Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvoje Bajlo iznosi laži na portalu ZDNews čiji nakladnik ne postoji!

12.10.2020. 13:45


Internetski portal ZDNews.hr iz Zadra, čiji je direktor i glavni urednik Hrvoje Bajlo, već mjesecima svoj sadržaj u javnost plasira nezakonito. Naime, prema navedenome u impressumu, izdavač Zadarskog news portala ZDNews.hr – tvrtka Enter media j.d.o.o., već dulje vrijeme ne postoji jer ju je Trgovački sud u Zadru brisao još 19. veljače 2020. godine. Drugim riječima, to znači da u impressumu ZDNews-a stoji neistinit podatak.


Objavljivanje lažnih podataka
Kako je uvidom u Sudski registar Ministarstva pravosuđa razvidno, tvrtku Enter media j.d.o.o. za izdavačke djelatnosti u stečaju, s adresom Put Nina 85 u Zadru te OIB-om 14665952010, Trgovački sud u Zadru brisao je 19. veljače 2020. rješenjem Tt-20/602-2. To znači da vlasnik portala ZDNews Hrvoje Bajlo krši zakon objavljivanjem lažnih podataka o izdavaču, nepostojećem poslovnom subjektu, iako je prema odredbama članka 15. stavak 1. Zakona o medijima dužan na vidnome mjestu nositelja programskog sadržaja istinito navesti tvrtku i sjedište, odnosno ime i prezime i prebivalište nakladnika.
 


 
Izvod iz Trgovačkog registra o gašenju poslovnog subjekta kojeg Bajlo navodi kao izdavača portala ZDNews
Objavljivanje lažnih podataka o nakladniku utječe tako i na oštećenike koji su oštećeni objavljivanjem lažnog sadržaja jer oni u takvoj situaciji ne mogu od nakladnika tražiti objavljivanje ispravka objavljene informacije, na što imaju pravo sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima. Oštećenici, u slučaju portala ZDNews nemaju mogućnost realizirati naknadu štete od nakladnika (članak 21. Zakona o medijima) jer nakladnik ne postoji.




Besprizorne laži i sumanute teze
Hrvoje Bajlo na svome internetskom mediju već danima iznosi besprizorne laži o trgovačkom društvu RTD d.o.o., nakladniku Zadarskog lista te u impressumu iznosi lažne podatke o izdavaču svog internetskog portala, zbog čega je trgovačko društvo RTD d.o.o. protiv njega podnijelo kaznenu i prekršajnu prijavu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. Kaznenog zakona.
 


 
Impressum opskurnog internetskog portala ZDNews s nepostojećim izdavačem Enter media j.d.o.o. 
Hrvoje Bajlo, kojeg zbog nepostojećeg nakladnika oštećene osobe ne mogu tužiti, širi laži o trgovačkom društvu RTD d.o.o., nakladniku Zadarskog lista, kao i o vodećim ljudima tvrtke, Upravi, glavnoj urednici te o istaknutim građanima Zadra.
Opskurni portal ZDNews, čiji je vlasnik i glavni urednik Hrvoje Bajlo, danima u svojim člancima, koje potpisuje Hrvoje Bajlo, iznosi niz nevjerojatnih laži, objeda, insinuacija, sumanutih konstrukcija i besmislenih teza za koje nema niti jedan dokaz, pa čak ni izjave svjedoka.


Jakov Surać ga optužio za iznudu
Manijakalne i nesuvisle tekstove, osim što nemaju niti jednu poveznicu s realnošću te su krcati pravopisnim, gramatičkim i tehničkim pogreškama, njihov autor i glavni urednik portala ZDNews Hrvoje Bajlo, ilustrirao je skandaloznom fotografijom nacista na čije su esesovske odore fotomontažom umetnute glave osoba koje dotični tako izlaže sramoćenju povezujući ih sa zločinačkim nacističkim režimom.
Protiv Hrvoja Bajla tvrtka RTD d.o.o. kao prvi korak u zaštiti ugleda tvrtke i njenih vodećih ljudi, poduzela je podnošenje kaznene i prekršajne prijave zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, odnosno zbog iznošenja neistinitih podataka o izdavaču portala.


Inače, Hrvoje Bajlo je, podsjetimo, posljednjih par godina pozornost javnosti na sebe uspio skrenuti sudskim postupkom u kojem je tužio bivšeg kapetana NK Zadra Jakova Suraća za nanošenje tjelesne ozljede, no Surać je u međuvremenu uspio dokazati da je pravomoćna presuda protiv njega donesena na temelju krivih dokaza. Zbog toga će uslijediti novo suđenje u ovom postupku tijekom kojega je tuženik Surać izjavio da ga je Bajlo ucjenjivao i pokušao od njega iznuditi novac kako ne bi objavio nekakvu klupsku dokumentaciju koja bi ga tobože teretila te je, prema riječima Jakova Suraća, Hrvoje Bajlo od njega tražio 20 tisuća kuna!


BEZ NAKLADNIKA NEMA NI NAKNADE ŠTETE
Objavljivanje lažnih podataka o nakladniku utječe i na oštećenike koji su oštećeni objavljivanjem lažnog sadržaja jer oni u takvoj situaciji ne mogu od nakladnika tražiti objavljivanje ispravka objavljene informacije, na što imaju pravo sukladno odredbama članka 40. Zakona o medijima. Oštećenici, u slučaju portala ZDNews nemaju mogućnost realizirati naknadu štete od nakladnika jer on ne postoji