Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

REKONSTRUKCIJA BEDEMA Stanarima Poluotoka povlašten parking

03.10.2019. 08:15
REKONSTRUKCIJA BEDEMA Stanarima Poluotoka povlašten parking


Rekonstrukcijom Muraja, Zadar je nepovratno izgubio oko 200 parkirališnih mjesta. Cesta preko bedema bila je zapravo servisna ili pomoćna cesta koja je u vijek bila alternativa prometnici koja ide obodom Poluotoka. No detonirajuća apartmanizacija koja se dogodila upravo na Poluotoku, povukla je mjere koje više sliče gradnji kuće od krova do temelja.


Bageri na murajskoj šetnici
Umjesto da se promet s Poluotoka sustavno i planski pomalo iseljava u za to izgrađena nova parkirališna mjesta i garaže, da se unaprijedi javni gradski prijevoz, počelo se s projektom šetnice. Kako su zadarski mediji pisali, Muraj u svojoj povijesti nikad nije zaživio u šetnici. To ne mora značiti da se neće dogoditi. Naravno, ako se Muraj oplemeni sadržajima koji će privući šetače, napose zimi sablasnog grada. No, koje alternative zatvaranju prometa Murajom predviđa Grad Zadar, upitali smo gradske oce.
– Komunalni odjel nastojat će stanarima Poluotoka osigurati lokacije unutar samog Poluotoka na kojima bi imali privilegiju, odnosno mogućnost bržeg pronalaska parkirnog mjesta. U tom smjeru trenutno analiziramo vlasničku strukturu nad odabranim lokacijama i ako ne bude prepreka krećemo s dopunom odluke koja uređuje promet u mirovanju. Za sve možebitne imovinskopravne prepreke podršku će nam dati pravni tim UO za gospodarenje gradskom imovinom, bio je inicijalni odgovor Robertina Dujele, pročelnika UO za komunalne djelatnosti.
Za detaljnije informacije Dujela nas je uputio ostalim gradskim resorima. No, što je s onima koji rade na Poluotoku, s onima koji plaćaju mjesečnu parking kartu. Njih se u razmišljanjima tjera izvan Poluotoka. U kasnijim razgovorima u Gradu Zadru, očito je da sugovornici nisu bili svjesni da se u poseban koš stavljaju oni koji ne dolaze na Poluotok iz luksuza i ladanja i oni koji tamo žive. Sve će biti koliko-toliko podnošljivo, dok apartmanski gosti ponovno ne navale na gradsku jezgru, a murajskom šetnicom budu svirale gusjenice bagera.
Grad Zadar, kažu gradski oci, u zajedničkom odgovoru na upit, svjestan je navedenih problema prometa u mirovanju na Poluotoku.


Traži se model
– Problem s nedostatnim parkirališnim kapacitetima u centru smo imali i do sada, a revitalizacija i stavljanje u funkciju bedema situaciju čini još težom. Svjesni smo također kako je uz brojne druge faktore od rasta turizma i posljedično cijena nekretnina upravo kvalitetno riješen parking za stanare Poluotoka jedan od načina da damo svoj doprinos očuvanju života u staroj gradskoj jezgri. Osim nužne gradnje novih kapaciteta analiziramo i promjenu modela postojećih parkirališta na području grada kojima bismo stanarima Poluotoka omogućili mjesta koja bi mogli koristiti isključivo oni. U tom smjeru trenutno analiziramo vlasničku strukturu nad odabranim lokacijama i ako ista ne bude prepreka krećemo s dopunom odluke koja uređuje promet u mirovanju. Svjesni smo da promjene u srcu našega grada mijenjaju navike naših građana, međutim, one su nužne ako želimo unaprijediti Poluotok i učiniti ga prostorom kvalitetnih javnih prostora i sadržaja. Gledamo i planiramo taj prostor i potrebne aktivnosti cjelovito istovremeno vodeći brige o smanjenju pritiska prometa na sigurnost i zdravlje ljudi koji tu žive, ali i na svakodnevne potrebe, što parking za stanare Poluotoka sigurno jeste. Tražimo model koji će omogućiti stanarima na Poluotoku privilegiran položaj kroz rješenje kojim bi dio parkirališnog prostora bio dostupan samo njima, a da se potrebe posjetitelja Poluotoka rješavaju kroz povećanje kapaciteta u kontaktnim zonama. Poluotok zbog svojih prostornih karakteristika, povijesnog i kulturnog značaja, te svakodnevnog funkcioniranja dugoročno nema mogućnosti apsorpcije rastuće količine prometa i broja vozila koja svakodnevno gravitiraju Poluotoku. Aktivno radimo na rješenjima i to u više faza, kaže se u uvodu podužeg dopisa.




