Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

»Kad uvedu euro, nema nam spasa!«

03.10.2021. 08:06


Uvođenje eura, barem građanima prosječne platežne moći, donosi strah od povećanja cijena. Naime, istraživanja u zemljama koje su ranije uvele euro pokazuju da je rast cijena bio minimalan, ali su potrošači često imali dojam da su stvari koje svakodnevno kupuju znatno poskupjele. Tako dosadašnja iskustva pokazuju da je euro donio poskupljenje usluga u restoranima, kafićima, frizerskim salonima, poskupjeli su i pekarski proizvodi i slično.


Marica i Biser
A gdje najbolje provjeriti što misle Zadrani o ovoj problematici, nego na pijaci, trenutačno u bojama jeseni, kad miriše svježinom, a sve je kao i obično, začinjeno dobrom ćakulom.
I tako, na tržnici susrećemo Radomira Kneževića koji nosi vrećicu sa šljivama.
– Evo uzeo sam malo lijepih šljiva. Fine su, ali sve je skuplje nego prije, kazuje Knežević.
Na pitanje o uvođenju eura i očekivanom poskupljenju odgovara i šaljivo i mudro.
– A zaokružit ćemo, kako tko može, zaključi Knežević, slegne ramenima i nastavi svojim putem.
Simpatična prodavačica Marica prodaje uglavnom povrće, a što je najtraženije, teško je reći jer je, kako kaže, sve na dane.
– Donedavno smo prodavali grožđe. S obzirom kakva je bila suša, još je urod bio dobar. A nismo puno prodavali, ostavimo i za vino. Cijena grožđa je bila 15 kuna. Naše su cijene iste, nisu se povisile, ali vidimo da je sve skuplje, od suncokretovog ulja do goriva, govori Marica i dodaje da je, s obzirom na poskupljenja, sve teže i u poljoprivredu ulagati.
– Sve je to već dvaput skuplje. A tko zna što će biti nakon što uvedu euro, dodaje Marica.
Gospodin Biser, Maričin vjerni kupac i prijatelj, nije primjetio poskupljenje.


Svatko će trošiti koliko može
– Evo kupio sam paprika i pomidora. Ma nije skuplje. A nakon uvođenja eura, svatko će trošiti koliko može, govori Biser i bježi jer će ga, kako kaže, zezati u selu kad ga vide u novinama.
Prodavačica Mirjana Kruneš Janeš otkriva nam najtraženiju robu u gradu. Iako je borba tijesna, pobjedu odnosi metkovska mandarina, jesenska kraljica čija je cijena 12 kuna.
– Donedavno smo prodavali grožđe, sad se traže još breskve i nektarine, kao i šljive. Kad govorimo o poskupljenju, ove godine su nam breskve i nektarine bile 20 kuna, a prošle 12 kuna. Turisti ih vole i kupuju, a nabavna cijena je velika, objasnila je Kruneš Janeš i dodala da nam, kad uvedu euro, nema spasa.
Susreli smo i turistkinju Linh koja je s prijateljicama birala povrće i oduševljavala se svježinom.
– Obožavam žute paprike! Nisu skupe, puno je jeftinije nego u ostatku svijeta, zaključuje Linh, a njena prijateljica koja živi u Švicarskoj slaže se s njenom tvrdnjom i dodaje da bi kilogram kapulice tamo, u Švicarskoj, bio 40 kuna.
Dakle, naši sugrađani osjete poskupljenje, uvertira u euro svijet polako, ali sigurno lupa po džepovima.