Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“iPhone” postaje hit telefon i u Hrvatskoj

Autor:

02.11.2008. 23:00
“iPhone” postaje hit telefon i u Hrvatskoj


Otkad se iPhone” počeo proizvoditi, tjedno na tržište izađe oko 800.000 tisuća aparata, tako da ih je do danas prodano gotovo sedam milijuna. Kako bi smanjili gužve pri šalterima na početku hrvatske prodaje, T-Mobile je omogućio predbilježbe
Iako je svega pet dana do službenog početka prodaje najpoznatijeg “smart phona”, Appleovog najprodavanijeg proizvoda “iPhonea”, iz T-Mobilea Hrvatska još ne otkrivaju detalje oko tarifnih paketa i njihovih cijena.
– Za sada vam možemo reći samo to da će se napraviti tri tarifna paketa i da će i cijena “iPhonea” biti prihvatljiva, kazao je nakon objave da Appleov “pametni telefon” stiže u Hrvatsku Ivica Mudrinić, glavni izvršni direktor T-HT-a. Naime, prema njegovim riječima, cijenu uređaja diktira sam proizvođač, a što se paketa tiče, s obzirom na to da je “iPhone” namijenjen i za korisnike interneta, T-Mobile morat će proširiti ponudu paketa u kojim će se, uz cijene razgovora, morati prilagoditi i cijene interneta. Ako je suditi prema cijenama T-Mobilea u Europi, “iPhone 3G” u Hrvatskoj bi mogao koštati oko 700 eura ili, pak, jednu kunu, dakako u sklopu tarifne opcije za poslovne korisnike. Predviđa se kako će prosječna cijena “iPhonea” biti oko 2.000 kuna, i to u tarifnom paketu u kojem će se korisnik ugovorom vezati na dvije godine uz T-Mobile. Kako bilo, cijena “iPhonea” trebala bi biti poznata početkom tjedna.
Tri uređaja u jednom
– Kad smo krenuli u pregovore za dobivanje ekskluzivnih prava na prodaju ovog hit telefona, morali smo Appleu prezentirati naše mogućnosti, tako da vjerujemo kako ćemo uspjeti u potpunosti zadovoljiti sve ono što korisnik “iPhonea” treba, poručuju iz T-Mobilea.
Naime, “iPhone” je uređaj koji u sebi sadržava tri osnovne funkcije – “iPod”, mrežni preglednik i telefon. Iako je dobra vijest da će inačica koja stiže u Hrvatsku imati hrvatska slova, postoji i nekoliko loših detalja. Naime, u početku korisnici “iPhonea” sigurno neće imati mogućnost korištenja “visual voicemaila”,vizualnog pregledavanja govorne pošte, bez potrebe za preslušavanjem svih ostavljenih poruka odnosno  mogućnost sinkronizacije računala s telefonom. Razlika s mrežama u SAD-u razlog je što hrvatski korisnici neće moći kupovati glazbu putem “iTunes music storea”.
– Na nesmetanom radu nekih od aplikacija koje nudi “iPhone” intenzivno radimo, no recimo da za mogućnost “MobileMe” ne odgovara T Mobile, već Apple. Da, iTunes, nažalost, neće biti dostupan, kazao je Mudrinić, dodajući kako će ipak u ponudi biti dostupan Apple Aplication store, a za kupovinu preko te opcije korisnicima će biti potrebna kreditna kartica.
Brzi internet
Jedna od aplikacija koju najviše koristi i sam Mudrinić je stanje na burzama u Londonu i New Yorku, no iako rade i na tome, za sada je još uvijek nemoguće vidjeti stanje u Zagrebu. 3 G verzija “iPhonea” korisnicima omogućava super brzi internet u slučaju da nađu dostupni, slobodni WLAN uređaj, a iako takvu informaciju nisu potvrdili, šuška se kako će T-Mobile u dogledno vrijeme u sve svoje poslovnice, njih preko 50 staviti, WLAN uređaje, pa će i na taj način djelomično olakšati pristup internetu.
Razlika između posljednje verzije “iPhonea” i prijašnjih, koje je velika većina korisnika nabavljala iz Amerike, jest i u vanjskom izgledu. Osim što se sada nudi u dvije bolje, crnoj i bijeloj, samo kućište je nešto manje i tanje, a samim time i elegantnije.
– “iPhone” je prvenstveno telefon koji je u potpunosti zaludio svijet i kao netko tko prati modu, moram reći kako je njegov dizajn, bez obzira na to što su ga neki pokušali kasnije i kopirati, nadmašio svih. Svojom jednostavnošću postao je hit telefon i prije nego se počeo masovno prodavati, kazao je Boris Banović, kojega su “temobajlovci” angažirali upravo da pojasni modnu priču oko trenutačno najprodavanijeg svjetskog telefona.
Otkad se počeo proizvoditi, tjedno na tržište izađe oko 800.000 tisuća aparata, tako da ih je sada prodano gotovo sedam milijna. Distribucija u Hrvatskoj kreće u petak, u glavnim T-Mobile centrima, dakle u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, dok će od ponedjeljka, 10. studenoga biti i u ostalih pedesetak centara diljem Hrvatske. Kako bi smanjili potencijalne gužve, već danas na stranicama T-Mobilea moguće se predbilježiti za kupnju “pametnog telefona”.


 PREDNOSTI  I MANE


Prednosti
Jedan aparat s tri funkcije – glazba, internet i telefon. “iPhone” sadrži i GPS prijamnik koji se koristi aplikacijom mape Googlea za lociranje. Pregledan veliki “touch screen”.
Mane
Nema mogućnost slanja MMS-a. Nema forward poruka, a nije moguće niti poslati kontakte iz imenika putem SMS-a. Nema videokamera, kao ni zoom na fotoaparatu.