Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PALA ODLUKA Zadarski branitelji pridružit će se prosvjedu protiv Pupovca

03.10.2019. 08:21
PALA ODLUKA Zadarski branitelji pridružit će se prosvjedu protiv Pupovca


Iako je ministar branitelja, Tomo Medved, izjavio da se ne plaši prosvjeda branitelja, činjenica je da se braniteljske udruge ipak sastaju dogovarajući se oko organizacije prosvjeda u znak protesta protiv izjava predsjednika SDSS-a, Milorada Pupovca. Na brojna pitanja ovih dana o prosvjedu, ministar pak ne želi dati decidirani odgovor te i u najnovijoj izjavi kaže da ne želi licitirati o tome hoće li prosvjeda biti ili neće.
Naprotiv, poručuje da je Vlada za hrvatske branitelje napravila više od svih do sada te da intenzivno nastavljaju raditi na projektima i programima. Medved je, kako često ističe, zagovornik dijaloga jer »dijalog nema alternativu«. Međutim, u svojoj izjavi uoči sportskih igara HVIDR-e naglasio je i to da će Vlada i ove godine financirati igre, kao što čini svake godine.
Njegove pomirljive poruke ipak ne mogu smiriti dio branitelja koji smatraju da je Vlada previše popustljiva prema Miloradu Pupovcu, zbog kojega čak traže i raskid HDZ-ove koalicije sa SDSS-om.


HDZ-ovi branitelji ne smiju reagirati
Oni koju su spremni odmah se odazvati prosvjedu članovi su zadarske županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U utorak navečer, naime, održali su sastanak Koordinacije s glavnom temom – prosvjed branitelja. O tome što su zaključili vezano za inicijative ostalih udruga, predsjednik Koordinacije Ivica Mikulić nam kaže:
– Stojimo iza hrvatskih branitelja i bude li prosvjeda pridružit ćemo im se jer smatramo da se ovakvu situaciju ne može više tolerirati. U stalnom smo kontaktu s kolegama u Zagrebu i pozovu li nas, odmah odlazimo na prosvjed. On je po meni itekako potreban jer je ovo što radi Pupovac već prevršilo svaku mjeru, pogotovo otkako je Hrvatsku usporedio s NDH. Mi branitelji to jednostavno ne možemo dopustiti, moramo reagirati protiv izjava onih koji na ovaj način govore o Hrvatskoj, poručuje Mikulić.
Ovo je, kao što vidimo, sasvim oprečan stav onome kojega zastupaju branitelji učlanjeni u HDZ. Poznato je da je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, nedavno okupio čelnike svih organizacija Zajednice branitelja kako bi im savjetovao da ne reagiraju na Pupovčeve izjave. Neki su izvori iz HDZ-a već prenijeli da je Plenković na ovom sastanku branitelje čak upozorio da ne isključuje mogućnost pada Vlade ukoliko dođe do raspada koalicije HDZ-a i SDSS-a te da bi do parlamentarnih izbora moglo doći i prije Nove godine. Šef HDZ-a stoga je ovim sastankom htio smiriti branitelje pojašnjavajući im da razumije njihove reakcije na istupe Milorada Pupovca, ali da ipak s njim ne treba ići u polemiku.


Odanost stranci ili udruzi?
Predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja u Zadru, Tomislav Zelić, u nedavnom nam je razgovoru potvrdio da je Milorad Pupovac bio temom sastanka, no donijeli su zaključak da ga treba ignorirati. Pupovčeva je retorika iritantna i neprikladna, pojasnio je Zelić, ali se HDZ-ovi branitelji ne smiju »nalijepiti na nju« jer je to zapravo i cilj njegovih izjava. Oni stoga nisu za prosvjed i smatraju ga nepotrebnim. Zašto ići na ruku nekome tko svojim izjavama zapravo izaziva te prosvjede, a hoće li braniteljske udruge prosvjedovati, to ne znamo, kazao nam je tada Zelić, no županijska Koordinacija udruga poručuje kako će ipak ići na prosvjed budu li ih udruge pozvale.
Bit će zanimljivo pratiti kako će na tu akciju reagirati HDZ-ovi branitelji kojima je vrh stranke jasno dao do znanja da ne reagiraju na Pupovčeve izjave, a pogotovo da ne sudjeluju u braniteljskom prosvjedu. No problem je što su znatan dio branitelja članovi upravo vladajuće stranke te će prosvjed za njih, ukoliko do njega dođe, biti svojevrsno kršenje stranačke stege. Morat će se odlučiti između lojajnosti udruzi i lojalnosti stranci, a taj zrakoprazni prostor sve ovo vrijeme idealno koristi Milorad Pupovac svjestan važnosti svoje stranke za HDZ-ovu koaliciju.
No, ovdje treba sačekati i eventualnu reakciju Crkve koja se oko prosvjeda, za razliku od onog prošle godine u Vukovaru, ne oglašava. Naime, početkom listopada 2018. vukovarski gradonačelnik Ivan Penava organizirao je prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina, a Crkva ga je tada jasno podržala putem svojega »Glasa koncila« u kojemu su oštro prozvali i ministre pravosuđa i unutarnjih poslova, Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića, navodeći kako je »upravo politika stvorila stanje da ti zločini nisu procesuirani«. Zasad se o prosvjedu protiv politike Milorada Pupovca, koju je Hrvatsku čak usporedio s NDH, ne oglašavaju.