Vraća se u funkciju parkiralište na Branimirovoj
Nakon cijele sezone provedene u radovima i bizarnoj priči koja umjesto životnih problema građana u fokus stavlja sudbinu tamošnjih palmi, parking na Branimirovoj obali ispred zgrade Ljepotice se vraća u funkciju, čime će se doprijeti olakšanju trenutnog pritiska na parking u mirovanju na Poluotoku. No, i ispred Ljepotice je izgubljeno 20-tak parkirnih mjesta što je ogorčilo tamošnje stanovnike jer taj parking ionako nije nikad bio alternativa prometnom pristupu Poluotoku već tom dijelu uvale Jazine.
Gradu je cilj je do sljedećeg ljeta urediti parking na Ravnicama. Imovinskopravna pretumbavanja tog prostora još nisu riješena u korist Grada. Nakon više od desetljeća, Grad Zadar još čeka odgovor Ministarstva državne imovine kako bi se počelo s radovima.
– Strateško i dugoročno rješenje koje bi zadovoljilo potrebe ne samo stanara nego i posjetitelja Poluotoka je velika garaža na Ravnicama. Aktivirali smo taj projekt upravo s gradnjom garaže kao prvom fazom. Riješili smo odnose s državom koji su zbog starih dugova bili blokirani godinama, dogovorili zajednički model suradnje Grada i Republike Hrvatske kao jedinih vlasnika zemljišta. Promjene u Ministarstvu državne imovine su utjecale na kraći zastoj, no uskoro očekujemo ugovor i za taj projekt. Paralelno s tim skupa s Ministarstvom kulture i Konzervatorskim odjelom u Zadru, pokrenuli smo izradu konzervatorske podloge Grada Zadra s Ravnicama kao prioritetom koji će se odraditi u prvoj fazi. Ta dva dokumenta i etapna razrada projekta kojom neće biti ugrožena njegova cjelovitost su preduvjet bilo kakvim aktivnostima i vjerujem kako ćemo s tim dijelom biti gotovi do kraja ove godine, razmišljaju gradski oci.


Bolje organizirati prostor
Važno je naglasiti, nastavljaju gradski oci, da su sve navedene intervencije na Poluotoku kojima se smanjio broj parkirnih mjesta, od uređenja bedema u šetnicu koji su trenutno u tijeku, pa do efikasnije organizacije dostavnih vozila na Poluotoku, dio trajnih nastojanja Grada Zadra da se prostor Poluotoka bolje organizira, te novim investicijama učini dugoročno kvalitetnijim, s većom vrijednošću javnih površina koje će biti u funkciji građanima i turistima.
– Svjesni problema koji promet na Poluotoku nosi, prije svega ponajviše stanovnicima Poluotoka, radimo sve navedene napore kako bi već do sljedeće sezone prometovanje Poluotokom bilo jednostavnije. Parking je samo jedan, dakako važan segment ukupne kvalitete života i funkcioniranja Poluotoka, ali u razmatranju njegove funkcije, važno je uzeti i sve druge faktore u obzir, poput kvalitete javnih površina, baštinske i okolišne vrijednosti Poluotoka, te sigurnosti građana koji svakodnevno posjećuju Poluotok, zaključili su gradski oci.
U Gradu Zadru ne razmišljaju o aktivaciji Lignumove garaže kao alternative bar za one koji poslom moraju na Poluotok. No, svoje privilegije na Muraju su osigurali, ostankom garaže s gradskim vozilima, a svima ostalima, gradski oci su indirektno poručili:«Hodajte više, to je dobro za zdravlje!«