Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

I “Čuvarom oblaka” uzvisuje ljudske duše

Autor: Elza Radulić-Toman

02.11.2008. 23:00
I “Čuvarom oblaka” uzvisuje ljudske duše

Foto: Irena JURJEVIĆ



Tu svoju najnoviju knjigu je ovaj zanimljiv i po nekim osobinama jedinstven pjesnik posvetio “sretnim trenucima života, vedrim danima i zvjezdanim noćima, kad čuvar oblaka nije imao posla”


Na svakome primjerku knjige je i malena plava traka na kojoj piše: Srebrna medalja UN-a 2008., od 7.268 pjesama svijeta! Riječ je o najnovijoj knjizi pjesama “Čuvar oblaka” zadarskoga i hrvatskog pjesnika Vinka Hajnca, koja je u četvrtak navečer predstavljena javnosti u Gradskoj knjižnici u Zadru. To je i knjiga iz čije jedne pjesme je izvučen navedeni stih, koji je početkom ove godine na svjetskome natječaju, kojega je raspisala organizacija Ujedinjenih naroda za univerzalnu poruku svjetskome miru, dobila visoko drugo mjesto u konkurenciji od preko 7 tisuća stihova. Stih glasi: Razvijte bezbojne zastave duše, jedino će vas one konačno izbistriti u ljude! Prevedeno kazano, mira u svijetu će biti tek kada se izbrišu boje sa zastava i razlike među ljudima.
Nagrađeni stih je upravo iz pjesme “Čuvar oblaka”, po kojoj je ova Hajncova sedma po redu knjiga pjesama i dobila naziv, premda je sastavljena od tri ciklusa: Čuvar oblaka, Pjesme otkrivene modrine i Bog i ljudska kob.
Tu svoju najnoviju knjigu je ovaj zanimljiv i po nekim osobinama jedinstven pjesnik posvetio “sretnim trenucima života, vedrim danima i zvjezdanim noćima, kad čuvar oblaka nije imao posla”. Ipak na predstavljanju knjige u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u svome obraćanju publici Vinko Hajnc je kazao da je posvećuje i svojim unucima, spomenuvši ih poimenice.
Knjigu su publici predstavili Milan Stošić-Miočić, Zlatko Košta i Tamara Šoletić, čitajući izabrane prelijepe stihove, a oni su i iznijeli obje recenzije, koje su o knjizi napisali prof. Marko Vasilj i dr. Richard Welborn iz američkoga National Poetry Foruma. Kroz program je vodio Gordan Kurtović.
Marko Vasilj, stari Hajncov recenzent, odličan poznavalac Hajncove poezije i ovoga puta je raščlanjuje na “komadiće”.
– Hajnc je izuzetan hrvatski pjesnik, on je zapravo umjetnik poznat nam otprije po iznimno vrijednoj erotskoj poeziji, koju ni u ovoj knjizi ne isključuje, ali zalazi i u jednu novu sferu, razmišlja o bitku, kazao je Vasilj, nabrojivši Hajncove brojne dosadašnje nagrade i priznanja, uvrštavanja u mnoge antologije, pa kaže: Ovo je iznenađujući hrvatski pjesnik, kojega sigurno neće mimoići sastavljači budućih antologija hrvatske poezije.
Od 1998. godine Vinko Hajnc je i privilegirani član amričkoga društva National Poetry Forum iz New Yorka, koje je visoko ocijenilo njegov pjesnički rad i odlučilo da će mu pred kraj ove godine izdati odabrane pjesme (Selected Poems).
– Ovo je izvanserijski pjesnik i mislilac, koji je svojim pjesmama uzvisio i naše duše, iako nam nije ostavio nadu, posebno ne onu lažnu, kako to u svome opširnom recenzentskome tekstu o ukupnom Hajncovom pjesništvu piše Amerikanac, član navedenog pjesničkog društva dr. Richard Welborn, koji usput, Hajnca nikad nije uživo upoznao.