Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uređuje se Poljana Ivana Pavla II.

Autor: Teuta Babajko Jamičić

02.11.2009. 23:00
Uređuje se Poljana Ivana Pavla II.

Foto: Zvonko KUCELIN



Nastavlja se realizacija projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., koja je još prije više od dvije i pol godine započela arheološkim istraživanjima na zadarskom Forumu. Ista je bila na čekanju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, koji se trenutno rješavaju, čime su ostvareni svi preduvjeti za raspisivanje natječaja, odnosno početak javne nabave za radove uređenja Poljane Ivana Pavla II. Odluka o početku postupka javne nabave za radove uređenja Poljane Ivana Pavla II., v odnosno raspisivanju natječja donesena je na današnjem Kolegiju gradonačelnika, Vrijednost radova procjenjena na 16,9 milijuna kuna bez PDV-a.
Podsjetimo, realizacija projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., nakon arheoloških istraživanja na zadarskom Forumu, zaustavljena je zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Naime, na Poljani Ivana Pavla II. na česticama zemljišta uknjiženo je nekoliko različitih vlasnika, tako da je Grad Zadar u cilju rješavanja navedenih imovinskopravnih odnosa prije godinu i pol dana pokrenuo parnicu pred Općinskih sudom u Zadru. Sudski postupak još uvijek je u tijeku, a kako je Poljana Ivana Pavla II. jedna od najvažnijih gradskih javnih površina gdje je planirano parterno uređenje, realizacija projekta može se nastaviti.
Inače, vizija novog izgleda, odnosno arhitektonskog rješenja Poljane Ivana Pavla II. podrazumijeva površinu koja se proteže od južnog portikata Foruma prema Ulici Zadarskog mira 1356. Prema viziji arhitekta Ante Uglešića, koji je idejni autor cijelog projekta uređenja Poljane Ivana Pavla II., prvi element bio bi gradska cisterna koja, za oko 70 centimetara izdignuta od portikata Foruma, čini jedan uzvišeni trg. Trg je zamišljen kao prostor koji bi funkcionirao kao okupljalište, gdje bi se održavale različite priredbe. Plato koji se pruža nešto niže ima elemente parkovnoga rješenja s klupama i zelenilom, a treći segment uključuje dio koji se proteže uz Ulicu Zadarskog mira 1358. s naznakom srednjovjekovnoga bedema. U četvrtom je dijelu predviđena zelena površina, gdje bi se uz djelomično rekonstruiranu baziliku trebao nalaziti park arheoloških fragmenata, djelomično osvijetljenih s tla, a uz posljednji će prostor, onaj uz zgradu Rašica, biti postavljena nadstrešnica s mogućnošću njenog korištenja za lokale, odnosno suvremene taverne. Poznato je i to da je jedna od mogućnosti i ta da se omogući pristup unutarnjem dijelu cisterne, koji bi se možda mogao koristiti i kao galerija.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, istaknuo je kako je za radove na uređenju Poljane Ivana Pavla II. već ishodovana lokacijska dozvola, a uskoro se očekuje i potvrda glavnog projekta. Ukoliko se postupak javne nabave bude odvijao prema planu, Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, očekuje da bi radovi na uređenju Poljane Ivana Pavla II. mogli početi tijekom sljedeće godine.
Na Kolegiju gradonačelnika izmijenjena je i odluka o dodjeli poslovnih prostora za subvencionirani zakup u Poduzetničkom inkubatoru. Tako će korisnici ubuduće umjesto 50 plaćati 30 kuna po metru četvornom, što je trenutno bliže hrvatskom standardu.
Posjetimo, korisnici su zatražili spuštanje cijena još u rujnu, a odluka je prolongirana zbog provjeravanja dvojbi da li bi promjena cijene bila u skladu sa zakonom. Kako je Alan Kociper, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, nakon svih provedenih provjera i konzultacija, ustvrdio da nema ničeg spornog u promjeni cijene, odluka o dodjeli poslovnih prostora za subvencionirani zakup u Poduzetničkom inkubatoru je usvojena na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika.
– Promjena cijene za koriske nije u suprotnosti za zakupnom o javnoj nabavi budući da cijena nije bila predmet natječaja pa predlažem da se prihvati odluka o izmjeni, naveo je Kociper.
S Kociperovim prijedlogom složio se i gradonačelnik dr. Vrančić pritom ističući kako je nedavno bio u posjeti Poduzetničkom inkubatoru gdje ga je impresioniralo ono što je tamo vidio.
– Posjetio sam Poduzetnički inkubator i moram priznati da sam impresioniran onim što sam tamo vidio. Riječ je o relativno mladim ljudima, koji imaju vrlo kvalitetne programe te rade sa moćnim europskim firmama, kaže dr. Vrančić, koji se složio s prijedlogom dogradonačelnika Dražena Grgurovića da odluka o sniženju zakupa ipak bude privremena dok ne prođe recesija.
Na Kolegiju gradonačelnika utvrđen je prijedlog urbanističkog plana uređenja stambenog naselja Ričina u Zadru, gdje se planira izgradna stambenih zgrada s poslovnim prostorima i dječji vrtić. Prihvaćen je i prijedlog izmjena i dopuna provedbenog plana Bili brig kojim podrazumijeva izgradnju kružnog toka na križanju kod trgovačkih centara Mercator i Interspar te probijanje ceste prema Višnjiku.
Također donesene su i odluke o osnivanju Povjerenstva za uvođenje osobnih pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama, novčanim poticajima kod zapošljavanja invalidnih osoba te o početku postupka javne nabave za usluge izrade idejnog rješenja “Odvodnja sanitarnih voda, tehnoloških i oborinskih voda na dijelu slivnog područja Bokanjačkog blata”.
Na Kolegiju gradonačelnika doneseni su i zaključci o uređenju javno-prometnih površina, o dodjeli na posudbu poslovnog prostora u Ulici bana Josipa Jelačića 6.b zadarskom Pučkom učilištu, o sufinanciranju provedbe državnog natjecanja ivalida Domovinskog rata i o izradi studije o regulaciji prometa u naselju Crno.


 KONTROLA ALKOHOLIZIRANIH MALOLJETNIKA


Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić ostvrnuo se na zabrinjavajući događaj od prije desetak dana kada su policijski službenici Prve policijske postaje Zadar u noćnim izlascima zatekli devet maloljetnika mlađih od 16 godina u perivojima Vladimira Nazora i kraljice Jelene Madijevke te na Trgu pet bunara. Podsjetimo, tom prilikom jednom od njih oduzeta je kanta od pet litara crnog vina, a sa svim je maloljetnicima u nazočnosti roditelja obavljen razgovor te je o slučajevima obaviješten Centar za socijalnu skrb Zadar.
– Podržavam sve aktivnosti zadarske policije koje su usmjerene suzbijanju neprimjerenog ponašanja maloljetnika u sitnim noćnima satima. Kontrolom okupljališta maloljetnika i ukazivanjem na njihovo neprimjereno ponašanje, konzumaciju alkohola i drugim sredstava te razbijanje po gradu, policija doprinosi suzbijanju istog, kaže dr. Vrančić, ističući kako se policiji u rješavanju problema s maloljetnicima trebaju priključiti roditelji i škola.