Ministarstva obećala novce za gat

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
osteceni_gat
Ruševni gat prava je opasnost za građane

Glavni gat na biogradskoj rivi već je godinama rak-rana biogradskog turizma. Ali ne samo turizma. Njegov narušeni i oronuli izgled zasigurno nije lijepa slika, ali uz izgled koji ostavlja loš dojam, još je važnija opasnost koja njegovim propadanjem, točnije daljnjim urušavanjem prijeti građanima i turistima. Poznato je, naime, da se niz godina upozoravalo na teško stanje ovoga gata u staroj luci, gdje je uz ostalo prisutno i kopneno i morsko prometovanje. Sam gat je, kako doznajemo od gradonačelnika Ivana Kneza, pod Županijskom lučkom upravom, a registriran je za utovar i istovar ljudi i roba.

- Svjesni smo lošeg stanja gata i moguće opasnosti već od ranije kada su iz inspekcije sigurnosti unutarnje plovidbe prije nekoliko godina zabranili pristup kamionima i to zbog opasnosti od urušavanja, koje je u međuvremenu i dobrano uznapredovalo, kazao je Knez.

Gradske vlasti donijele su odluku o nužnosti temeljite rekonstrukcije ovog gata te su slijedom toga financirale izradu projektne dokumentacije, točnije građevinske i lokacijske dozvole za što je iz proračuna izdvojeno 500 tisuća kuna. Za kompletnu rekonstrukciju ovoga gata prema troškovniku projektanata, predviđen je iznos od oko 9 milijuna kuna. Stoga su Grad i Županija poduzeli korake te se za pomoć obratili nadležnim ministarstvima kako bi se taj problem konačno kvalitetno riješio za dobrobit svih. Upravo proteklih tjedana obavljeni su razgovori s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u kojima su uz gradonačelnika Ivana Kneza sudjelovali i ravnatelj Lučke uprave u Zadarskoj županiji Marinko Slavić te pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Jerolim Uroda.

Nakon razmatranja kompletne situacije i utvrđivanja nužnosti rješavanja ovog problema dogovoreno je da se u Državnom proračunu za sljedeću godinu, uz pomoć spomenutih ministarstava, osigura potreban iznos od 9 milijuna kuna te krene u realizaciju sanacije, odnosno rekonstrukcije gata u Biogradu. Paralelno s tim radi se i projekt premještanja ribarskih brodova iz biogradske gradske luke. Naime, pokrenut je postupak realizacije ribarske luke u Tkonu i novog iskrcajnog mjesta u Biogradu. Tim slijedom Grad i Općina raspisat će natječaj za izradu takozvane feasibility studije, koja će omogućiti da se u konačnici riješi postojeći gat i odredi istovarno mjesto te da, što je najvažnije, na samoj rivi u staroj gradskoj jezgri uskoro više ne bude ribarskih brodova i vonja ribe na koji se, posebno u sezoni, svi žale.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno