Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pjesništvo – umjetnost rođena u pjesnikovim emocijama

Autor: Nikola Markulin

02.11.2008. 23:00
Pjesništvo – umjetnost rođena u pjesnikovim emocijama

Foto: Irena JURJEVIĆ



U četvrtak je na Sveučilištu u Zadru u organizaciji Matice Hrvatske predstavljena knjiga dr. sc. Mladena Dorkina „U ozračju poezije i znanosti”. U predstavljanju knjige su, osim autora, sudjelovali dr. sc. Zvjezdana Rados, prof. dr. sc. Divna Mrdeža-Antonina i Zlata Derossi.
Svoju najnoviju, treću knjigu, Mladen Dorkin je posvetio profesorima i kolegama Frangešu i Čabrajcu. U njoj se okupljeni nalaze prijašnji i već objavljeni znanstveni i stručni radovi, prikazi, recenzije i osvrti profesora Dorkina. Ukupno ih je u knjizi 19, a podijeljeni su u šest cjelina.
Profesorica Rados je kazala, predstavljajući knjigu „U ozračju poezije i znanosti”, kako se ovo djelo nastavlja na dosadašnji znanstveni rad profesora Dorkina:
– Posebnu pažnju profesor Dorkin je posvetio prikazu časopisa ‘Iskra’, koji je u Zadru izlazio 80-ih godina devetnaestog stoljeća, te koji je odigrao zapaženu ulogu u formiranju hrvatske književne kritike. Urednik Nikola Šimić ‘Iskri’ je osmislio pučko – prosvjetiteljski karakter, nastavljajući se na duh djela Andrije Kačića Miošića. Osim lucidnih sudova i misli o značaju časopisa ‘Iskra’ važno mjesto u ovoj knjizi zauzima lik i djelo A. G. Matoša, omiljene teme profesora Dorkina. Dvije podjednako značajne cjeline bave se akademikom Frangešom i profesorom Čabrajcem i njihovim radovima i doprinosima.
Profesorica Divna Mrdeža-Antonina, inače pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku zadarskog sveučilišta, kazala je kako već naslov djela ukazuje na autorovu vlastitu definiciju pristupa poeziji, odnosno kako je za Dorkina pjesništvo umjetnost rođena u pjesnikovim emocijama. Još je profesorica Mrdeža-Antonina kazala kako se iz djela iščitava da je položaj proučavatelja književnosti vrlo bitan zbog posredovanja između pjesnika i čitatelja, odnosno njegova približavanja pjesnikovih misli i osjećaja publici.