ali i kreativnost.
– Planiramo održati i akcije u Preku u Domu za starije i nemoćne osobe i Sv. Filipu i Jakovu u Centru za rehabilitaciju, a u ovogodišnju akciju "72 sata bez kompromisa" pod geslom "Zakači se za volontiranje" uključile su se i brojne udruge, naglasile su još koordinatorice na današnjoj konferenciji za novinare.
U akciju su tako, doznajemo dalje, uključeni Caritas, Gradska knjižnica Zadar, Udruga za autizam, Udruga Vjera i svjetlo, Udruga Svjetlo, Udruga Down sindrom, Dom za odgoj, Posudionica medicinskih pomagala, Posudionica odjeće, Dom za stare i nemoćne Crno, Dječji vrtić u Crnom, Dječji vrtić Voštarnica, azil za životinje.
Istaknimo još kako će ova akcija na razini Hrvatske uključiti više od 4.000 mladih koji će darovati svoje vrijeme, znanje i vještine u raznim socijalnim, ekološkim i radnim akcijama, pomažući potrebite u dječjim i domovima za stare, bolnicama, udrugama, školama i drugim društvenim ustanovama.