Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ljubav prema kuhanju – ključ Renatovog uspjeha

Autor: Ivana Burica

02.11.2008. 23:00
Ljubav prema kuhanju – ključ Renatovog uspjeha

Foto: Zvonko KUCELIN



Priznanje mi puno znači i veliki mi je poticaj u mom daljnjem radu. Nagrada je kao i sve dosad došla spontano, kao neki logični rezultat rada budući da upravo u kuhanje ulažem najviše energije. Kuhanje je nešto što sam zavolio od malih nogu i što, naravno, još uvijek volim. Ako radiš kako treba i stojiš iza toga, uspjeh dođe sam po sebi, govori Renato
Renato Kraljev, šef kuhinje zadarskog restorana “Kornat”, najbolji je kuhar u državi.
Kaže se da se o ukusima, pa ni o okusima, ne raspravlja, ali kad netko svojim kuharskim umijećem uvjeri nacionalno povjerenstvo akcije “Čovjek – ključ uspjeha u turizmu” da je upravo on najbolji od najboljih, onda to nikako nije mala stvar.
Renato Kraljev i dosad je bio primjećivan i nagrađivan za svoj rad. Dobitnik je ovogodišnjeg Nasmiješenog sunca, prvi je pobjednik Zlatne tune, a vlasnik je i pet srebrnih te jednako toliko brončanih medalja s hrvatskih kuharskih kupova te natjecanja “Zlatni kuhar”.
Najdraže priznanje
No, kako sam ističe, najdraže priznanje svakako mu je ovo posljednje – priznanje za najkuhara godine u akciji Hrvatske turističke zajednice “Čovjek ključ uspjeha u turizmu”, koje mu je uručeno prošlog vikenda na završnoj svečanosti Dana hrvatskog turizma u Opatiji.
– Priznanje mi puno znači i veliki mi je poticaj u mom daljnjem radu. Nagrada je kao i sve dosad došla spontano, kao neki logični rezultat rada budući da upravo u kuhanje ulažem najviše energije. Kuhanje je nešto što sam zavolio od malih nogu i što, naravno, još uvijek volim. Ako radiš kako treba i stojiš iza toga, uspjeh dođe sam po sebi. No, ovu nagradu nisam očekivao te sam kad mi je javljeno da sam izabran za najboljeg kuhara godine bio ugodno iznenađen, smireno će Renato kojemu činjenica da je najbolji u državi nije “udarila u glavu”.
On je već okrenut novim projektima i novim izazovima, a podjednako kao i velikom priznanju raduje se činjenici što je zahvaljujući zalaganju Udruge kuhara Zadarske županiie, kojoj je na čelu, ove godine u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskog školi u Zadru formiran još jedan razred kuhara.
Kuharska akademija
– Struka je u deficitu. Grade se novi hoteli, otvaraju restorani te su kuhari sve traženiji. I na Danima turizma u Opatiji je ukazano na problem sve težeg pronalaženja kuhara te na potrebu ulaganja u njihovu edukaciju, ističe Kraljev. Također, u Opatiji je rečeno i da su kuhari toliko rijetki i traženi da bi uskoro mogli biti plaćeni poput nogometaša. Renato se na to samo smije.
– Daleko smo od nogometaša i teško da ćemo ikad biti plaćeni poput njih. Status kuhara u Hrvatskoj malo se poboljšao otkad je prije pet godina osnovan Hrvatski savez kuhara. Prošle je godine prvi put formirana i hrvatska kuharska reprezentacija, čiji sam i ja član. No reprezentacija ima 12 natjecanja godišnje tako da uz sve ostalo ne stignem sudjelovati i u tome. Važno je spomenuti da reprezentacija dobro prolazi i kolege su ovih dana na Svjetskoj olimpijadi kuhara u Erfurtu u konkurenciji od 57 reprezentacija osvojili broncu, što je još jedna velika potvrda kvalitete hrvatskog kulinarstva. Nadalje, mi se kao udruga povezujemo s kuharskim akademijama u Francuskoj i Italiji kako bismo i kod nas osnovali kuharsku akademiju. Nadam se da ćemo na taj način otvoriti vrata edukaciji mlađih kolega, govori Kraljev koji kao dodatni motiv za osnivanjem akademije napominje da školovanje u takvim elitnim kuharskim školama u inozemstvu nije nimalo jeftino i našim mladima skoro je nedostižno.
Primjerice dvije godine na Le Cordon Bleu, najpoznatijoj ugostiteljskoj i kulinarskoj školi na svijetu koja djeluje u dvadesetak zemalja svijeta, košta između 30 do 40 tisuća eura.
Obiteljska tradicija
I sam Renato zanat je pekao u inozemstvu – u Njemačkoj i Italiji gdje je stekao vrijedna znanja i iskustva.
No, Renato je počeo kuhati još kao osmoškolac te je ljubav prema kuhanju i prve kulinarske korake naučio od svojeg oca koji je radio kao kuhar na brodu.
– Kuhanje je obiteljska tradicija koja se prenosi po muškoj lozi. Imam dvoje djece, kćer Andrijanu, koja je drugi razred Medicinske škole, i trinaestogodišnjeg sina Branimira, koji pokazuje afinitet prema kuhanju i koji će najvjerojatnije nastaviti obiteljsku tradiciju, priča Renato, najbolji hrvatski kuhar, koji priznaje da u svojem domu ipak nije šef kuhinje.
– Doma više kuha supruga Anka. Da, moram priznati da ima talenta. Ona pretežno sprema domaća i tradicionalna jela koja bolje prolaze kod djece, reći će naš sugovornik.
Iako je afirmiran i na državnoj razini Renato bez problema priznaje da je kuhanje nešto što se stalno uči i usavršava.
Puno toga uči kako od svojih kolega tako i od supruge.
– Nemam neki poseban uzor u struci. Meni je svaki kolega s kojim razmjenjujem iskustva uzor. Prošlo je vrijeme kada stariji kuhari nisu mlađim kolegama htjeli otkrivati svoje recepte. Vrlo je bitna suradnja, razmjena ideja jer se tako obogaćuje ponuda i stvara jedan bolji sveukupni nivo, ističe Renato.
Stručnost, aktivnost, spremnost na suradnju, pristupačnost i pozitivna energija kojom zrači ključ su Renatova uspjeha, a uspješan turistički djelatnik ključ je uspjeha u turizmu. Tako i sam naziv nagrade kaže pa je nedvojbeno da je nagrada ovaj put zaista otišla u prave ruke.