Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pukovnik Krešimir Ražov novi zapovjednik 93. krila HRZ-a

03.10.2020. 09:00


Pukovnik Krešimir Ražov preuzeo je u četvrtak. dužnost zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ujedno zapovjednika vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, izvijestili su iz Ministarstva obrane.
To je, podsjetili su, povratak pukovnika Ražova na istu dužnost, nakon što je uspješno završio Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". Prethodno je postrojbom zapovijedao od 1. lipnja 2018. do 30. lipnja 2019.
Dosadašnji zapovjednik brigadir Željko Ninić raspoređen je na novu dužnost u Zapovjedništvu HRZ-a.
Prilikom primopredaje dužnosti, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zahvalio se brigadiru Niniću na angažmanu u djelovanju postrojbe, a novom zapovjedniku pukovniku Ražovu zaželio uspjeh u vođenju 93. krila.
"Siguran sam kako će vam znanja i vještine stečene kroz školovanje u Ratnoj školi pomoći u još kvalitetnijem vođenju postrojbe koja je od iznimnog značenja za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", naglasio je Križanec.
Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, pukovnik Ražov je istaknuo kako se vraća pun entuzijazma, vjere i energije u novi ciklus zapovijedanja postrojbom, a snagu će, rekao je, crpiti na žrtvi poginulih hrvatskih branitelja i osobito poginulih kolega pilota.
"Ponovno mi je povjerena čast i iznimna odgovornost zapovijedanja postrojbom u kojoj sam ponikao i krenuo na put školovanja za vojnog pilota", rekao je i dodao kako će uložiti dodatni napor za nove iskorake u svim područjima djelovanja 93. krila.
U sklopu programa primopredaje odana je i počast poginulim pripadnicima postrojbe u Domovinskom ratu, stoji u priopćenju.
Novi zapovjednik 93. krila pukovnik Krešimir Ražov rođen je 1974. u Zadru. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1998. kad je završio školovanje kao pripadnik 2. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. Obnašao je dužnosti nastavnika letenja, prvog pilota u vodu, zapovjednika voda, zapovjednika Eskadrile helikoptera i zapovjednika 93. baze.
Završio je Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" i Zapovjedno-stožernu školu "Blago Zadro", a za postignuća u službi više je puta pohvaljivan i nagrađivan. Pukovnik Ražov diplomirani je inženjer aeronautike, vojni pilot, nastavnik letenja, probni i demo pilot na helikopteru BELL-206B.
U letačkoj karijeri ostvario je oko 3000 sati naleta na avionu UTVA-75 te helikopterima BELL-206B i OH-58D Kiowa Warrior.