Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Svijeća, cvijet i molitva za naše drage pokojne

Autor: Z L

02.11.2008. 23:00
Svijeća, cvijet i molitva za naše drage pokojne

Foto: Jurica PREDOVAN



U povodu blagdana Svih svetih i Dušnoga dana na ninskom groblju, delegacija Grada Nina u kojoj su bili gradonačelnik Emil Ćurko, Mirjana Knežević i Šime Grbić, uz nazočnost roditelja Ankice i Anđelka Glavan, položili su vijenac na grob hrvatskog branitelja Alena Glavana. Obred odrješenja predvodio je ninski župnik don Šime Kevrić.
Na Gradskom groblju u Biogradu položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. Kao i svake godine na ovaj dan vijence su ispred Središnjeg križa na biogradskom Gradskom groblju položili članovi Gradskog poglavarstva na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Knezom, kao i stranački predstavnici, te predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Položenim vijencima, zapaljenim svijećama i minutom šutnje odana je počast onima koji su dali svoje živote, te nas zadužili da im se barem i na ovaj način zahvalimo za žrtve.
U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana rukovodstvo Općine Vrsi na čelu s načelnicom Sandrom Vukić i presjednikom OV-a Marijom Radobuljcem,te drugim predstavnicima Općinskog poglavarstva, položili su vijence i
zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog branitelja Ive Matuslovića i tragično preminulog vijećnika Frane Vukića.
Prigodnu molitvu predvodio je mjesni župnik don Tihomir Vulin, a vijence su najprije položili u znak sjećanja na Ivu Matuslovića i sve branitelje koji su položili svoj život na oltar domovine, te zatim na grob tragično preminulog vijećnika Frane Vukića.
U nazočnosti rodbine na mjesnom groblju počast su također odali i ranjavani predstavnici hrvatskih branitelja, među kojima su bili Dragan Vukić, Elvis Perković i Denis Maraš.
Svi sveti i Dušni dan su dani kada su mnogi Pažani obišli grobove svojih najmilijih, prisjećajući ih se molitvom pred upaljenim svijećama i položenim cvijećem. Paško gradsko groblje zapravo je ovog vikenda bilo najposjećenije u Pagu. Ovog vikenda u Pag su stigli mnogi Pažani koji žive izvan Paga kako bi s članovima svojih obitelji pohodili groblje i sudjelovali u liturgijama.
U prigodi ovih velikih blagdana, u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, te kraj Centralnog križa paškog groblja, održane su mise koje je predvodio paški župnik don Igor Ikić.
Blagdan Svih svetih i Dan mrtvih na poseban je način obilježen na benkovačkom području, a ulice i trgovi grada ovih dana bili su prepuni prodavača cvijeća i lampiona. Osim obilježavanja sjećanja na najmilije i najdraže u obitelji, predstavnici Gradskog vijeća, Gradskog poglavarstva, kao i udruga proistekle iz Domovinskog rata u znak pijeteta i dužnog sjećanja na poginule hrvatske branitelje položili su cvijeće i zapalili svijeće kod centralnog križa na Gradskom groblju u Benkovcu.
J. PREDOVAN, J. FARKAŠ, A. FESTINI, M. MARIĆ