Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dobar konobar ima volju za radom, osmijeh na licu i zlatnu ruku za kavicu

03.10.2021. 07:28


Obilježen je Međunarodni dan kave, praznik za Dalmatince i sve ljubitelje hedonističkog, opuštenog načina života. Tim je povodom Franck proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog natjecanja. Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske, a titulu ovogodišnjeg pobjednika odnio je Marko Ristić iz Pule (Bass bar), dok je drugoplasirana Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija), a treće mjesto pripalo je Kristijanu Bandalu iz Zadra (Coffee and Cake Zadar). Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koji će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju.


Male tajne velikih majstora
Eto, imali smo sreću što smo ovaj veliki dan proslavili na najbolji mogući način – s jednim od triju najboljih barista, našim sugrađaninom Kristijanom Bandalom. Uz zaista odličnu kavu, Kristijan nam je otkrio male tajne velikih majstora, ali i tijek ove lijepe i pohvalne priče.
– Na regionalnom natjecanju u Pakoštanima osvojili smo prvo mjesto, već je to bio uspjeh, započinje skromno 27-ogodišnji Kristijan koji je ušao u čarobni svijet kave prije šest godina, a usporedno s tim, bavi se nogometom.
Kako saznajemo od Kristijana o natjecanju, samo u Dalmaciji bilo je više od 2500 lokala, odabrano je 14 lokala koji se natječu na regionalnom natjecanju, oni su bili prvi pa su išli na državno u Zagreb gdje je od 11 000, 12 000 odabrano 10.
Dakle, Kristijan je treći na razini cijele Hrvatske, iako mu je ovo prvi put da sudjeluje. A kako je sve počelo? Najprije se dogodila ljubav na prvi pogled.


«S kap mlijeka«
– Volim raditi s ljudima i ljubitelj sam kave. Jednostavno, zaljubio sam se u kavu i ostao u toj priči, kazuje Kristijan i priznaje da ugostiteljstvo ponekad zna biti teško baš zbog ljudi, ali sve uspije ublažiti šalom i pozitivom.
U skladu s tim, kao glavne osobine dobrog konobara Kristijan ističe volju i želju za radom, osmijeh na licu, komunikaciju i povezanost s gostima.
– Dalmatinci i Zagrepčani dosta su upoznati s kavom, ali treba još educirati naše goste. Svaki čovjek zapravo nađe neku svoju kavu koja zapravo ne postoji u barističkom svijetu, ali ispunjavamo sve želje, ima »s kap mlijeka«, »s više hladnog«, ma ima svega, ali ispunjavamo sve želje, gost mora biti zadovoljan, kroz smijeh govori Kristijan i dodaje da su stranci uglavnom zadovoljni s cappuccinom i latte artom.
Dali su i gosti komentar o Kristijanu, a najčešći je da ih svakodnevno uveseljava. Njega također veseli rad s ljudima i kavom, ali je i u iščekivanju edukacije koju je osvojio na ovom natjecanju.
Ristretto Maraschino
Kristijanova zlatna ruka napravila je i koktel koji nosi njegov potpis, a posebnu mu draž daje Maraschino.
– Zove se Ristretto Maraschino po dvama glavnim sastojcima. Trebali smo dati nešto baš svoje, izabrali smo Maraschino kao naš najpoznatiji brend, priča Kristijan, dok kolega dodaje da je to vrhunska kombinacija.
Dakle, iako je Kristijan iz Đakova, živi Zadar.