Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Raštanima nogometna euforija

Autor:

02.11.2008. 23:00
U Raštanima nogometna euforija

Foto: Vedran SITNICA



Dosada su u 11 odigranih kola najefikasnija momčad lige s 27 postignutih golova (2,45 gola po utakmici) i svojim igrama oduševljavaju sve nogometne zaljubljenike u Raštanima, a i šire


U Raštanima se dogodio nogomet. Nije floskula, već slatka realnost koja svaki put kad se pogleda ljestvica Treće HNL – jug potvrđuje da su Raštane trenutačno nogometni hit u županiji, a i u Dalmaciji. S osam pobjeda, jednim neriješenim i dva poraza drže trenutačno prvu poziciju na čelu kolone 18 trećeligaša. Ali, to sve skupa i ne bi bilo možda toliko dojmljivo da se ne uzme u obzir s kakvom lepršavom i napadačkom igrom su Raštane pokazale svima da se na njih itekako treba ove sezone računati. Dosada su u 11 odigranih kola najefikasnija momčad lige s 27 postignutih golova (2,45 gola po utakmici) i svojim igrama oduševljavaju sve nogometne zaljubljenike u Raštanima, a i šire. Kad se uzme u obzir i podatak da su ove sezone Raštane kao prvaci Četvrte županijske lige ušli u viši rang natjecanja i da im je prije početka sezone glavni cilj bio zadržavanje opstanka onda cijela ova priča još više dobiva na značaju. Danas je potpuno drugačija slika na igralištu Tihomir Mitrović, kad istrče domaći nogometaši pred punim tribinama svaki gost se jednostavno mora pomiriti s činjenicom da će teško do bodova. Tako su ove sezone već tu padali i najveći favoriti Treće lige (Hrvace 2:0, Konavljanin 3:0, Jadran KS 3:1), ali su se i triput nogometaši Raštana vratili punog plijena s “vrućih” gostovanja (Val, Omiš, Neretva), što je golem uspjeh poznavajući trećeligašku realnost, u kojoj su gostujuće pobjede (barem zadnjih godina) pravi raritet.
Sustavni rad donio rezultate
 Kao najveće krivce za nogometni preporod u Raštanima sigurno treba označiti trenera Leopolda Burčula, koji je već treću sezonu na klupi i svojim je nogometnim znanjem i sustavnim radom uzdigao Raštane iz stabilnog četvrtoligaša u potencijalnog drugoligaša koji svojim igrama plijeni pozornost cijele nogometne Dalmacije. Također Uprava kluba na čelu s Mišom Čirjakom dala je golem doprinos stabilizaciji kluba i osiguravanju svih potrebnih uvjeta, dok na terenu kao kapetan i najbolji igrač, Goran Burčul proživljava novu nogometnu mladost te svojim primjerom i iskustvom predvodi mladu generaciju nogometaša Raštana. U tom “Svetom Trojstvu” Raštana sažet je cjelokupan sustav na kojem se gradi ozbiljan i perspektivan mali klub, koji pokazuje kako se i s malo sredstava može napraviti mnogo.
– Krenuli smo ove sezone s namjerom da postanemo stabilan trećeligaš, jer budimo realni, ipak smo došli iz manje kvalitetne Četvrte lige kojom smo superiorno protutnjali (gol-razlika 92:7). Nakon trećine prvenstva smo prvi što je čak i za nas malo iznenađujuće, ali smatram da smo pokazali odlične igre i da su ovi momci poštenim radom i zalaganjem to i zaslužili. To potvrđuje i podatak da nam je na treninzima prava rijetkost ako se dogodi izostanak nekog igrača, a oni su svi ipak amateri i rade svoj pravi posao tijekom svakog dana. Većina igrača je na okupu već nekoliko sezona, osim Tomića i Banovića koji su pristigli iz Novalje, također su došla dvojica Brazilaca Souto i Da Silva te su tu i četvorica izlaznih juniora NK Zadar koji su kod nas pronašli angažman. Ostalih 15 igrača već su godinama skupa i to je ta konstanta na kojoj sam gradio sustav već tri godine koliko sam u klubu – započeo je trener Leo Burčul.
Ipak sigurno ni u najljepšim snovima niste zamišljali ovakvu situaciju nakon 11 odigranih kola. 
– Istina, ovaj rezultat je čak predobar. Smatram da treba biti objektivan i reći da je naša realnost sredina ljestvice jer ima još puno do kraja prvenstva. Ali, to ne znači da nećemo pokušati sve da ostanemo tu gdje jesmo.
Raštane igraju najljepši nogomet u ligi, to pokazuje i broj postignutih golova.
