Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otvori se sezame i pokloni nam bogatstvo zdravlja

03.10.2020. 12:04


 
"Ne vjerujte u bajke! Bile su istinite…." Kao dijete, gutala sam knjige o bajkama, grčku mitologiju, naučnu fantastiku… Proživljavala sam borbe i pobijede, svjedočila čarolijama i čudima, srce mi je tuklo u kritičnim trenucima sukoba Harry Pottera sa čudovišnim Voldemortom. O da! Na glas izgovaram njegovo ime i na kraju pobjede mojih junaka slavila s njima, presretna… Željela sam vjerovati, jer citat G.K.Chesterton-a: "Bajke su istinite, ali ne zato što nam pričaju da zmajevi postoje, već jer nam pokazuju da zmajeve možemo pobijediti". I danas čitam bajke… No danas, nakon godina učenja o prirodi, učeći čitati kemijski jezik svega što nas okružuje, fizičke zakone koji uopće nisu demokratični – nema rasprave, jer ispod stabla jabuke, ako nas je naciljao zreli plod – čvoruga ne gine. Kojim god jezikom zazivali vašu vjeru i koliko god ste dobra ili loša osoba uočavam koliko ustvari istine ima u bajkama i čarolije u znanosti.
Ova priča počinje sa vrlo nesimpatičnim rogovima i još puno gorom reakcijom na njih. Perzijski kralj Šahrijar je otkrio da ga je njegova žena prevarila. Umjesto razvoda, iskoristio je svoje pravo da ju zauvijek izbriše sa ovog svijeta. Kako mu to nije bilo dosta, uz ogorčenu konstataciju – sve su žene iste, a opet željan po svim pitanjima upravo ženskog društva, odlučio se za taktiku serijskog ubojice. Oženio bi djevicu, prvu noć je riješio titule djevice i dan iza toga se pobrinuo da ju više nitko drugi osim pogrebnika nikada ne dotakne – pogubljenje. Za takvog jednog vrlo riskantnog bračno-mračnog supružnika su oženili perzijsku kraljicu Šeherezadu. No ona je imala vrlo razumljive namjere, ipak preživjeti… Navukla ga je na hormon dopamin, koji je i mene držao zalijepljenu za bajke. Dopamin je hormon nagrade i ugode te osvajanja nagrade i kreativnosti. Razvaljuje u našem mozgu dok blaženo plutamo s ugodom, nakon što izazov dosegne kulminaciju i sretno završi.
1001 noć, ona je pričala izrazito privlačne priče, uvlačila kralja u bitke, s nadom je navijao za junake, poželio da pobjede… I onda ništa, noć bi prošla, Šeherezada bi stala na najzanimljivijem mjestu i zatvorila gubicu. Ni čuti da završi priču. Jer nije željela završiti svoj život. A kralj na sto muka, jedva čekao večer da čuje još… Jedna priča bi završila, dopamin bi nadrogirao kralja, a Šeherezijada bi dodala mazno – da, ali tu nije kraj. Naime bio jedan Ali Baba i družio se sa vrlo sumnjivih 40 lopuža… Kralju uši kao zecu i ajmo još jednu noć nanovo…
Otvori se Sezame!!! Otvori se biljka sezam za nas!
Visine je oko 50 centimetara, ima krasne bijele ili roze cvjetove, ne voli hladnoću pa ispod 10 Celzijusa ugiba. No ako preživi, sazriju kapsule duge oko dva centimetra. Iako im je došlo vrijeme, kapsula se ne otvara polako. A jok! Ona pukne i sjemenke se razlete na sve strane. To otvaranje zvuči kao da klikne ogromna brava. Klak! I eto kralju uzbuđenja. Tajna komora puna blaga, eto klak gdje se znanost i bajke spajaju u istinu. Sezam je zaista blago za zdravlje!!!
Sjeme sadrži vrlo visok postotak ulja, 50-60%, bogato antioksidantima i bez nezasićenih masnih kiselina. Izvrstan su izvor kalcija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, mangana, selena, fosfora, bakra i proteina. Ima snažna antibakterijska, antivirusna, antiupalna i analgetička svojstva. Bogato je vitaminima A i B, smanjuje upale, ne samo kože, nego i cijelog organizma. Krcato je vitaminom E koji je kralj antioksidansa i elastičnosti tkiva (vene, arteroskleroza) vezivnih tkiva – hrskavica i svega onoga što nas ili pokreće ili ukoči kao štap te kože – pozdrav borama, ožiljcima, psorijazi, seboreji…
Veže toksine topive u ulju pa zato ulje može biti za čišćenje lica, ali i iznutra, čišćenje organizma i jetre. Znanost se vrti sa nekim prilično zanimljivim dokazima da bi junak današnje biljne bajke možda mogao pobijediti zmaja današnjice – tumore.
Poboljšava mikrocirkulaciju – znači da ako nam ispada kosa, utrljan u tjeme sezam pomaže rastu kose. Mikrocirkulacija je vrlo široko primjenjiva pa masaža cijelog tijela donosi regeneraciju i osvježenje, a stopala uvodi u miran san. Zvuči pretjerano? E pa kakva bi to špilja puna blaga bila da nije puna vrijednosti?!
To nitko nije trebao reći ljudima još od pradavnih vremena, sami su uočili blagodati. Tako da vam danas predstavljam vjerojatno najstarije ulje koje je čovjek koristio, još prije maslinovog!
Prvi tragovi njegova uzgoja na Bliskom Istoku iz 3000 p.n.e. Neke sumerske glinene ploče, datiraju iz 2300. pr.n.e. U Knjizi Manuovih zakona – najstarijem hinduističkom svetom tekstu – govori kao o često korištenoj hrani, ali i o svetoj vrijednosti. U Indiji su u pogrebnim ceremonijama nudili četiri staklenke crnog sezama; ova bi ponuda favorizirala prelazak pokojnika u zagrobni život. I danas se koriste, kao pročišćivač i simbol besmrtnosti, dvije šake sezama na obali kao viaticum za posljednje putovanje. Na njihov blagdan pomirenja, sličan našem obilježavanju mrtvih, bogovima se nudi voda, sezam i riža. Tko zanemari ovu ponudu, gubi sve zasluge za dobra djela učinjena tijekom prošle godine. Babilonci su ga koristili za proizvodnju slatkiša, vina i alkohola; vadili su i ulje s kojim su kuhali hranu i pripremali kozmetiku. Znamo da se prije nekoliko stoljeća ova biljka proširila među Kinezima, Grcima i Rimljanima koji su je široko uzgajali. Smatran je afrodizijakom i distribuiran tijekom vjenčanja.