Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Novi Bokanjac živi u prošlosti

Autor: Dragana Glavočić

02.11.2008. 23:00
Novi Bokanjac živi u prošlosti

Foto: Vedran SITNICA



Ušli smo u 21. stoljeće, a nemamo kanalizacijski sustav. O smradu koji se širi bolje da ne govorim. S obzirom da je ovo naselje u kojem žive mnoge mlade obitelji djece ima poprilično, a mi egzistiramo bez vrtića i osnovne škole, kazao je stanovnik Novog Bokanjca dodavši da se itekako osjeća i nedostatak ljekarne, ambulante i stomatološke ambulante


Početkom osamdesetih, kad je započela prodaja zemljišta u tom gradskom predjelu, Novi Bokanjac smatran je kao jedno od najperspektivnijih naselja na području Zadra. U to doba su mnogi Zadrani putem stambene zadruge mogli kupiti zemljište koje je tada bilo u društvenom vlasništvu.
No, i danas, dvadesetak godina nakon što se naselje počelo izgrađivati i širiti, sve je ostalo po starom.
– Ušli smo u 21. stoljeće, a nemamo kanalizacijski sustav. O smradu koji se širi bolje da ne govorim. S obzirom da je ovo naselje u kojem žive mnoge mlade obitelji djece ima poprilično, a mi egzistiramo bez vrtića i osnovne škole, kazao je ogorčeni stanovnik Novog Bokanjca te dodao da se, osim što nedostaje odgojno-obrazovnih ustanova, osjeća nedostatak ljekarne, ambulante i stomatološke ambulante. Upravo zato, stanovnici Novog Bokanjca prisiljeni su gravitirati Starom Bokanjcu.
Prometni čepovi i prečica
Svako gradsko naselje ima ljekarnu, vrtić ili tržnicu, no ovo naselje lišeno je popratnih sadržaja.
– Na području Novog Bokanjca živi oko 1.000 stanovnika, mahom mlađe dobi. No, ono što primjećujem jesu vrlo hladni međuljudski odnosi gdje susjed susjeda ne poznaje. Tijekom ljeta održana je fešta na kojoj uopće nije bilo ljudi. Čini mi se da svatko živi samo za sebe, kazao je Bokanjanin.
Dodatni je problem što je ući i izići iz naselja moguće samo na jedan ulaz pa se, osobito tijekom ljetnih mjeseci, stvaraju prometni čepovi. Kako bi skratili vrijeme izlaženja i ulaženja u naselje, stanovnici Novog Bokanjca koriste makadamski put koji se spaja na cestu u Žmirićima. No, makadamski je put ujedno poslužio i kao odlagalište automobilskih guma te krupnog otpada iz domaćinstava.
Ruža Bošnjak u Novom Bokanjcu živi gotovo devet godina te smatra da je ovo naselje zasigurno jedno od najljepših u Zadru.
– Ovdje je uistinu lijepo živjeti, no pomalo smo izolirani zbog rijetkih autobusnih linija. Tako nam se tijekom ljeta dogodi da kad želimo ići na more, moramo u autobusu kružiti po gradu čekajući da stignemo na plažu. Trebali bismo imati više direktnih linija do centra grada i natrag. Osim toga, u ovom naselju živi mnogo mladih koji se tijekom vikenda vole provoditi na Poluotoku, ali nemaju autobusnih linija u kasnijim večernjim satima, kazala je Ruža te ukazala na još jedan problem koji muči Novi Bokanjac, a to je buka.
U planu gradnja osnovne škole
– Neshvatljivo mi je da su industrijsku zonu smjestili neposredno uz naselje tako da je buka šlepera i kamiona postala naša svakodnevica, žali se Ruža.
Što se, pak, tiče sadržaja namijenjenih djeci, za sada postoji samo jedno igralište s vrlo malo popratnih sadržaja. No, ni to, kako kaže baka Anka, koja svakodnevno čuva unuke Marijanu i Josipa, nije dovoljno.
– Djeci je potrebno mnogo sadržaja kako bi se mogli igrati. No, ni okoliš dvorišta nije baš uređen. Rijetko kad se zelene površine održavaju tako da je sve uokolo obraslo. Na cesti nema nogostupa iako pored ceste ima poprilično mjesta, primjećuje Anka.
Od glasnogovornice Grada Zadra Ivane Dadić doznajemo da Grad u skorom planu ima izgradnju osnovne škole na području Novog Bokanjca. No izgradnja dječjeg vrtića nije u projektnoj dokumentaciji, budući da je za potrebe žitelja Novog Bokanjca dostatan vrtić u Starom Bokanjcu.
S obzirom da se radi o visokoj zoni, problem kanalizacijske mreže trebao bi se riješiti početkom izgradnje pročišćivača otpadnih voda na potezu od Smiljevca prema Bokanjcu potom bi uslijedilo postavljanje sekundarne kanalizacije, doznajemo u gradskoj upravi.
Kako bi se riješili učestali prometni čepovi na ulazu i izlazu iz naselja, Grad Zadar je ljetos usvojio Urbanistički plan uređenja prometnog trokuta na ulazu. U blizini današnjeg makadamskog puta kojim se svakodnevno služe stanovnici Novog Bokanjca u planu je izgradnja prometnice koja će spajati Novi Bokanjac s Ulicom Hrvatskog sabora, točnije s ulicom na području Žmirića. Također treba spomenuti da će se u neposrednoj blizini planirane prometnice urediti dječji park s popratnim sadržajima namijenjenima djeci.