Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dodatnim obrazovanjem do državne mature i studija

02.11.2010. 23:00
Dodatnim obrazovanjem do  državne mature i studija


Polaznici nastave za obrazovanje odraslih nerijetko pristupaju i državnoj maturi, a prošlogodišnje iskustvo je pokazalo da su polaznici u najvećem broju bili upravo bivši učenici trogodišnjih zanimanja, koji su se prekvalificirali u četverogodišnje kako bi mogli pristupiti državnoj maturi te nastaviti obrazovanje na nekom od studija, kazao je Jozo Dragić
Zadarska Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola svoju dugogodišnju tradiciju obrazovanja odraslih nastavlja i u ovoj školskoj godini, a nastava je već počela.
Natječaj za upis polaznika u programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih u školskoj godini 2010./2011. objavljen je početkom listopada i službeno je završen, ali polaznici se mogu prijaviti sve do početka nastave. Doznajemo to u razgovoru s Jozom Dragićem, ravnateljem Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji navodi da ni ove godine nema nikakvih promjena kada je riječ o obrazovanju odraslih.
– I ove godine provodimo obrazovanje u tri smjera i to za zvanje ekonomista, komercijalista i prodavača, i to u smislu prekvalifikacije te za stjecanje srednje stručne spreme, odnosno, doškolovanja. Kako stoji u natječaju, uvjet za prijavu na prekvalifikaciju za jedno od navedenih zanimanja je završena srednja škola, dok je završena osnovna škola uvjet za prijavu za stjecanje srednje stručne spreme, kazao je Dragić, istaknuvši da točan početak nastave još nije utvrđen, jer još uvijek nisu formirane grupe polaznika, ali nastava bi trebala započeti početkom idućeg mjeseca.
Istaknuo je također da ova nastava traje do kraja školske godine, a polaznici ispitne rokove imaju u lipnju i kolovozu, odnosno izlaze na ljetni i jesenski rok.
– Polaznici nastave za obrazovanje odraslih nerijetko pristupaju i državnoj maturi, a prošlogodišnje iskustvo je pokazalo da su polaznici u najvećem broju bili upravo bivši učenici trogodišnjih zanimanja, koji su se prekvalificirali u četverogodišnje kako bi mogli pristupiti državnoj maturi te nastaviti obrazovanje na nekom od studija, kazao je Dragić, naglasivši da je najveći broj polaznika uglavnom u prekvalifikaciji i to mahom za zanimanje komercijalist za što su najzainteresiranije mlađe osobe koje su ranije “zalutale” u neka trogodišnja zanimanja, nekonkurentna u današnjim uvjetima tržišta rada.
Obrazovanje odraslih u ovoj zadarskoj školi godinama je aktualno i interes za ovu vrstu obrazovanja uvijek je bio velik, osim posljednju godinu ili dvije, a što, s obzirom da se ovo obrazovanje plaća, Dragić pripisuje recesiji.
Riječ je, zapravo, o izvanrednoj prilici svima onima koji možda nisu na vrijeme stekli potrebno zanimanje, ali i svim starijim osobama koje su uslijed tržišnih prilika primorane na prekvalifikaciju. Osim mlađih, nerijetki polaznici su i starije osobe primorane na promjenu zanimanja. To su mahom tekstilni radnici koji su nekada bili zaposleni u danas bivšim poduzećima te se zbog situacije na tržištu više ne mogu zaposliti u svojoj struci.