– To je produkt našeg stila igre koji je izrazito napadački, forsiramo pas igru i jednostavno rečeno igramo nogomet. Neki put nas to zna i koštati, jer koliko god smo dobri naprijed tako smo i primili poprilično golova (11) što je rezultat takvog načina igre. No, ne trebamo sad tražiti “dlaku u jajetu” jer smo prvi, igramo odlično i najvažnije od svega je da nam je momčad dosta mlada, što dokazuje podatak da su na posljednjoj utakmici kod Omiša na terenu bila sedmorica igrača mlađih od 22 godine. To je pokazatelj dugoročnog plana koji ovaj klub ima i planiranja budućnosti – rekao je trener Burčul.
Prava smo klapa
Riječi trenera potvrdio je i kapetan i najbolji igrač Raštana, Goran Burčul, koji je nakon deset godina igranja po prvoligaškim i drugoligaškim terenima, odlučio pomoći ove sezone svojim Raštanima.
– Raštane su moje mjesto i klub i tu sam počeo igrati nogomet tako da nisam ni trenutka dvojio oko povratka. Kad sam vidio da je klub stabilan i da ga vode pravi ljudi, s vizijom koja se temelji na dugoročnom planu, nije mi teško igrati ni u petoj ligi, a kamoli u trećoj – kaže Goran Burčul.
Proživljavaš s 33 godine novu nogometnu mladost. Najbolji si igrač u najboljoj momčadi prvenstva i postigao si zasad šest golova.
– Momčad je ipak najzaslužnija i ona je najviše doprinijela mojim dobrim igrama. Uopće još ne osjećam te 33 godine na leđima tako da sam spreman biti još bolji. Stvarno sam oduševljen dosadašnjom situacijom i u klubu i u samom mjestu, gdje vlada jedna prava nogometna euforija kad Raštane igraju i mislim da smo sposobni kao momčad izdržati do kraja u samom vrhu. Naravno ako nastavimo s ovako odličnim igrama.
Osjeća se jedna homogenost u cijelom klubu. Od uprave do igrača, pa do navijača.
– Stvarno je tako i takva atmosfera je najzaslužnija što smo prvi na ljestvici. U klubu vlada zajedništvo, nema zavisti. Uprava nas podržava po svim pitanjima, dok smo kao momčad i na terenu i izvan njega, prava klapa. Većina nas smo domaći momci i ovih nekoliko koji su stigli kao pojačanja, pritom najviše mislim na naša dva Brazilca, su se odlično uklopili u sve aktivnosti, kako na terenu tako i izvan njega.
U takvoj zdravoj atmosferi, gdje je puno šale, druženja naravno i rada na treninzima, ne može nitko od nas biti nezadovoljan – zaključio je kapetan Goran Burčul.
Ako treba, spremni i za Drugu ligu
Za kraj smo dali i riječ predsjedniku kluba Miši Čirjaku za čijeg se predsjedanja događa novi preporod Raštana. Slučajno, ili?
– Ništa ne dolazi slučajno, pa tako ni ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez mnogo elemenata koji su potrebni da bi sve bilo na svom mjestu. A činjenica je da je dosta toga baš onako kako treba biti. Zasigurno tu velike zasluge pripadaju i Upravi kluba koja potpomognuta financijskom pažnjom 20-ak poduzetnika podrijetlom iz Raštana, te Općine Sv. Filip i Jakov i NK Zadar, jest sada stabilan klub koji se ne mora bojati za svoje sutra. Kao primjer ću istaknuti podatak da je klub prije dvije i pol godine kad je ova uprava došla na čelo Raštana imao samo jednu selekciju, i to kadetsku koja je brojila tek devetoricu mladića. Danas imamo sve četiri selekcije po dobnim uzrastima s pogonom od 80-ak igrača – kazao je predsjednik Čirjak.
Može li Uprava popratiti eventualni napredak kluba koji se po rezultatima nameće. Može li se očekivati podrška za ulazak u Drugu ligu?
– Naravno, da smo u slučaju probitka kluba u stanju napraviti sve moguće kako bi Raštane bile tamo gdje i pripadaju. Iako je malo prerano govoriti o takvim ambicijama smatram da bismo vrlo brzo riješili sve nedostatke koji bi nas spriječili za eventualni nastup u Drugoj ligi. Pritom mislim na tribine koje bismo vrlo brzo uspjeli natkriti, a što se drugih stvari tiče siguran sam da bi nam i NK Zadar pružio ruku pomoći kao bratski klub te bi nam i ustupio korištenje Stanova za jednu sezonu ako bude potrebno, a i pomogli bi nam sigurno što se tiče pojačanja u igračima. Ne bojimo se mi u Raštanima napretka, dapače on je i poželjan – zaključio je predsjednik kluba Mišo Čirjak.


 RAŠTANE OVE SEZONE




1.kolo: Raštane – GOŠK KG 3:1
2.kolo: Zagora – Raštane 4:3
3.kolo: Raštane – Hrvace 2:0
4.kolo: Neretva – Raštane 1:4
5.kolo: Raštane – Split 1:1
6.kolo: Raštane – Konavljanin 3:0
7.kolo: Neretvanac – Raštane 2:0
8.kolo: Raštane – Dugopolje 3:1
9.kolo: Val – Raštane 1:3
10.kolo: Raštane – Jadran (KS) 3:1
11.kolo: Omiš – Raštane 0:2
12.kolo: Raštane – Zmaj 1:1 
Raštane do kraja polusezone: u gostima: Jadran LP, GOŠK, Primorac 1929; kod kuće: Primorac, Velebit.