Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Duge ružičaste noge i ljupko tijelo vlastelice zaštitni su znak Ninske lagune

03.10.2020. 12:11


U sklopu manifestacije Obilježavanje europskog dana prebrojavanja ptica, koja se već deset godina održava u gradu Ninu, a povezano s nagradom koju je ovaj kraljevski grad dobio EDEN – Europska destinacija izvrsnosti, održano je predstavljanje knjige "Ptice Ninske lagune" autora Gordana Lukača i Marije Dejanović u izdanju Turističke zajednice grada Nina i uz financijsku podršku Zadarske županije.
– Priručnik "Ptice Ninske lagune" poslužit će učenicima za bolje prepoznavanje vrsta ptica i ukazati na one ugrožene vrste koji sami ne bi vidjeli, a žive oko njih. Dakle, osnovni cilj nam je bio educiranje školske djece, jer oni su budući ekološki orijentirani stanovnici i budući iznajmljivači, budući turistički djelatnici i kada naravno kroz takav proces, a već 10 godina imamo edukativna predavanja. Izdali smo i prospekt o vlastelici prije par godina na hrvatskom i na engleskom jeziku. Kada tako postupno educirate najmlađe oni su ti koji će sutra znati čuvati sve što je u našem okruženju, kazala je autorica Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina.


Jedinstvena promidžba Nina, županije i Hrvatske
Nin snažno promiče ideju održivog razvoja, ekološkog turizma i promatranja ptica, ponajprije zahvaljujući neumornom radu TZG Nin na čelu s Marijom Dejanović. Njena vizija je Eko park Ninska laguna, razvoj lokalne zajednice koja gospodari, brine i čuva jedinstvenu prirodnu baštinu Hrvatske i Europe.
– Laguna je glavni fokus u projektu kao i stvaranje održivosti i raznolike turističke ponude koja će ostaviti najmanji ljudski otisak na okolinu te da su okoliš i priroda na prvom mjestu. Daljnji razvoj temelji se na prepoznatljivoj kulturnoj i prirodnoj baštini te očuvanju okoliša, a postojanje natura staništa treba zahvaliti održivom razvoju turizma i svijesti domaćina o važnosti prirode, naglasila je Dejanović.
Potaknuti smjernicama Europske komisije, turistički su djelatnici 2010. godine pokrenuli ekološki susret u laguni pod nazivom Europski dan prebrojavanja ptica. Taj projekt se kontinuirano razvija zahvaljujući suradnji nekoliko biologa i ornitologa volontera, koji predavanjima poučavaju i u praksi pokazuju kako se vodi briga o ptičjem svijetu te kako to prirodno bogatstvo oblikovati u turistički proizvod, tzv. birdwatching, odnosno promatranje ptica.


Ekološki turizam i ptičji svijet
– Nin je EDEN destinacija usmjerena na razvoj ekoloških oblika turizma s naglaskom na ptičji svijet. Prošećete li Ninskom lagunom ili ornitološkim dijelom Solane Nin, doživjet ćete uzbudljive trenutke te vidjeti i fotografirati razne vrste ptica. Ninski zaljev i Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima, uz Kraljičinu plažu i okruženje solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe, poručila je Dejanović.
Zbog epidemioloških mjera i preporuke Stožera Civilne zaštite održana su dva okupljanja, u Domu kulture i u sjenici na bazenima Solane Nin, nakon kojih je za zainteresirane organizirano promatranje ptica uz pojašnjavanje stručnjaka ornitologa.
– U Hrvatskoj je 400 vrsta ptica, a ovdje, na ovako malom području, zabilježeno je više od pola ukupne brojnosti ptica u Hrvatskoj, točno 220 vrsta je dokumentirano, što je iznimno puno, rekao je znanstvenik Gordan Lukač, poznati hrvatski ornitolog, istaknuvši kako se u vrijeme jesenske i proljetne selidbe na staništima Ninske lagune najčešće zadržavaju razne vrste ptica.
Za Nin je svakako najznačajnija vlastelica, a solana je njeno najznačajnije gnjezdilište. Vlastelica je zapravo zaštitni znak Ninske laguni te je njoj s razlogom u priručniku posvećeno više mjesta nego drugim vrstama ptica.
– Vlastelici su izdaleka uočljive njezine duge ružičaste noge i ljupko tijelo s crnim krilima na bijelom tijelu. I naziv vlastelica proizišao je iz tog dojma što je vitka i otmjena uzrasta, a ponosna vladanja kao neka plemkinja među pticama", piše hrvatski zoolog Juraj Kolombatović još potkraj IXX. stoljeća. Djeluje krhko, iako je to veća ptica, dugačka 35 – 40 centimetara, od čega se polovica odnosi na noge i kljun. Dakako, duge su joj noge potrebne kao i svim ćurlinima za gacanje po blatu ili mulju, rekao je Gordan Lukač.




​Tablica s imenima ptica
Predstavljene lako prepoznatljive vrste te i one iz kategorije ugroženih. U priručniku je priložena i tablica s imenima ptica koje je na širem prostoru Nina promatrao ornitolog Gordan Lukač
– Ako nestane samo jedan dio bilo gradnjom, bacanjem smeća, prenapučenosti, zasigurno će neke ptice nestati s ovog prekrasnog lokaliteta. Stoga čuvajmo naš jedinstven lokalitet – Eko park Ninsku laguna, poručila je Marija Deković
Naime, Ninski zaljev je uključen u Hrvatsku ekološku mrežu HR 3000176. Od posebnog je značaja zaštita slanih staništa i halofilnih biljnih vrsta, te ciljnih ptičjih vrsta koje su ciljevi očuvanja za Naturu 2000. Ninska solana je pod brojem HR 3000421 u ekološkoj mreži i od osobitog je značaja za zaštitu halofilnih biljnih vrsta, ciljnih staništa i ptičjih vrsta koje obitavaju na solani.
– Ninski zaljev i Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te močvarnim predjelima uz Kraljičinu plažu i okruženju solane, iznimna su biološka vrijednost i predstavljaju rijetka staništa. Na cijeloj istočnu obali hrvatskog Jadrana takvih je staništa vrlo malo. Kraljičina plaža ili Ninska solana, koju god lokaciju za promatranje odabrali nećete pogriješiti, zaključio je bilog Vedran Lucić iz Udruge BIOM.


"Ako nestane samo jedan dio bilo gradnjom, bacanjem smeća, prenapučenosti, zasigurno će neke ptice nestati s ovog prekrasnog lokaliteta. Stoga čuvajmo naš jedinstven lokalitet – Eko park Ninska laguna.
Marija Deković


Promatranje ptica – veliki turistički potencijal
Promatranje ptica u svijetu je razvijen vid turizma. Kada se zna da samo u Velikoj Britaniji ima preko tri milijuna registriranih promatrača ptica, onda se zna da je potencijal veliki. Ptice su najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle za vrijeme turističkog zatišja, onda se zna da u Hrvatskoj je potrebno razvijati promatranje ptice. U Hrvatskoj se može vidjeti skoro 400 vrsta ptica, a gnijezdi se njih 230. Time je Hrvatska u samom europskom vrhu po raznolikosti ptica. Kod nas se mogu vidjeti neke vrlo rijetke vrste ptica poput vlastelice koja je jedna od najugroženija ptica u Europi, a u Hrvatskoj se gnijezdi samo na nekoliko lokacija kao što je Ninska laguna.